Airiston Helmi selvitystilassa, kiinteistöt pian myyntiin –Talouselämä: Mikään pankki ei avaa yritykselle tiliä

Yritykseltä takavarikoidut miljoonat voivat pysyä poliisin hallussa jopa ensi vuoteen.

Airiston Helmen Villa Ybbersnäs syyskuussa 2018. Kuva: Ari Welling / Yle

Talousrikosepäilyihin liitetty Airiston Helmi myy kaikki kiinteistönsä Suomessa, ja myös yhtiön omistaja Pavel Melnikov luopuu omista kiinteistöistään Suomessa, kertoo yhtiön lakimies Kari Uoti STT:lle.

Uotin mukaan yhtiöllä on kymmenkunta kiinteistöä. Niiden myyntihinta vaihtelee noin sadasta tuhannesta miljooniin. Jo laaditut myynti-ilmoitukset julkaistaan lähiaikoina.

– On ihan napin takana, että ne lähtevät, Uoti kertoo. Päätöksen kiinteistöjen myynnistä teki Uotin mukaan nimenomaisesti Melnikov.

Liikevaihto pientä, tulos tappiolla

Aiemmin keskiviikkona Talouselämä-lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Airiston Helmi on hakeutunut selvitystilaan.

Asia käy ilmi tuoreimmasta kaupparekisteriin toimitetusta tilinpäätöksestä. Yhtiön asianajaja Kari Uoti kertoo Talouselämän mukaan, että yrityksen on ollut mahdotonta pyörittää liiketoimintaansa.

Kaupparekisterin mukaan selvitystila on alkanut huhtikuussa. Tilinpäätöksestä käy ilmi, että Airiston Helmi teki viime vuonna noin 345 000 euron tappion.

Liiketoiminta oli viime vuonna vaatimatonta: liikevaihtoa kertyi noin 22 000 euroa. Vuonna 2017 Airiston Helmelle kertyi liikevaihtoa noin 34 000 euroa.

Uoti kertoo lehdelle, että mikään pankki ei suostu avaamaan yritykselle tiliä, ja aiemmat tilit on suljettu. Näin esimerkiksi laskujen maksaminen ja kiinteistöjen vuokraustoiminnan pyörittäminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta.

Miljoonat edelleen takavarikossa

Yhtiön asioita hoitava Dan Högström kertoi Ylen haastattelussa marraskuussa, että Airiston helmen on tarkoitus vuokrata saaristokohteitaan keväällä matkailijoiden käyttöön.

Yle kertoi tammikuussa, että Airiston Helmeltä takavarikoidut miljoonat saattavat pysyä poliisin hallussa jopa ensi vuoteen. Poliisi takavarikoi lähes 3,5 miljoonaa euroa.

Poliisi teki Turun saaristossa ja Varsinais-Suomessa syyskuussa 2018 jättimäisen kotietsinnän pariinkymmeneen Airiston Helmen omistuksessa olevaan kiinteistöön.

Venäläismiljonäärin omistuksessa olevassa Airiston Helmessä epäillään tapahtuneen rahanpesua. Lisäksi jutussa on epäilty törkeää veropetosta, törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta sekä pimeiden palkkojen maksua.

Muokattu kello 16.06: Uutista päivitetty STT:n tiedoilla kiinteistöjen tulevasta myynnistä.

Lue lisää