Maailmanlopun tunnelmaa hälvennetään Ärjän Taidefestivaalilla – "Taiteella ja luonnolla on eheyttävä voima"

Toista kertaa järjestettävä Ärjän Taidefestivaali tuo katsojat ja taiteilijat yhteen.

taidetapahtumat
Ärjänsaaressa on pitkiä hiekkarantoja.
Ärjänsaaren upeissa maisemissa nautitaan viikonloppuna taiteesta. Hanne Kinnunen / Yle

Toista kertaa järjestettävä Ärjän taidefestivaali tuo Kajaaniin Ärjänsaareen teatteria, tanssia, performanssia ja installaatioita. Metsämättäillä nautitaan myös puuhengityksestä ja metsäbaletista.

Tänä vuonna eräänlaisena teemana on myös katsojan ja taiteilijan välisen rajan hälventäminen.

– Haluttiin, että keskustelu virtaa vapaasti asiantuntijoiden, yleisön ja taiteilijoiden välillä. Sitä kautta keksittiin esimerkiksi isännöity ohjelmallinen saunavuoro, jossa kaikki ihmiset istuvat lauteilla tasa-arvoisina, tapahtuman tuottaja Emilia Hyvönen kertoo.

Ärjänsaari on suojeltu luontokohde, jota pitää tietenkin suojella myös festivaalin aikana. Festivaalilla ei siis näy kaljatelttoja tai muovituoppeja, ja roskat kuskataan saaresta mantereelle. Ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutos näkyy myös järjestäjien asenteessa.

– Ilmastonmuutos on tullut realiteetiksi monille, ja se luo myös paljon ahdistusta. Ärjässä haluamme hälventää maailmanlopun tunnelmaa ja tuoda esiin vaihtoehtoisia tulevaisuuden näkymiä. Taiteella ja luonnollahan on eheyttävä voima, Hyvönen sanoo.

Maksuttomalle festivaalille odotetaan noin 300 kävijää, ja viime vuotiseen tapaan väkeä hamutaan myös Kainuun ulkopuolelta. Kajaanin keskustasta on Oulujärven rannasta lähtevälle venekuljetukselle ilmainen bussikuljetus.

– Viime vuonna kävijöitä oli ulkomailta saakka. Kainuulaisia kehotan tulemaan mukaan, kun nyt on saatu maan huipputaiteilijoita näin lähelle, Hyvönen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)