"Kaikki pyörii peniksen ympärillä" – Elokuvaohjaajat selvittivät, miksi epätasa-arvo rehottaa Italiassa

Luca Ragazzin ja Gustav Hoferin mukaan miesten on muututtava, jotta tasa-arvo voidaan saavuttaa.

Luca Ragazzi (vas.) ja Gustav Hofer tunnetaan Italiassa tasa-arvoa käsittelevistä elokuvistaan. Kuva: Marco Dovier

ROOMAAngela Merkel. Siinä vasta nainen, jolla on munaa.

Näin italialaisohjaaja Luca Ragazzi kommentoi Saksan liittokansleria puolisolleen Gustav Hoferille vuosia sitten.

Kommentin kuultuaan Hofer hiljeni ja huokaisi syvään.

– Rakas, tuo lause on todella seksistinen. Puhut kuin mikäkin alfauros, hän vastasi.

Ragazzi katsoi puolisoaan hölmistyneenä. Hän ei ymmärtänyt, mistä Hofer puhui. Hänhän oli tarkoittanut vain kehua saksalaisjohtajaa.

Tapauksesta on vuosia, mutta se muistetaan Hoferin ja Ragazzin kotona Roomassa edelleen hyvin. Hofer haluaa selittää reaktiotaan.

– Kielessä piilee epätasa-arvoa. Ongelmallista "nainen, jolla on munaa" -ilmaisussa on se, että naisen rohkeutta ja kyvykkyyttä kehuttaessa häneen liitetään miehen fyysinen ominaisuus.

Hoferin mukaan hän ja Ragazzi ovat todistaneet kuvatun kaltaisia tilanteita arjessaan jatkuvasti. Seksismiä ja syrjintää, joita tekijä itse ei osaa tunnistaa.

– Nämä tilanteet saivat meidät pikkuhiljaa ryhtymään uuden elokuvan tekoon, Hofer kertoo.

Syksyllä 2017 käynnistynyt, seksuaalista häirintää ympäri maailmaa paljastanut #metoo-kampanja toi aiheen suuren yleisön tietoisuuteen.

– Sen jälkeen myös esimerkiksi italialaiset elokuvarahoittajat tajusivat, että häirinnästä on puhuttava, Hofer sanoo.

Naisten määrä politiikassa laskussa

Hoferin ja Ragazzin kolmas dokumenttielokuva Dicktatorship – Macho Made in Italy julkaistiin Italiassa kesällä.

Siinä ohjaajat kiertävät Italiassa haastattelemassa muun muassa kirjailijoita, tutkijoita, poliitikkoja ja lääkäreitä sekä italialaisia lukiolaisia ja perheitä. He yrittävät ymmärtää, mihin epätasa-arvo maassa pohjaa.

Syrjintä ja seksismi ovat tuttuja teemoja Hoferin ja Ragazzin elokuvissa. Ensimmäisessä elokuvassaan he pureutuivat siihen, millaista on olla homoseksuaali perinteisten arvojen Italiassa.

Toisessa elokuvassaan pariskunta taas käsitteli sitä, kannattaisiko heidän muuttaa pois Italiasta, vai voiko siellä vielä asua – mafiasta, nihkeästä taloustilanteesta, seksismistä ja silloisen pääministeri Silvio Berlusconin skandaaleista huolimatta.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi tunnetaan maailmalla seksistisistä kommenteistaan. Kuva: Riccardo Antimiani / EPA

Ragazzin mukaan Italiassa, kuten muissakin maissa, epätasa-arvo on useiden tekijöiden summa.

Hän sanoo, että italialainen televisio näyttää edelleen vain yhden naisen mallin.

– Leikelty blondi, joka keikistelee ohjelmissa kameralle eikä puhu mitään, Ragazzi kuvailee.

Politiikassa puolestaan päätökset tekevät ja lakeja säätävät pääosin miehet. Matteo Renzin hallitus oli Italiassa ensimmäinen, jossa ministereistä puolet oli naisia. Sen jälkeen käyrä lähti laskuun: Paolo Gentilonin hallituksessa naisia oli 30 prosenttia.

– La Legan ja Viiden tähden liikkeen hallituksen luku on surullinen: naisia vain 17 prosenttia, Ragazzi sanoo.

Ragazzin ja Hoferin haastattelu tehtiin ennen La Legan ja Viiden tähden liikkeen hallituksen kaatumista elokuussa. Uudessa Viiden tähden liikkeen ja Demokraattisen puolueen hallituksessa noin kolmasosa ministereistä on naisia.

"Isät pelkäävät poikiensa leikkivän nukeilla"

Myös katolisessa kirkossa sukupuolten epätasa-arvo on sisäänkirjoitettu, sanoo Ragazzi.

– Nunnat ovat papeille alisteisia. Naiset pesevät pyykkiä, eivät he pidä messuja. Tässä asiassa protestanttiset maat ovat edellä, kun pappeina saa olla naisia, Ragazzi miettii.

Hofer muistuttaa, että politiikan ja kirkon piirissä tasa-arvoa vastustetaan kovaäänisesti.

Katolisella kirkolla on nykypäivän Italiassa edelleen vahva asema. Kuva: Alamy / AOP

Ajankohtaisen esimerkin tarjoaa kuluvan vuoden maaliskuussa Veronassa järjestetty tapahtuma nimeltään Perhepäivä. Yhdysvaltalaislähtöisen, kristillisen oikeiston arvoja ajavan konferenssin ydinteema oli perinteinen perhe. Tapahtumassa keskusteltiin muun muassa heteroperheen tärkeydestä lapsen kasvatuksessa.

Konferenssiin osallistui suuri määrä aborttia, seksuaalivähemmistöjä ja feminismiä vastustavia aktivisteja. Osallistujien joukossa oli myös useita italialaispoliitikkoja, muun muassa tuolloinen sisäministeri Matteo Salvini. Konferenssi kirvoitti useita vastamielenosoituksia.

Dokumentaristien mukaan oma osansa perinteisten sukupuoliroolien ylläpitämisessä on Italiassa myös perheellä ja koululaitoksella.

– Vauvoille puhutaan sukupuolen perusteella eri tavoin jo silloin, kun he ovat vielä äitinsä mahassa. Tytölle leperrellään ja poikaa kannustetaan, että sinusta tulee sitten oikein potra poika, Hofer sanoo.

Hänen mukaansa sukupuolinormit ovat tiukat molempien sukupuolten kohdalla, mutta erityisesti poikalapsiin kohdistuu valtavia paineita siitä, miten heidän pitää käyttäytyä. Perinteinen miehen malli ei salli itkemistä tai tunteilua.

– Italiassa feminiinisyyttä katsotaan miesten kohdalla kieroon. Takana on homofobia ja pelko siitä, että omasta pojasta tulee homo. Siksi isät pelkäävät antaa poikiensa leikkiä nukeilla, Ragazzi sanoo ja jatkaa:

– Italia on maa, jossa kaikki pyörii peniksen ympärillä.

Miesten on muututtava

Hofer ja Ragazzi tunnetaan Italiassa tasa-arvon soihdunkantajina. He kertovat, että tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan käytöstään tasa-arvolinssin läpi, mutta ei osoittaa syyttävällä sormella yksittäisiä ihmisiä.

Ohjaajat korostavat, että kukaan ei ole vapaa sukupuolittavasta sovinismista – niin sisäänkirjoitettua se italialaiseen kulttuuriin on. Siksi monen on hankala tunnistaa sitä itsessään.

– Olen kasvanut Italiassa, joten ympäristöni vaikutuksesta minulle oli aluksi luontaista nähdä maailma sellaisena, jossa miehet käyvät työssä ja naiset ovat kotona, Ragazzi sanoo.

Hofer ja Ragazzi muistuttavat, että ahtaat sukupuoliroolit rajoittavat yhtä lailla miestenkin elämää. Kuva: Marco Dovier

Hoferkin on italialainen, mutta kotoisin maan pohjoisosassa sijaitsevasta Etelä-Tirolista ja kuuluu maan saksalaisvähemmistöön. Hän on myös opiskellut ulkomailla.

– Katsoimme kotona saksalaista televisiota, ja olin siskojeni kanssa aina samalla viivalla kaikessa. Uskon sen vaikuttaneen minuun, Hofer pohtii.

Ohjaajapari tietää, että vaikka kuinka yrittäisi olla syyttämättä, tasa-arvosta puhuttaessa joku suuttuu aina. Se näkyy myös nyt, kun Hofer ja Ragazzi kiertävät esittelemässä elokuvaansa Italiassa ja ulkomaillakin. Usein elokuvan jälkeen yleisöstä nousee ylös loukkaantunut mies, joka kokee, että elokuva syyttää juuri häntä.

Samoin jotkut ovat kyseenalaistaneet Ragazzia ja Hoferia ihmetellen, miksi miesten pitää puhua tasa-arvosta. Silloin he vastaavat, että epätasa-arvo ja kahlitsevat sukupuolinormit koskettavat ja rajoittavat paitsi naisia, myös miehiä ja heidän eloaan. Mutta niistä voi vapautua, jos haluaa, ohjaajat muistuttavat.

Siksi Dicktatorship onkin pääasiassa miehille suunnattu elokuva.

– Koemme, että miesten pitää tunnustaa oma ylivaltansa ja muuttua. Mutta tulisi ymmärtää, ettei se tarkoita lopulta mistään luopumista vaan kahleista vapautumista, Hofer sanoo.

Yle on mukana rahoittamassa Luca Ragazzin ja Gustav Hoferin dokumenttielokuvaa Dicktatorship – Macho Made in Italy. Elokuva esitetään Suomessa näillä näkymin ensi vuonna.

Lue lisää: