1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain keskuspankki

Yhdysvaltain keskuspankki leikkaa ohjauskorkoa ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä – "Keskuspankki on entistä huolestuneempi globaalien riskien rantautumisesta"

Nordean pääanalyytikko arvioi, että Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös on huolenilmaus kansainvälisen talouden suunnasta.

Yhdysvaltain keskuspankki
Yhdysvaltain keskuspankki
Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven rakennus Washingtonissa.Matthew Cavanaugh / EPA

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve laskee ohjauskorkoa ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen. Fed ilmoitti keskiviikkona, että se leikkaa ohjauskorkoa prosenttiyksikön neljäsosalla ja uusi vaihteluväli on nyt 2,00–2,25 prosenttia.

Keskuspankki jättää itselleen myös mahdollisuuden laskea korkoa lisää jatkossa. The Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Wall Street odottaa Fedin leikkaavan ohjauskorkoa noin 1,75 prosenttiin tämän vuoden loppuun mennessä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentti Donald Trump luultavasti on pettynyt, koska Fed ei tehnyt hänen toivomaansa suurta leikkausta. Trumpin mielestä keskuspankki ei ole tehnyt riittävästi auttaakseen hänen hallintonsa yrityksiä parantaa talouskasvua.

Korkojen laskeminen on Fedin pääkeino tehostaa Yhdysvaltojen taloutta. The Washington Postin mukaan keskuspankki tyypillisesti turvautuu konstiin silloin, kun taloudella menee huonosti.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain talous kuitenkin kasvaa yli kahden prosentin vauhtia. Lehden mukaan Fed haluaa nyt muun muassa ehkäistä Trumpin kauppasodan kielteisiä vaikutuksia.

Edellisen kerran Fed leikkasi ohjauskorkoa finanssikriisin aikaan joulukuussa 2008.

Nordean pääanalyytikko: jatkotoimet ratkaisevia

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös on huolenilmaus kansainvälisen talouden suunnasta.

– Päätös kertoo siitä, että keskuspankki on entistä huolestuneempi globaalien riskien rantautumisesta, jotka heikentävät kasvunäkymiä Yhdysvalloissa.

– Koronnostosykli on tullut nyt päähänsä ja se kertoo siitä, että korkohuiput jäivät 2,5 prosenttiin, joka on historiallisessa mittakaavassa hyvin matala.

Von Gerich pitää nyt korkopäätöksen jatkotoimenpiteitä olennaisena talousvaikutuksille.

Jos uskotaan, että alennuksille on luvassa jatkoa, vaikutukset voivat olla isojakin. Yksi kerta-alennus sen sijaan ei tee vielä paljoa.

– Lasku yksinään ei johda suuriin markkinaliikkeisiin. Ne määräytyvät enemmän sen mukaan mitä signaloidaan jatkosta. Signaloidaanko, että koronlaskuja tulee lisää vai että oliko tämä vain vakuutuksenomainen liike, jolle ei tule jatkoa.

Päätös patistaa myös EKP:tä

– Se, että Yhdysvaltain talous saa tukea on maailmantalouden kannalta positiivinen seikka, Von Gerich sanoo.

– On myös Euroopan ja Suomen kannalta positiivinen seikka, jos Yhdysvaltain talous pystyy pitämään kasvua yllä tilanteessa, jossa euroalueella on menty selkeästi heikompaan suuntaan.

Von Gerichin mukaan Yhdysvalloissa ollaan huomattavasti otollisemmassa tilanteessa kuin euroalueella siinä mielessä, että rahapolitiikan keventämisellä on oikeasti talousvaikutuksia.

Euroaluella puolestaan korot ovat olleet negatiivisia, eikä Euroopan keskuspankki EKP missään vaiheessa ole päässyt kiristämään rahapolitiikkaansa. Talousvaikutukset jäävät von Gerichin mukaan aika pieniksi vaikka Euroopassa elvytettäisiin lisää. Koron lasku Yhdysvalloissa kuitenkin patistaa myös Eurooppaa.

– Se, että Yhdysvalloissa keskuspankki keventää rahapolitikkaa puoltaa heikompaa dollaria ja se tarkoittaa meidän näkökulmasta vahvempaa euroa, mitä meidän keskuspankki ei missään nimessä tällä hetkellä halua. Se on jälleen yksi tekijä lisää, joka puoltaa rahapolitiikan keventämistä EKP:ltä, von Gerich arvioi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters