"Haluan uusia kavereita”, sanoo 5-vuotias Lilia Tiittanen ja aloittaa päiväkodissa suunniteltua aikaisemmin maksuttoman kokeilun avulla

Yhä useampi 5-vuotias saa ilmaista varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kokeilu laajenee nyt 11 uuteen kuntaan.

varhaiskasvatus
Lilia Tiittanen
Lilia Tiittanen kävi tutustumassa tulevaan päiväkotiinsa ensimmäisen kerran jo keväällä. Silloin hän ihastui seinästä makuuasentoon laskettaviin sänkyihin ja olisi heti halunnut jäädä yöksi. Tällä kertaa 5-vuotiasta kiinnosti pihan liukumäki ja kiipeilyseinä.Jussi Mansikka / Yle

5-vuotias Lilia Tiittanen pitää äitiään Viivi Heinoa tiukasti kädestä. Samanikäiset touhuavat vieressä Hämeenkyrön Kirkonkylän päiväkodin pihassa, mutta Lilia ei vielä uskalla osallistua leikkiin.

– Tämä on meille ihan ensimmäinen syksy päiväkotielämässä, tähän saakka lapsiaan kotona hoitanut Viivi Heino sanoo.

– Nyt Lilialla oli mahdollisuus tulla, kun alkaa ilmainen kokeilu neljä tuntia päivässä. Lilia itse sanoi, että hän haluaisi lähteä vähän katsomaan, miltä siellä päiväkodissa näyttää.

Lilia Tiittanen on yksi niistä noin 18 300 lapsesta, joille varhaiskasvatus on tästä päivästä alkaen maksutonta 20 tuntia viikossa. Maksuttomuuskokeilu laajenee yhteentoista uuteen kuntaan. Vanhoista kokeilukunnista mukana on edelleen viisitoista.

Viivi Heino lastensa Noelin ja Lilian kanssa
Kirkonkylän päiväkodin piha on jo tuttu Viivi Heinon lapsille Noel, 3, ja Lilia, 5, Tiittaselle. Siellä on leikitty usein, kun päiväkoti on kiinni. Isosisko Viola, 8, käy koulua samassa pihapiirissä. Lilia aloittaa päiväkodissa 12. elokuuta.Jussi Mansikka / Yle

Suurin osa kokeiluun osallistuvista perheistä olisi tuonut 5-vuotiaansa päivähoitoon muutenkin, mutta Lilian kohdalla mahdollisuus ilmaiseen hoitoon aikaisti päiväkodissa aloittamista vuodella. Äiti uskoo, että se auttaa myöhemmin eskari- ja kouluvaiheessa.

– Ei ole sitten heti niin vaikea tutustua, kun hän on vähän ujommanpuoleinen, Heino sanoo.

Lilia itse odottaa jo kovasti ensimmäistä päiväkotipäivää.

– Koska mä haluan uusia kavereita, hän perustelee.

Ylevät tavoitteet, mutta miksi Pirkkalaa ei kiinnosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisimmän tilaston mukaan 5-vuotiaista lapsista 85,8 prosenttia on varhaiskasvatuksen piirissä.

Osallistumisessa on suuria kuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Pohjanmaan ja muidenkin maakuntien pienissä maalaiskunnissa ikäluokasta on mukana kenties vain kaksi kolmesta, kun suurkaupunkiseuduilla osallistumisaste voi olla yli 90 prosenttia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön maksuttomuuskokeilun tavoitteena on lisätä 5-vuotiaiden ja heidän sisarustensa osallistumista varhaiskasvatukseen sekä helpottaa heidän huoltajiensa työllistymistä.

Lisäksi tavoitteena on kehittää pedagogiikkaa ja palveluohjausta.

Kokeilussa etsitään malleja, joilla esiopetus voitaisiin laajentaa 2-vuotiseksi. Myös 2-vuotisen esiopetuksen kustannukset kiinnostavat.

Tulevaisuudessa siintää myös toive vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa Suomessa ja nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, joka nyt jää jälkeen muista Pohjoismaista.

Tavoitteet kuulostavat yleviltä ja myös yksittäisen kunnan lapsimyönteisen imagon kannalta hienolta. Miksi sitten Pirkkalan kunta, joka oli jo saanut myönteisen avustuspäätöksen ministeriöltä, päättikin olla osallistumatta kokeiluun.

– Ei ole yhtä yksittäistä syytä. Pitää taata kuntalaisten yhdenvertainen kohtelu. Miksi me satsaisimme vain yhden ikäluokan etuun, joka viime kädessä olisi ollut vanhempien, ei lasten etu. Pirkkalassa on jo nyt korkea osallistumisaste, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Veera Veltti (sd.) sanoo.

Päätös syntyi hyvinvointilautakunnassa tiukan äänestyksen jälkeen huhtikuussa. Yksi kokeilua vastaan äänestäneistä oli Veltti, joka johtaa yksityistä päiväkotia Pirkkalassa.

– Minun mielestäni meidän tulisi ensisijaisesti panostaa varhaiskasvatuksessa olevien lasten hyvinvointiin esimerkiksi ryhmäkokoja pienentämällä eikä niin, että helpotetaan vanhempien maksuja, sillä jo nyt on olemassa nollamaksuluokka vähävaraisille perheille.

Veltin mielestä kokeilusta eivät olisi hyötyneet ne pirkkalalaiset, jotka apua eniten tarvitsisivat asiakasmaksuissa. Myös kokeilun lyhyt kesto mietitytti.

– Kun on kyse vain vuoden kokeilusta, meillä ei ollut riittävästi tietoa, mitä tapahtuu sen vuoden jälkeen, Veltti sanoo.

Pirkkala ei ole ainoa kunta, jossa mietitään jatkoa.

– Useammastakin kokeilukunnasta sanottiin, että varmasti on luvassa pyyhkeitä vanhemmilta, jos tästä maksuttomasta varhaiskasvatuksesta luovuttaisiin kokeilukauden jälkeen, sanoo Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) arviointiasiantuntija Anna Siippainen.

Lapsia päiväkodin pihalla
Hämeenkyrön Kirkonkylän päiväkodissa on kymmenen ryhmää ja yli 200 lasta. Päiväkodin varajohtaja Annu Oksi kertoo, että viskaritoiminta sujuu 3-5-vuotiaiden päiväkotiryhmien normaalin toiminnan ohessa. "Suurin osa 5-vuotiaista on täällä jo valmiiksi varhaiskasvatuksen piirissä, mutta muutamia uusia hakemuksia on tullut kokeilun puitteissa."Jussi Mansikka / Yle

Kunnat ovat odottavalla kannalla, kun tietoa jatkosta ei vielä ole.

Tosin joissakin kunnissa oli Siippaisen mukaan jo tehty alustavia suunnitelmia jatkaa varhaiskasvatuksen maksuttomuutta mm. yhdenvertaisuuden ja kunnan imagon takia, vaikka kokeilu ja sen tuomat valtionavustukset päättyisivätkin.

Tuoko maksuttomuus uusia lapsia päiväkotiin vai ei?

Karvin ensimmäiset tulokset kokeilusta (siirryt toiseen palveluun) (Karvin verkkosivut) ovat lupaavia.

5-vuotiaiden osallistumisaste varhaiskasvatukseen nousi jonkin verran enemmän kokeilu- kuin vertailukunnissa. Kokeilukunnissa panostettiin myös mm. vanhempien palveluohjaukseen.

Tarkempia tuloksia Karvi julkaisee syyskuun alussa.

Lapsi ja äiti pitävät toisiaan kädestä
5-vuotias Lilia Tiittanen haki vielä tutustumisretkellä turvaa äidin kädestä, mutta haluaa pienestä alkujännityksestä huolimatta ehdottomasti aloittaa päiväkodissa vuotta ennen esikoulun alkua. Karvin selvityksen mukaan maksuttomuuskokeilu toi viime talvena 686 uutta 5-vuotiasta varhaiskasvatuksen piiriin. Kunnat arvioivat, että nyt alkavalla kokeilujaksolla vastaava luku olisi 1 178 lasta. Jussi Mansikka / Yle

Joillakin paikkakunnilla maksuttoman varhaiskasvatuksen suosio yllätti. Esimerkiksi Kotkan päiväkoteihin se toi kymmeniä lapsia viime talvena.

Toisaalta Kuntaliiton viime syksynä kokeilukunnille tekemän kyselyn perusteella (siirryt toiseen palveluun) (Kuntaliiton verkkosivut) varhaiskasvatukseen osallistuminen ei välttämättä ole kiinni perityistä maksuista.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen on myös huolissaan kokeilun kustannusten jaosta, joka nyt kaatuu pitkälti kuntien niskaan.

Lahtinen ei ole vakuuttunut, että kokeilu toisi esiin todellisia kuluja, joita syntyisi, jos kaikille 5-vuotiaille taattaisiin maksuttomasti 20 tuntia varhaiskasvatusta.

– Pitäisi pohtia ennen lopullisia ratkaisuja, onko maksuttomuus se oikea ja ainoa keino lisätä osallistumista varhaiskasvatukseen.

Arviointiasiantuntija Anna Siippainen on Lahtisen kanssa samaa mieltä siinä, ettei pelkkää osallistumisastetta kannata tuijottaa.

– Joillekin kunnille ei se osallistumisaste ole niin oleellista, vaikka toki tärkeää onkin, vaan kaikille perheille avoimet ja maksuttomat palvelut ja lapsiystävällisen kuntaimagon luominen, Siippainen sanoo.

Kimmo Levänen
Hämeenkyrön sivistysjohtaja Kimmo Levänen kertoo, että varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piirissä on yhä enemmän lapsia, jotka ovat erityisen tuen tarpeessa. "Me koemme, että kun meidän pätevä, ammattitaitoinen kasvatushenkilöstömme saa lapsen palvelujensa piiriin niin he pystyvät toteuttamaan sitä kasvatustyötä parhaimmillaan." Jussi Mansikka / Yle

Esimerkiksi nyt kokeiluun lähtevässä Hämeenkyrössä osallistumisaste on jo valmiiksi korkea.

– Halumme pienentää vieläkin kynnystä siihen, että lapset tuotaisiin oman ikäluokkansa piiriin ja he saisivat sosiaalista kasvua toisten lasten kanssa ja myös erilaisia empatian taitoja opiskeltua jo ajoissa, Hämeenkyrön sivistysjohtaja Kimmo Levänen sanoo.

Hämeenkyrössä on huomattu, että yhä useampi lapsi on erityisen tuen tarpeessa. Siksi kunta haluaa kehittää toimintaansa.

– Saamme nyt tämän hankkeen kautta myös itsellemme tietoa ja palautetta vanhemmilta ja lapsilta siitä, miten meidän palveluverkostomme toimii ja miten se vastaa perheiden tarpeisiin.

Opetusministeri: kokeiluja tarkoitus jatkaa

Edellinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toivoi, että päätös 2-vuotisesta esiopetuksesta saataisiin uuden hallituksen ohjelmaan. Nykyinen opetusministeri Li Andersson (vas.) ei vielä voi sanoa mitään tarkempaa aikataulusta tai toteutustavasta.

– Varmasti keskustelua esikoulun pidentämisestä tullaan tällä kaudella käymään ja se liittyy myös perusopetuksen ensimmäisten vuosien kehittämiseen, Andersson sanoo.

Hallitus aikoo tarkastella 2-vuotista esiopetusta osana laajempaa kokonaisuutta, joka tähtää varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon parantamiseen. Valmistelu aloitetaan syksyllä.

– Minusta 2-vuotisen esiopetuksen toteuttaminen on hyvä pitkäntähtäimen tavoite. Sillä voitaisiin myös auttaa paremmin niitä lapsia, jotka tarvitsevat enemmän tukea oppimisessaan.

Li Andersson
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan varhaiskasvatus on erityisen hyödyllistä kaikista haavoittuvimmissa oloissa eläville lapsille. "Varhaiskasvatuksella voidaan pienentää muun muassa koulunkäynnin keskeyttämisriskiä ja sillä on vaikutuksia, joita ei ole mahdollista saada aikaan myöhemmin toteutettavilla toimenpiteillä."Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Maksuttomuuskokeilujen arviointia jatketaan. Myös kokeiluja on Anderssonin mukaan tarkoitus jatkaa osana varhaiskasvatuksen laatu- ja tasa-arvo-ohjelmaa.

– Kokeiluja voitaisiin jatkossa suunnata kuntiin, joissa osallistumisaste on matalampi, sillä nyt osallistuneissa kunnissa osallistumisaste on ollut jo ennestään korkea.

Keskustelu on avoinna kello 20 saakka.

Lue myös:

"Toivotimme lapset tervetulleiksi" – Perheille lähetetty, ilmaista päivähoitoa mainostanut kirje olikin yllättävän tehokas