Uusi komentaja arvioi, että Suomi vähentää kansainvälisten sotaharjoitusten määrää – Katso videolta, miten kenraali Kivinen vie Puolustusvoimia 2020-luvulle

Suomen hävittäjähankinta on Puolustusvoimien uuden komentajan, kenraali Timo Kivisen kauden suurin päätös.

komentajat
Kenraaliluutnantti Timo Kivinen.
Kenraaliksi ylennetty Timo Kivinen aloitti vuorokauden vaihtuessa puolustusvoimain komentajana. Kivinen osallistui keskiviikkona komentajien vaihtokatselmukseen Santahaminassa Helsingissä.

Kenraali Timo Kivinen, 59, aloitti tänään Puolustusvoimien komentajana. Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessan Kivinen kävi läpi Suomen turvallisuusympäristön haasteita nyt ja ensi vuosikymmenellä.

  • Yle näytti uuden komentajan ensimmäisen mediatilaisuuden suorana. Voit katsoa tilaisuuden klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Kivisen mukaan sotilaallinen toiminta on viime vuosina lisääntynyt Suomen lähialueilla. Muutos tapahtui, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014. Monet Itämeren valtiot ovat reagoineet tähän nostamalla puolustusbudjettejaan.

– On tärkeää, että Suomella on jatkossakin vahva puolustuskyky ja ymmärrys sotilasteknologisesta kehityksestä, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan Puolustusvoimien on oltava valmis torjumaan erilaisia hybridiuhkia, jotka voivat kohdistua myös ei-sotilaalliseen toimintaan, kuten julkiseen hallintoon.

– Tekoälyn käyttö, automatisointi ja sensoritekniikan kehittyminen kiihdyttävät sotilaallisten operaatioiden tempoa. Siinä kehityksessä Suomen pitää pysyä mukana, Kivinen sanoo.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén osallistui eilen vaihtokatselmukseen, jossa kenraali Jarmo Lindberg luovutti Puolustusvoimat Kiviselle. Kivisen mukaan Suomen sotilaallinen yhteistyö Ruotsin kanssa on sujunut hyvin.

– Ruotsi on meille lähin kumppani monessa mielessä. Vuonna 2014 kukaan meistä ei olisi uskonut, mitä kaikkea tässä on saatu aikaan viiden vuoden aikana, Kivinen sanoo.

Sotaharjoitusten määrä vähenee

Kivisen mukaan Puolustusvoimien kansainvälisen yhteistyön pitää olla kustannustehokasta ja palvella kansallisen suorituskyvyn edistämistä. Sotaharjoitusten tarkoituksena on kehittää yhteensopivuutta läntisten kumppaneiden kanssa ja hyödyntää muiden osaamista.

Kivinen arvioi, että harjoitusten määrä todennäköisesti vähenee tulevaisuudessa.

– Viime vuosina harjoituksia on ollut määrällisesti enemmän. Olemme tunnistaneet ne harjoitukset, jotka palvelevat meitä parhaiten, joten harjoitusten määrät eivät tule kasvamaan, vaan pikemminkin toiseen suuntaan, Kivinen sanoo.

Luvassa merkittäviä hankintoja

Kivisen komentajakaudella Puolustusvoimissa tehdään suuria kalustohankintoja. Vuonna 2021 on tarkoitus päättää, mikä hävittäjätyyppi valitaan nykyisten Hornetien seuraajaksi.

Tarjouskilpailussa on mukana viisi hävittäjää. Uusien hävittäjien ennakoidaan maksavan 7–10 miljardia euroa.

Kivisen mukaan hävittäjähankinta on hänen kautensa suurin yksittäinen päätös, joka vaikuttaa Puolustusvoimien toimintaan pitkään.

– Tärkeimpiä kriteereitä ovat muun muassa hävittäjien suorityskyky ja huoltovarmuus. Puolustusvoimien johdossa muodostetaan sotilaallinen kanta, joka toimitetaan poliittisen päätöksen tekijöille.

Lisäksi Merivoimien kalustoa uusitaan.

Keskustelu asevelvollisuudesta tervetullutta

Puolustusvoimat on valmis kehittämään yleistä asevelvollisuutta ja huomioimaan siinä myös sukupuolten yhdenvertaisuuden.

– Kyselyiden mukaan nykymallilla on vankka kansan tuki. Asevelvollisuudella on kuitenkin laaja yhteiskunnallinen asema, joten on hyvä, että siitä käydään keskustelua, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan varusmiespalvelusta suorittavat naiset ovat tuoneet paljon hyvää Puolustuvoimiin. Heinäkuussa lähes 600 naista aloitti vapaaehtoisen varusmiespalveluksen. Määrä on historiallisen suuri.

Maavoimissa ja rauhanturvaajana

Presidentti Sauli Niinistö nimitti Kivisen komentajaksi kesäkuun puolivälissä. Tätä ennen Kivinen työskenteli Pääesikunnan päällikkönä.

Uransa Kivinen on tehnyt Maavoimissa, mutta uudella komentajalla on myös kansainvälistä kokemusta. Hän on toiminut rauhanturvatehtävissä Bosniassa ja työskennellyt sotilasasiamiehenä Unkarissa, Ukrainassa ja Itävallassa.

Kivinen on opiskellut muun muassa Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Kivinen on naimisissa ja hänellä on neljä lasta. Uusi komentaja harrastaa kuntoliikuntaa. Lajeista ykkönen on suunnistus.

Juttua muokattu 2.8.2019 kello 6.54: Täsmennetty, että Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014.

Lisää aiheesta:

Timo Kivinen on Puolustusvoimain uusi komentaja – harrastaa suunnistusta kenraalien joukkueessa

Tätä väistyvä Puolustusvoimien komentaja muistelee kiikkutuolissa: Jarmo Lindberg kaappasi suomalaishävittäjiin jenkkilennoston kruununjalokiven

Analyysi: Hävittäjäehdokkaat kilpailevat huomiosta Turun taivaalla – koneiden vertailu on Suomelle megaurakka