1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisumin hakeminen Suomeen muuttuu: venäläisten on jatkossa todistettava varallisuutensa ja matkareittinsä

Suomi on aiemminkin tarvittaessa pyytänyt viisumia hakevilta venäläisiltä tietoja palkkatuloistaan ja matkasuunnitelmastaan, mutta syyskuun alusta ne on toimitettava aina.

viisumit
viisumihakemus suomen pietarin pääkonsulaatti
Venäläisten on syyskuun alusta alkaen todistettava varallisuutensa ja matkareittinsä hakiessaan viisumia Suomeen.Kari Kosonen / Yle

Venäläiset joutuvat pian todistamaan varallisuutensa ja matkareittinsä hakiessaan viisumia Suomeen.

Suomi alkaa syyskuun alusta vaatia viisumiin samat liitteet kuin muutkin EU-maat.

Venäläisturistien ja omatoimimatkailijoiden on toimitettava palkkatietonsa, mahdolliset kiinteistöomistuksensa sekä matkasuunnitelmansa, kun he hakevat viisumia Suomeen.

Varallisuuden voi osoittaa palkkatiedot sisältävällä työtodistuksella, edelliset kolme kuukautta kattavalla tiliotteella tai todistuksella kiinteistönomistuksesta Venäjällä.

Muutokset koskevat viisumihakemuksia, jotka jätetään Suomen edustustoissa ja eri puolilla Venäjää sijaitsevissa Suomen viisumikeskuksissa.

Ministeriö: Tuskin vähentää viisumihakemuksia

Aiemmin Suomi on tarvittaessa pyytänyt viisumihakemuksiin Venäjällä tarkentavia liitteitä. Syyskuusta alkaen Suomen liitevaatimukset ovat yhtenäiset muiden Schengen-maiden kanssa.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä arvioi, että muutos ei tule vähentämään venäläisten viisumihakemuksia Suomeen.

Esimerkiksi päivämatkalaisilta ei edellytetä hotellivarauksen todistamista, mutta heidänkin pitää esittää matkasuunnitelmansa ja osoittaa varallisuutensa.

Vaatimukset ovat myös tuttuja monelle venäläiselle, sillä muut Schengen-maat ovat noudattaneet niitä jo muutaman vuoden ajan.

– Hakijat ovat tarjonneet näitä asikirjoja meillekin aiemmin, mutta niitä ei aiemmin ole otettu vastaan.

Kouvolassa sijaitsevan viisumipalvelukeskuksen päällikkö Tito Gronow sanoo, että hakemusten käsittelyyn menee jatkossa hieman enemmän aikaa, kun liitteitä tulee lisää.

Kouvolassa käsiteltiin viime vuonna noin 660 000 venäläisten viisumihakemusta. Kouvolassa työskentelee noin sata työntekijää, kun mukaan lasketaan kiireisten kuukausien kausityöntekijät.

Lue seuraavaksi