Hyppää sisältöön

Hollannissa astuu tänään voimaan kiistelty "burka-kielto" – Kasvoja ei saa peittää julkisissa rakennuksissa eikä liikennevälineissä

Lain valvomisen odotetaan törmäävän vastoinkäymisiin.

Naaman osittain peittävään nikabiin pukeutunut musliminainen Rotterdamissa, Hollannissa. Kuva: Robin Utreht / EPA

Hollannissa astuu tänään voimaan laki, joka kieltää kasvot peittävien vaatteiden käytön julkisissa rakennuksissa ja julkisissa kulkuneuvoissa.

Kiistellystä laista käytetään julkisessa keskustelussa nimeä burka-kielto, vaikka se koskee kaikkia kasvot peittäviä asusteita, kuten hiihtomaskeja ja kypäriä.

Burka on joidenkin musliminaisten käyttämä kangasvaate, joka peittää koko vartalon kasvoineen. Laki kieltää burkan lisäksi niqabin eli kasvohunnun käytön.

Laki määrää 150 euron sakon niille, jotka käyttävät kasvoja peittäviä vaatteita hallintorakennuksissa, kouluissa, terveyskeskuksissa ja julkisissa kulkuneuvoissa. Sakon saa, jos ei suostu pyynnöstä huolimatta riisumaan kasvot peittävää vaatetta.

Kielto ei koske kasvojen peittämistä kaduilla.

Kiisteltyä lakia on yritetty saada voimaan vuodesta 2006 ja sitä on arvosteltu muun muassa Hollannin perustuslain takaaman uskonnonvapauden vastaiseksi. Senaatti hyväksyi lain lopulta vuonna 2018.

Kiellon odotetaan törmäävän hankaluuksiin. Hollannin toiseksi suurin sanomalehti, rotterdamilainen Algemeen Dagblad, kertoo (siirryt toiseen palveluun), että maan suurimmat julkisen liikenteet palveluntarjoajat eivät aio valvoa lakia.

Burkakielto on Euroopan maista voimassa Belgiassa, Bulgariassa, Itävalllassa, Ranskassa ja Tanskassa.

.
.