Joona "natu" Leppänen siirtyi e-urheilijasta taustavaikuttajaksi – "Tarpeeksi lahjakkaat pelaajat nousevat kyllä esiin"

Pitkän linjan kilpapelaajan Joona Leppäsen mukaan e-urheilu on vieläkin nuori ja kehittyvä laji.

8 minuuttia
Joona "Natu" Leppänen
Joona "natu" Leppänen on entinen pitkän linjan kilpapelaaja, joka nyt auttaa uusia pelaajia taustajoukoissa.

Kilpapelaaminen tai e-urheilu elää nousukautta. Laji on erittäin suosittu niin yleisön näkökulmasta kuin harrastuksenakin. Alle 30-vuotiaiden miesten keskuudessa e-urheilun suosio on harrastuksena ohittanut jopa jääkiekon (siirryt toiseen palveluun).

Ammattilaisten määrässä tämä ei kuitenkaan näy. Suomalaiset pelaajat ja joukkueet niittävät kansainvälistä menestystä, mutta silti Suomessa on vain muutamia kymmeniä edes osittain ammatikseen pelaavia.

Kuka ja mitä

Joona Leppänen on e-urheilun veteraani. Hän pelasi pitkään huipputasolla pelaajanimellä "natu".

Leppänen lopetti kilpapelaajauransa vuonna 2015 ja toimii nykyisin markkinointivastaavana Suomen ehkä tunnetuimmassa e-urheiluorganisaatiossa ENCEssä.

Hänen mielestään syy ammattilaisten puuttumiseen on se, että ammattilaisuus keskittyy vain kansainväliseen huipputasoon.

– Kansallinen taso ei vielä ole sellainen kuin vaikkapa jääkiekon kaltaisessa lajissa, jossa Suomessakin pelaava voi olla ammattilainen, koska lajin ympärillä on kokonaisuudessaan niin iso sirkus.

Leppänen tarkoittaa muun muassa sponsoreiden ja oheistoiminnan määrää. Hän uskoo kuitenkin, että laji kasvaa myös kansallisella tasolla.

– Loppupeleissä Suomessa on ihan hyvä tilanne. Meillä on parikin liigaa ja tapahtumakulttuuria pitkältä ajalta eli meillä on aihioita, joista lähteä rakentamaan.

– Aika varmasti tekee tehtävänsä, koska lajia kuitenkin kulutetaan niin paljon.

Uusia kykyjä etsitään aina

Ammattimaisen toiminnan pienuus näkyy lajin piirissä muutenkin.

– Valmentajille olisi kysyntää, mutta osaajia ei ole tarpeeksi. Monilla hyvilläkin joukkueilla valmennusosaamista puuttuu.

Erikoistuneiden valmentajien puute voi jarruttaa pelaajien kehittymistä. Sama tilanne on uusien kykyjen etsinnässä.

– Ei meillä ole resursseja etsiä lahjakkuuksia joka kylästä. Ei ole valtavia tiimejä liikkeellä. Taas se jääkiekko on hyvä esimerkki, siellä joukkueilla on valtava määrä scoutteja ympäriinsä seuraamassa pelaajia.

Leppäsen mukaan tämä ei onneksi estä uusien kykyjen löytymistä.

– Isojenkin turnausten karsinnat ovat avoimia kaikille. Uskon, että tarpeeksi lahjakkaat pelaajat nousevat kyllä esiin. Mahdollisuuksia siihen löytyy.

Joona "natu" Leppänen
Joona Leppänen uskoo, että e-urheilun ammattilaisten määrä kasvaa yhä. Karoliina Simoinen / Yle

Joukkuelajissa pelaajan luonteella on väliä

Vaikkei kykyjenetsijöitä joka paikkaan riitäkään, niin uusia pelaajia seurataan aktiivisesti eri tapahtumissa.

– Kun lahjakkuus huomataan, niin sitten voi alkaa kysellä, että millainen tyyppi tuo on esimerkiksi luonteeltaan, Leppänen kertoo.

ENCE on viime aikoina ollut julkisuudessa erityisesti Counter Strike -joukkueellaan. CS oli peliuran aikana myös Leppäsen laji.

– Pienessä porukassa ryhmädynamiikalla on iso merkitys, jopa isompi kuin suuren joukkueen lajissa. Pelaajan pitää osata toimia muiden kanssa.

Kun tarpeeksi taitavat pelaajat löytyvät, vie joukkueen hiominen toimivaksi silti aikaa. Toisaalta nousu huipulle voi tapahtua nopeastikin.

– Joukkueen hiomisessa voi mennä kolmesta kuukaudesta vuoteen. Meilläkin alku oli tosi tahmea, mutta muutaman kuukauden kuluttua alkoi tulla pikku hiljaa tuloksia, kahdeksan kuukauden kohdalla oltiin voitettu suhteellisen isoja turnauksia ja noin vuodessa noustiin maailman huippujen joukkoon.

Tätä et ehkä tiennyt

E-urheilua vertaillaan usein muihin urheilulajeihin. Samalla on pohdittu, voisiko e-urheilu nousta esimerkiksi näytöslajiksi olympialaisiin.

Joona Leppäsen mielestä muiden lajien tai urheiluväen tunnustus ei ole e-urheilulle erityisen olennaista.

– Kyllä e-urheilu seisoo ihan omilla jaloillaan, eikä kaipaa hyväksyntää muilta. Jos nyt olympialaisiin päädyttäisiin niin mikäs siinä, mutta tärkeämpää on että laji vetää isotkin hallit täyteen nimenomaan e-urheilun faneja, Leppänen pohtii.

– Ylipäätään karsastan urheiluun vertailua. Tämä on yksi urheiluviihteen muoto. Erityisesti katsojanäkökulmasta ihan samoja fiiliksiä katsoja siinä hakee kuin mistä tahansa muustakin lajista.

Joona Leppästä haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso jakso klikkaamalla pääkuvaa. Katso myös sarjan aiemmat jaksot Yle Areenasta.

Lue lisää:

Maailman ykkönen oli liian kova pala – ENCE taipui toiseksi IEM Chicagossa

Sami Kolamon kolumni: E-urheilun pimeä puoli – sponsorirahan ylivalta ja naisten halventaminen

Nuoret rynnistivät e-urheilukerhoihin – taustalla menestys maailmalla: ''Kun isomummo kysyy, mitä harrastat, voi sanoa että jalkapalloa ja sitten e-urheilua''