Yhdysvallat asetti pakotteita Iranin ulkoministerille – Trumpin hallinto kutsuu Zarifia "propagandaministeriksi"

Taloudellisten pakotteiden lisäksi Iranin ulkoministerille pyritään asettamaan myös matkustusrajoituksia.

Iran
Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif.
Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif.Stanislav Krasilnikov / AOP

Yhdysvaltain hallitus aikoo ottaa käyttöön pakotteita Iranin ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia vastaan. Zarifin mahdolliset varat Yhdysvalloissa jäädytetään tai otetaan hallintaan, hallitus tiedottaa.

Yhdysvaltain valtionvarainministeri Steve Mnuchin sanoi Yhdysvaltojen lähettävän pakotteilla selvän viestin Iranin hallinnolle siitä, että Iranin nykyinen toimintatapa ei ole hyväksyttävä.

Iranin hallinnon mukaan Zarifilla ei ole varoja Yhdysvalloissa.

Zarifin kansainvälistä matkustamista pyritään myös rajoittamaan pakottein, mutta matkustamista Yhdysvaltoihin YK:n asioiden hoitamiseen ei kuitenkaan estetä, Yhdysvaltain viranomaiset kertovat.

Pakotteet vaikeuttavat uusia neuvotteluita ydinsopimuksen työstämiseksi

Zarif oli heinäkuussa tavannut yhdysvaltalaisen senaattorin Rand Paulin avatakseen uuden kanavan maiden välille ja käynnistääkseen uudelleen neuvottelut Iranin ydinsopimuksesta.

Nyt käyttöön otettavat pakotteet tarkoittavat todennäköisesti sitä, että Yhdysvallat ei aio jatkaa potentiaalisen uuden ydinsopimuksen työstämistä Zarifin kanssa.

Nimettömänä pysyttelevä Trumpin hallinnon virkamies toteaa, että Zarif on pikemminkin propagandaministeri kuin ulkoministeri, kertoo uutistoimisto AFP.

Iranin ulkoministeriöstä vastattiin Yhdysvaltojen pakotteisiin, että pakotteet otettiin käyttöön, koska Yhdysvallat pelkää Zarifin neuvottelutaitoja.

Zarif itse kommentoi, että Yhdysvallat otti pakotteet käyttöön, koska hänet koetaan uhaksi Yhdysvaltojen agendalle.

Lue lisää:

Trump: Uudet pakotteet kohdistuvat Iranin johtajaan Khameneihein

Yhdysvaltain ulkoministeri haukkui Iranin ulkoministerin julkistaman kartan lapselliseksi

Iranin presidentti avautui väleistä Yhdysvaltoihin: "Jännitteet huipussaan, ovat koonneet kaikki voimansa meitä vastaan"

Lähteet: AP, Reuters, AFP