Pohjoiskorealainen sotilas yritti pakoa etelään demilitarisoidulla vyöhykkeellä – viime kuussa loikattiin myös Pohjois-Koreaan

Sotilas otettiin kiinni keskiviikkona ennen puoltayötä Imjinin joen läheltä. Hän on viranomaisten kuulusteltavana.

Pohjois-Korea
Koreoiden rajavyöhyke.
Pohjois- ja Etelä-Korean maiden välinen raja on erittäin raskaasti vartioitu.Yonhap / EPA

Pohjoiskorealainen sotilas on yrittänyt loikata Etelä-Korean puolelle demilitarisoidulla vyöhykkeellä, joka sijaitsee maiden välisellä rajalla.

Sotilas havaittiin lämpökameran avulla Imjinin joen lähettyvillä. Etelä-Korean joukot ottivat miehen haltuunsa keskiviikkona ennen puoltayötä paikallista aikaa.

Mies on kertonut halunneensa loikata etelään. Hänen henkilöllisyydestään tai motiiveistaan ei ole tietoa.

Sadat pohjoiskorealaiset pyrkivät etelään vuosittain, mutta suurin osa kulkee ensin Kiinaan ja sen jälkeen yleensä vielä toisen maan kautta Etelä-Koreaan. Loikkaukset raskaasti aseistetulla demilitarisoidulla vyöhykkeellä ovat harvinaisia.

Tunnetuin tapaus on marraskuulta 2017, jolloin pohjoiskorealainen sotilas ryntäsi läpi rajakylän. Rajakylässä sijaitsee demilitarisoidun vyöhykkeen raja-asema, jossa turisteilla on mahdollisuus vierailla.

Miehen pako pääsi kansainvälisiin otsikoihin, kun video paosta ja Pohjois-Korean sotilaiden kiivaasta tulituksesta nousi julkisuuteen. Mies sai useita osumia luodeista, mutta hän selvisi hengissä.

Keskiviikkona tapahtunut loikkaus oli vasta kolmas luotisateessa paenneen sotilaan jälkeen. Viimeisin tapaus on marraskuulta 2018.

Yli 30 000 ihmistä on yrittänyt paeta Pohjois-Koreasta etelään sen jälkeen, kun sota erotti alueet toisistaan.

Loikkaukset toisinpäin ovat äärimmäisen poikkeuksellisia, mutta viime kuussa 72-vuotias eteläkorealainen mies loikkasi Pjongjangiin.

Mies seurasi vanhempiansa, jotka olivat tehneet vastaavanlaisen loikkauksen 1980-luvulla. Pieni määrä eteläkorealaisia on vuosikymmenien saatossa loikannut pohjoiseen taloudellisten vaikeuksien takia.

Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan palauttanut maahan loikanneita etelään, sillä heistä ei ole juurikaan hyötyä maan propagandalle.

Koreat sopivat viime vuonna, että ne pyrkivät helpottamaan jännitteitä rajalla vähentämällä maamiinoja ja vartiopaikkoja sekä riisumalla vartijoita aseista.

Lue lisää:

Etelä-Koreaan paennut ja rajalla ammutuksi tullut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Lähteet: AFP, Reuters