1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyberhyökkäys

Haittaohjelma saastutti Kokemäen kaupungin tietokoneet – Poliisi: Ei syytä epäillä, että terveystietoja olisi vuotanut

Poliisi tutkii tapausta törkeänä datavahingontekona.

Kyberhyökkäys
Henkilö hakkeroi kannettavaa tietokonetta. Lavastettu kuva.
Kaupungin työntekijät havaitsivat hyökkäyksen maanantaina. Kuvituskuva.Anni Reenpää / Lehtikuva

Lounais-Suomen poliisi tutkii Kokemäen kaupungin sisäiseen verkkoon tehtyä hyökkäystä törkeänä datavahingontekona. Poliisin mukaan on varsin todennäköistä, että tutkinnan edetessä paljastuu muitakin rikosnimikkeitä.

Kokemäen kaupungin tietokoneet on saastuttanut haittaohjelma, joka on laukaissut automaattisen kiristysviestin tietokoneen näyttöruudulle sitä käynnistettäessä.

Samanaikaisesti ohjelma on salannut tietokoneella olevat tiedot, jotta niihin ei pääse käsiksi. Sama salaaminen, eli kryptaus on tehty myös palvelimille.

Kaupungin työntekijät havaitsivat hyökkäyksen maanantaina.

Poliisi selvittää, miten haittaohjelman lukituksen voisi avata.

– Haittaohjelman toiminta- ja leviämismekanismista on liian aikaista antaa arvioita, poliisi kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mukaan ei ole toistaiseksi syytä epäillä, että ihmisten terveystietoja olisi päätynyt ulkopuolisten haltuun. Haittaohjelmasta on kuitenkin aiheutunut laajalti vahinkoa kaupungin tietojärjestelmille.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen kyberrikostutkintaryhmä tutkii tapausta yhteistyössä Keskusrikospoliisin ja Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Suomessa koettiin vastaavanlainen laaja kyberhyökkäys viimeksi kesäkuussa Lahdessa. Poliisin mukaan tapaukset eivät kuitenkaan ole keskenään samanlaisia.

Lue aiheesta lisää:

Kiristäjät vaativat lunnaita Kokemäen kaupungilta – haittaohjelma pisti kaupungin verkon polvilleen

KRP jäljittää Lahden kyberhyökkäyksen tekijöitä – "Ei voida poissulkea, onko hyökkäys Suomesta vai ulkomailta"

Lue seuraavaksi