Hyppää sisältöön

Pirkkalan lentoturmassa kuoli noin 50-vuotias lento-oppilas – lento tallentui videolle

Onnettomuudessa menehtynyt on kotoisin Pirkanmaalta.

Vajaat kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä oli paikalla keskiviikkona illalla Pirkkalassa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ultrakevyen lentokoneen kuljettaja menehtyi keskiviikkona illalla Tampere–Pirkkalan lentokentällä. Pienkone putosi maahan vielä tuntemattomasta syystä.

Onnettomuudessa menehtynyt on noin 50-vuotias ja kotoisin Pirkanmaalta. Kone putosi kiitoradan viereiselle viheralueelle.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii onnettomuutta yhteistyössä poliisin kanssa.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että Otkesilla on video tapahtuneesta.

– Tässä vaiheessa tiedämme, että kone oli heti lentoon lähdöstä lähtenyt kaartamaan vasemmalle ja tehnyt lähes kokonaisen ympyrän nousten muutaman kymmenen metrin korkeuteen ja sieltä syöksyi jyrkässä kulmassa kiitotien viereen, Aaltonen kertoo Ylelle.

Aaltosen mukaan oppilas oli yksin lennolla.

– Tavallisesti valvoja on siinä, mutta emme ole vielä selvittäneet näitä yksityiskohtia.

Oppilaalla oli lupa lentää yksin ja yksinlento kuuluu osana harjoitteluun. Tällöin opettaja valvoo kentällä.

Lentämään opettelevat lentävät aluksi opettajan kanssa.

Paikalle hälytettiin useita pelastusyksiköitä. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Lain mukaan onnettomuustutkintakeskuksen ei ole pakko tutkia ultrakevyiden lentokoneiden onnettomuuksia. Tutkinta tehdään Aaltosen mukaan, koska kyseessä oli opetustilanne. Tämä on 2010-luvulla ensimmäinen tapaus, joka sattuu lento-oppilaalle, Aaltonen kertoo.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Pasi Nieminen sanoo, että vielä ei tiedetä, mikä aiheutti onnettomuuden. Asiaa tutkitaan.

Onnettomuudesta ei ollut poliisin arvion mukaan vaaraa sivullisille.

11 kuollutta tällä vuosikymmenellä

Ultrakevyiden lentokoneiden lentäjät ovat yleensä harrastajia.

Traficomin tilastojen mukaan ultrakevyille pienkoneille on tällä vuosikymmenellä sattunut yhteensä 38 onnettomuutta, joissa on saanut surmansa 11 ihmistä. Viimeksi kuolemaan johtanut onnettomuus ultrakevyelle pienkoneelle sattui vuonna 2014.

Viime sunnuntaina harrasterakenteinen pienlentokone putosi maahan Kajaanin Vuolijoella. Vuonna 1951 syntynyt lentäjä löytyi koneesta kuolleena.

Lentoturmien määrä on vähentynyt Suomessa. Vuonna 2014 Jämijärvellä pääsiäisenä kuoli kahdeksan laskuvarjohyppääjää, kun lentokoneen siipituki petti. Sen jälkeen käynnistettiin harrasteilmailun turvallisuusprojekti (siirryt toiseen palveluun) ja onnettomuuksien määrä väheni harrastajien tekemän työn ansiosta.

Lentokenttä suljettu yöllä

Pirkanmaan pelastuslaitos sai ilmoituksen suuresta ilmaliikenneonnettomuudesta keskiviikkona illalla hieman ennen kello yhdeksää. Paikalle hälytettiin 19 yksikköä, mutta paikalla oli lopulta noin 7 yksikköä.

Koko lentokenttä suljettiin. Ryanairin lennon Budapestista oli määrä laskeutua Pirkkalan lentoasemalle, mutta lento ohjattiin Turkuun.

Finnair peruutti myös yölentonsa Helsingistä Tampereelle. Air Balticin lento Riiasta Tampereelle siirrettiin yöllä.

Korjaus kello 11.45 Air Balticin lento siirrettiin, eikä päässyt yöllä Tampereelle.

Lue lisää:

Pienkone putosi Pirkkalan lentoasemalla, lento-oppilas kuoli – OTKES: Syöksyi jyrkästi maahan heti lentoonlähdön jälkeen