1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Venäjä aloitti Siperian valtavien metsäpalojen ilmasammutuksen – yli kolmen miljoonan hehtaarin roihut uhkaavat nopeuttaa ilmastonmuutosta

Eurooppalaisen valvojan mukaan napapiirin alueen metsäpalot tuottivat kesäkuussa hiilidioksidia yhtä paljon kuin Ruotsi vuodessa.

metsäpalot
Siperian metsäpalo roihuaa liki esteettä
Siperian metsäpalo roihuaa liki esteettä

Venäjä on aloittanut laajojen metsäpalojen ilmasammutuksen Siperiassa, kertoo uutistoimisto Tass.

Presidentti Vladimir Putin määräsi keskiviikkona Venäjän asevoimat osallistumaan metsäpalojen sammutustöihin

Metsäpalot olivat maanantaina levinneet yhteensä yli 3,2 miljoonan hehtaarin alueelle Jakutiassa, Krasnojarskissa ja Irkutskissa.

Siperiassa metsäpalot ovat yleisiä kesäisin, mutta tänä vuonna palot ovat poikkeuksellisen laajoja. Ympäristöjärjestöt varoittavat, että palot uhkaavat nopeuttaa arktisen alueen jäiden sulamista.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan Beriev Be-200 -sammutuslentokoneita on lähetetty muun muassa Irkutskin ja Krasnojarskin alueille. Sammutustöihin osallistuu myös Mil Mi-8 -helikoptereita ja satoja savuhyppääjiä eli laskuvarjopalomiehiä.

Tassin mukaan Putinin määräyksen jälkeen Krasnojarskiin lähetetään myös kymmenen Iljušin Il-76 -konetta ja kymmenen helikopteria, jotka on varustettu sammutuslaitteistoilla.

Useita kaupunkeja on peittynyt metsäpalojen aiheuttamaan savuun Siperian länsiosissa, Altain ja Uralin alueilla. Savu aiheuttaa terveyshaittoja paikallisille asukkaille.

– Savu on kaamea. Tukehdun ja minua huimaa, Venäjän kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Novosibirskissa sairaalaan joutunut eläkeläinen Raisa Brovkina kertoi Venäjän televisiolle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Be-200 -palontorjuntalentokoneesta otettu valokuva Krasnojarskin aluepiirin alueella tiistaina 30. heinäkuuta.
Be-200 -palontorjuntalentokoneesta otettu valokuva Krasnojarskin aluepiirin alueella tiistaina 30. heinäkuuta. Krasnojarskin aluepiiri sijaitsee itäisessä Siperiassa.Krasnojarskin aluepiirin metsäministeriön lehdistöpalvelu / AFP

"Ympäristökatastrofi"

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Venäjän haaran mukaan metsäpalot eivät ole enää paikallinen ongelma. Järjestön mukaan paloista on tullut ympäristökatastrofi, joilla on seurauksia koko Venäjälle.

Greenpeacen mukaan palot aiheuttavat merkittäviä hiilidioksidipäästöjä ja heikentävät metsien kykyä sitoa hiilidioksidia tulevaisuudessa.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi AFP:lle, että lisäongelmana on palojen tuottama noki, joka tummentaa lunta ja jäätä pudotessaan niiden päälle. Tämä vähentää pinnan heijastavuutta ja sitoo siten auringon tuottamaa lämpöä.

Venäjän Greenpeacen asiantuntija Grigory Kuksinin mukaan noki ja tuhka kiihdyttävät arktisen jään ja ikiroudan sulamista, mikä vapauttaa kasvihuonekaasuja ja vahvistaa ilmastonmuutosta.

Kuksin luonnehti AFP:lle palojen ilmastovaikutusta erittäin vakavaksi. Hänen mukaan vaikutusta voi verrata suurkaupunkien päästöihin.

– Mitä enemmän palot vaikuttavat ilmastoon, sitä enemmän olosuhteet edistävät uusia vaarallisia paloja, Kuksin sanoi AFP:lle.

Palojen päästöt kesäkuussa Ruotsin tasolla

Eurooppalainen ilmanlaatua ja kasvihuonekaasuja maailmanlaajuisesti seuraava Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams) arvioi, että kesäkuussa pohjoisen napapiirin alueen metsäpalot vapauttivat yhteensä noin 50 megatonnia hiilidioksidia (siirryt toiseen palveluun) ilmakehään.

Camsin mukaan määrä vastaa Ruotsin vuosittaisia päästöjä. Venäjän lisäksi napapiirillä maastoa palaa myös Skandinavian pohjoisosissa, Alaskassa ja Grönlannissa.

Maanantaina 29. heinäkuuta NOAA:n julkaisemassa kuvassa näkyy savualueita Alaskan ja Kanadan pohjoisalueiden yläpuolella.
Maanantaina 29. heinäkuuta NOAA:n (Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio) julkaisemassa kuvassa näkyy savualueita Alaskan ja Kanadan pohjoisalueiden yläpuolella.NASA / NOAA / AFP

Greenpeace on avannut adressin, jolla Venäjän viranomaisia vaaditaan tekemään enemmän palojen sammuttamiseksi.

Ongelmana on, että syrjäisillä alueilla riehuvien metsäpalojen sammuttaminen on kallista ja hankalaa.

Venäjän viranomaiset ovat päättäneet sammuttaa paloja vain, jos palojen arvioidut tuhot ovat suuremmat kuin sammutusoperaation kustannukset.

Lähteet: AFP, AP, Tass

Lue seuraavaksi