Keiteleellä pelastettu nälkiintynyt sääksi oli tämän kesän poikanen: "Ihme että se oli ehtinyt niinkin kauas pesästä"

Lintu kerää voimia Pielavedellä syömällä muun muassa särkiä ja haukifileitä.

Nuori kalasääski kerää voimia riihessä Pielavedellä. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Keiteleellä eilen tiistaina navetan katolta pelastettu sääksi eli kalasääski oli tämän kesän poikanen.

Lintu oli laskeutunut katolle ja jäänyt sinne jostakin syystä pitkäksi aikaa. Pelastuslaitos haki linnun katolta ja kuljetti sen Pielavedelle Jorma Jäntin hoidettavaksi.

Eläin oli rengastettu heinäkuun alkupuolella noin kymmenen kilometrin päässä löytöpaikasta. Sääksi on Jäntin mukaan vielä sen ikäinen, että emon pitäisi ruokkia sitä.

– Rengastajankin mukaan on ihme, että se oli ehtinyt niinkin kauas. Periaatteessa sen olisi vielä pitänyt pysytellä lähempänä pesää, Jäntti kertoo.

Jäntin ensiarvio on, että linnun haluttomuus lentää johtui nälkiintymisestä. Nuori sääksi popsi ahnaasti sillä tarjottuja särkiä ja haukifilettä.

Jos eläimen vointi kohenee, se vapautetaan lähelle kotipesää

Jäntin suunnitelmissa on tarkkailla eläimen vointia ainakin parin päivän ajan. Jos vointi kohenee, Jäntti vapauttaa sääsken lähelle sen pesää. Toinen vaihtoehto on lähettää lintu toipumaan Heinolan lintutarhaan.

Jos kalasääski pääsee takaisin luontoon, sen pitää pian opetella saalistamaan itse.

– Rengastajan mukaan naaraat taitavat lähteä jo parin-kolmen viikon päästä muuttomatkalle. Urokset jäävät opettamaan saalistusta.

Nuori sääksi ei ollut ensimmäinen eksoottisempi petolintu, jota Jäntti on hoivannut. Kerroimme kymmenen vuotta sitten merikotkasta, joka asui jonkin aikaa Jäntin riihessä.

Kotkan tarina ei päättynyt onnellisesti: eläin menehtyi ja Jäntti muistelee Eviran todenneen kuolinsyyksi lyijymyrkytyksestä johtuvan verisuonitulehduksen.

Lue myös: