1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Kalatalouden keskusliitto kannattaa Saimaan verkkokalastuskiellossa paikallista sopimista, luonnonsuojelujärjestöt kieltoajan pidentämistä

Kalatalouden keskusliitto kannattaa verkkokalastusrajoituksissa paikallista sopimista, ja luonnonsuojelujärjestöt verkkokalastuskiellon jatkamista.

Tämä norppa on kuvattu keväällä 2018 Saimaan Haukivedellä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kalatalouden keskusliiton ja kahden suuren luonnonsuojelujärjestön näkemykset uhanalaista saimaannorppaa suojelevasta Saimaan verkkokalastuskiellosta eroavat toisistaan.

Kalatalouden keskusliiton linja on, että Saimaan verkkokalastuskiellon mahdollisista muutoksista on keskusteltava laajapohjaisesti maa- ja metsätalousministeriön työryhmässä.

Keskusliiton mukaan verkkokalastusrajoitusten pidentämisestä tulisi lakimuutoksen sijaan sopia paikallisesti kalastusosakaskuntien ja valtion välillä.

– Alun perin koko keväinen verkkokalastusrajoitus on saatu voimaan osakaskuntien ja valtion välillä sopimusten kautta, Kalatalouden keskusliiton lakimies Jenny Fredrikson sanoo.

Verkkokalastusrajoitusten tiukentamisen sijaan saimaannorpan suojelussa on Kalatalouden keskusliiton näkemyksen mukaan käytettävä muita pyydysteknisiä keinoja. Tällaisia ovat muun muassa verkkolankojen paksuuden muuttaminen tai verkkojen nykyistä parempi ankkurointi.

Heinäkuussa kansalaisaloite verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan elinalueella ympäri vuoden keräsi vaaditut 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan. Maa- ja metsätalousministeriö kertoi hieman tätä aiemmin perustavansa työryhmän pohjustamaan vuoden 2021 kalastusrajoitusasetusten valmistelua.

Ministeriön tavoitteena on vahvistaa saimaannorpan suojelua yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Asia nousi keskusteluun, kun useita saimaannorpan kuuttia hukkui kalaverkkoihin pian vuosittaisen verkkokalastuskiellon päätyttyä uhanalaisen hylkeen keskeisillä elinalueilla heinäkuun alussa.

Luonnonsuojeluliitto lakialoitteen linjoilla

Kahden suuren ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF:n, kannat Saimaan verkkokalastusrajoituksista eroavat toisistaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa verkkokalastuskiellon laajentamista ympärivuotiseksi.

– Näkemyksemme mukaan kaikki verkot ovat norpille vaarallisia. Aikuisiakin norppia kuolee verkkoihin, joten kantamme on kieltää verkkokalastus ympärivuotisesti, Suomen luonnonsuojeluliiton norppatiedottaja Hanne Kosonen sanoo.

WWF puolestaan kannattaa verkkokalastusrajoituksen keston venyttämistä heinäkuun loppuun.

– Vapaa-ajankalastajat voivat hyvin kalastaa norpille turvallisilla välineillä kuten katiskalla tai vieheillä, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Esimerkiksi Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä on sanonut Ylen haastattelussa, että verkkokalastuskiellon pidentäminen heinäkuun loppuun olisi tehokkain tapa vähentää kuuttikuolleisuutta.

Lue myös:

Saimaannorpan kanta kasvaa hitaasti, 4–8 kuuttia kuolee vuosittain – 15 kysymystä ja vastausta norpasta

50 000 nimeä täynnä – kansalaisaloite verkkokalastuksen täyskiellosta norppavesillä etenee eduskuntaan