Norjassa sattui eilen useita maanvyöryjä, joiden jäljiltä kymmenkunta ihmistä on edelleen tavoittamatta

Useita teitä on suljettu vyörymien takia. Myös puhelinyhteydet ovat paikoin katkenneet.

maanvyörymät
maanvyöryjä Norjassa
Norjan maanvyöryt Jølsterin kunnassa

Runsaat sateet aiheuttivat Norjan länsiosassa useita maanvyörymiä. Vyörymät sattuivat Jølsterissa, joka on Norjan kunta Sognin ja Fjordanen läänissä, eilen tiistaina. Tapahtumista kertovat Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun).

Tiedot mahdollisesti kadonneista ovat epäselviä. Aamupäivällä viranomaiset kertoivat, että noin 30 henkilöön ei oltu saatu yhteyttä. Sanomalehti VG:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan määrä oli iltapäivällä laskenut noin kymmeneen.

– Sukulaiset ovat soittaneet meille ja sanoneet, että he eivät ole tavoittaneet omaisiaan, Sunnfjordin alueviranomainen Dag Fiske kertoo VG:lle.

Puhelinyhteydet eivät toimi kunnolla maanvyörymien takia.

Poliisi on pyytänyt alueella asuvien omaisia ilmoittamaan, jos heidän läheisiään on kateissa.

Maanvyörymäaluetta on tutkittu ilmasta käsin. Poliisi vahvisti tiedotteessa iltapäivällä, että maanvyörymästä oli löytynyt auto. Poliisi uskoo, että sitä ajoi 50-vuotias mies. Miehen etsinnät jatkuvat, kertoo sanomalehti VG.

Poliisin mukaan vyörymäalueella on vaarallista liikkua, eikä autoa ole voitu tutkia sukeltajien eikä veneiden avulla.

Vyörymien takia useita teitä on suljettu.

Norjan kartta
Laura Merikalla / Yle

Äiti ja poika jäivät kahden vyörymän saartamaksi

Anita Poljakova ja hänen poikansa Casper Roksvåg jäivät kahden vyörymän väliin, kun he olivat automatkalla Førdesta Stryniin.

Ensin tie katkesi Vassendenin ja Svidalsnesetin osuudelta. Kun he kääntyivät takaisin kohti Vassendeniä, toinen maanvyörymä katkaisi reitin noin 10–20 metrin edestä.

– Silloin aloin panikoida. Jäimme kahden vyörymän väliin enkä tiennyt, olisiko kolmas tulossa. Ajattelin, että emme ehkä selviä siitä, sanoo Poljakova NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Äiti ja poika odottivat apua reilun puolitoista tuntia, ja heidät pelastettiin lopulta veneen avulla.

Norjan pelastuskeskus on julkaissut Twitterissä videon, jossa näkyy ilmakuvaa vyörymäalueelta.

Kokonaiskuva tilanteesta vielä epäselvä

Viranomaisten mukaan tällä hetkellä ei ole täysin tiedossa, kuinka monta maanvyörymää alueella on sattunut.

–Alueen tilannetta ei ole vielä selvitetty kokonaan. Siellä on ollut useita maanvyörymiä, mutta meillä ei ole käsitystä siitä, kuinka monta. Tähän mennessä meille ei ole tullut ilmoituksia loukkaantuneista, mutta alueen infrastruktuuri on kärsinyt pahoin, sanoi polisioperaation johtaja Stein Rune Halleraker NRK:lle keskiviikkoaamuna.

Aluetta tutkitaan pelastushelikoptereilla ja veneillä. Tutkinnoissa on mukana myös ainakin yksi geologi ja useampia on matkalla paikalle.