Hukkumistilastojen mukaan vuodesta 2019 tulossa viime vuotta synkempi

Heinäkuun loppuun mennessä Suomessa on hukkunut jo 64 ihmistä. Se on yhdeksän enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

hukkuminen
Pelastusrengas vedessä.
Heinäkuun loppuun mennessä hukkuneita on tilastoitu tänä vuonna yhteensä 64.Arja Lento / Yle

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton keräämien hukkumistilastojen (siirryt toiseen palveluun) perusteella tästä vuodesta on tulossa viime vuotta surullisempi. Heinäkuun loppuun mennessä hukkuneita on tilastoitu yhteensä 64. Viime vuonna heinäkuun lopussa luku oli 55.

Viime päivinä on uutisoitu tiuhaan hukkumiskuolemia. Tässä muutama otsikko pelkästään Yle Uutisista kolmen vuorokauden ajalta: "Itä-Uudellamaalla hukkui sunnuntaina kaksi miestä", "Alajärvellä kadonnut nuori uimari löytyi hukkuneena", "Miehen epäillään hukkuneen Rantasalmella", "Uimari hukkui Orivedellä".

Erityisen surullinen havainto tehtiin niin ikään loppukuusta, kun kerrottiin, että lapsien osuus on ollut erittäin suuri: alkukesän aikana hukkui kuusi lasta. Yleensä koko vuoden aikana hukkuu 5–10 lasta.

Heinäkuun loppuun osunut hurja hellejakso saattaa selittää jotain, sillä heinäkuussa hukkuneita oli 20. Se on tosin kahdeksan vähemmän kuin viime vuonna, jolloin hellepäiviäkin oli enemmän.

Tänä vuonna hellehuippuja on saavutettu Ilmatieteen laitoksen tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tähän mennessä 30 päivänä. Viime vuonna hellehuippuja mitattiin samassa ajassa 50. Kaikki muistanevat "käristyskupolin".

Hukkuneiden suuri määrä ei selitykään jonkin yhden yksittäisen kuukauden huippulukemilla, vaan hukkumisia on tänä vuonna tullut tasaiseen ja kasvavaan tahtiin huhtikuusta alkaen: huhtikuu (8), toukokuu (11), kesäkuu (20) ja heinäkuu (20).

Alueittain tarkasteltuna vain Etelä-Suomessa hukkuneita on ollut viime vuotta vähemmän (2019: 11 / 2018: 13). Kaikkialla muualla Suomessa hukkuneita on ollut joko selvästi enemmän tai yhtä paljon.

Nykyisellä vauhdilla tästä vuodesta ei kuitenkaan ole tulossa tilastojen valossa synkintä, sillä hukkumiskuolemat ovat olleet pitkään laskussa. Surullisin vuosi tällä vuosikymmenellä oli sen alussa 2010, jolloin hukkui 167 ihmistä. Vuodesta 2015 hukkumistapausten määrä vuodessa on jäänyt alle sadan.

Lue myös:

Kesän aikana hukkunut huomattavan paljon lapsia – Asiantuntija neuvoo, miten toimia lapsen kanssa rannalla

Helteellä uimarannat houkuttelevat ja vesi virkistää mutta uimataitoaan ei kannata koetella liikaa