Miten alle 45-vuotias säilyttää työpaikkansa – Kannattaa miettiä omaa osaamistaan ja liikkuvuuttaan

Suomen elinkeinoelämä näkee suhdannetilanteen vielä kohtalaisena, mutta maailmantalouden epävarmuus heijastuu suhdanneodotuksiin.

työllisyys
Rekkakuski työssään.
Maailmantalouden epävarmuus heijastuu suhdanneodotuksiin. Kuvassa rekkakuski lähdössä keikalleen.Tiina Jutila / Yle

Suhdannebarometriksi kutsuttu kyselytutkimus on tärkeä työväline kansantalouden lähiajan haasteisiin varautumisessa. Heinäkuun 2019 kyselyn tulosten mukaan yritykset pitävät tilannetta vielä myönteisenä, mutta odotukset ovat jatkaneet laskuaan.

– Tässä tilanteessa on tärkeää pitää huolta ja vaalia niitä kasvun mahdollisuuksia, jotka ovat meidän omissa käsissä. Niitä on sekä taloudessa että työmarkkinapolitiikassa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Penna Urrila.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pystyisimme nostamaan työllisyysastetta mahdollisimman korkealla suhdanteista riippumatta. Se auttaa julkista taloutta ja sillä on merkittävä vaikutus talouspolitiikan toimintaympäristöön, hän jatkaa.

Suomalaisten yritysten on pärjättävä myös ulkomailla.

Työllisyyspaketti tarvitaan

– Kilpailukyvystä tulee pitää huolta. Tämä koskee osaamista, innovaatioita ja teknologiaa, korostaa Urrila.

Urrila myös muistuttaa, että hallitus on rakentanut ohjelmansa aika paljon työllisyysasteen nousun ympärille.

– Eli vaikuttavia toimenpiteitä tarvitaan. Se tarkoittaa pakettia, jossa on monentyyppisiä toimia, koska millään yksittäisillä emme sinne 75 [prosentin työllisyysasteeseen] tai edes lähelle pääse.

Ammattitaidosta pidettävä huolta

Mutta tarkastellaanpa suhdannebarometrin tuloksia kansalaisen näkökulmasta.

Otetaan esimerkiksi alle 45-vuotias, millä tavalla hän voisi varmistaa oman työpanoksensa riittävän kysynnän työmarkkinoilla, toisin sanoen työpaikkansa?

– Se että työllisyyden kasvuvauhti on hidastumassa, on hälytysmerkki joka kannattaa huomata. Ja ottaa vielä näköpiirissä olevan suhdannekäänne huomioon, neuvoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

– Kannattaa miettiä, miltä oman osaaminen ja alueellinen liikkuvuus näyttää muutamien vuosien päästä, hän tiivistää.

Lue myös:

Analyysi: Kuka maksaa laskun, kun suomalaisille opetetaan uudet työt?

Pankkiväki puristuu työelämän muuttumisen läpi etunenässä, joukossa 55-vuotias Soile Ojala – ja pian me kaikki tulemme perässä