Kaurialan koululaiset saavat jatkossa nukkua puoli tuntia pidempään

Hämeenlinnalaiskoulun oppilaat aloittavat koulupäivänsä kello 8.45.

Hämeenlinna
Herätyskello.
Kaurialan koulun oppilaat voivat jatkossa pistää herätyskellon soimaan myöhemmin kuin ennen. Juha Kokkala / Yle

Kaurialan koulu päätyi siirtämään tulevan syyslukukauden alusta kouluaamujen alkamistaikaa puoli tuntia myöhemmäksi. Jatkossa Kaurialan yläkouluikäiset oppilaat tulevat kouluun kello 8.45.

– Keväällä vanhemmat, joiden lapset kulkevat bussilla kouluun ottivat yhteyttä, että oppilailla on hankaluuksia aamulla tulla ajoissa, sanoo Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros.

Saroksen mukaan jotkut oppilaat myöhästyivät usein ensimmäiseltä tunnilta vartin tai joutuivat tulemaan kouluun paljon ennen oppituntien alkamista. Koulun alkamisen siirtäminen helpottaa erityisesti linja-autolla kulkevien oppilaiden aamuja.

"Nuori hyötyy siitä, että saisi aamulla nukkua pidempään"

Kouluaamujen alkamisajat puhuttavat aina lukuvuoden alkaessa. Saroksen mukaan varsinkin yläkouluikäiset sekä heidän vanhempansa ovat toivoneet usein, että koululaisten aamut eivät alkaisi niin aikaisin.

– On käyty keskustelua, miten yläkouluikäiset oppilaat voisivat tulla vähän myöhemmin kouluun. He jaksaisivat paremmin. Kansainvälisiä tutkimuksiakin on tehty, että nuori hyötyy siitä, että saisi aamulla nukkua vähän pidempään.

Hämeenlinnassa koulut käynnistyvät yleensä aamulla kello kahdeksan ja yhdeksän välillä. Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä sanoo, että koulut saavat itse päättää koulupäivän alkamisajasta.