Yle seuraa: Asap Rocky kuultavana oikeudessa Tukholmassa – "Pyysimme miehiä jättämään meidät rauhaan, mutta he seurasivat meitä"

Oikeudenkäynnin on määrä päättyä perjantaina.

pahoinpitely
Journalisteja saapuu  Asap Rockyn oikeudenkäyntiin 1. elokuuta Tukholmassa.
Journalisteja saapuu Asap Rockyn oikeudenkäyntiin 1. elokuuta Tukholmassa.Fredrik Persson / AFP

Räppäri Asap Rockyn eli oikealta nimeltään Rakim Mayersin oikeudenkäynti jatkuu torstaina Tukholmassa. Päivän aikana kuultiin Mayersia. Yle seurasi oikeudenkäyntiä ja päivitti tietoja tähän juttuun.

Torstain oikeudenkäynnin pääkohtia:

  • Oikeudessa keskusteltiin tappelun jälkeen lähetetyn tekstiviestin sisällöstä, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun): "Harlem tuli eteenpäin, otti tyhjän lasipullon ja iski sillä tyyppiä". Kysymyksenä on, viitataanko Harlemilla Mayersiin, joka on kotoisin Harlemin kaupunginosasta New Yorkista vai tarkoittaako englannin "Harlem came out" kuvainnollista ilmaisua hyökkäämiselle. Tieto siitä, käytettiinkö lasipulloa vai ei, vaikuttaa siihen, voidaanko tapausta pitää hätävarjeluna vai pahoinpitelynä. Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mayers on kertonut haastattelussa aiemmin, että häntä on kutsuttu Harlemiksi, mutta puolustuksen mukaan kyse on vanhasta teiniajan lempinimestä.
  • Aamupäivän ajan on kuultu 19-vuotiasta uhria. Häneltä on kysytty tarkennuksia tapahtumien kulusta. Uhrin kuuleminen on kuitenkin venynyt aikataulusta, minkä takia todistajien kuulemista on päätetty siirtää. Loppupäivän aikataulu selviää myöhemmin.
  • Iltapäivätauon jälkeen kuultavana oli itse Mayers. Tuomari vaati kaikkia oikeussalissa olevia sulkemaan matkapuhelimensa. Mayers kertoo tapahtumien kulusta. Hän sanoo saapuneensa Tukholmaan samana päivänä, kun hänen olisi pitänyt esiintyä kaupungissa. Hän kertoo lähteneensä ystäviensä kanssa kävelylle saadakseen raitista ilmaa ja tutustuakseen Tukholman arkkitehtuuriin. Kaupungilla kaksi miestä lähestyi hänen henkivartijaansa, joka kehotti Mayersin kertoman mukaan heitä poistumaan paikalta. He eivät totelleet, mikä johti siihen, että henkivartija töni heitä pois paikalta. Tämän jälkeen asianomistaja löi henkivartijaa, Mayers kertoo ja sanoo uskoneensa, että asianomistaja ja hänen kumppaninsa olivat huumeiden vaikutuksen alaisina. Mayers toistaa useaan otteeseen, että halusi vain pois tilanteesta, mutta miehet seurasivat häntä ja hänen ystäviään. Mayers sanoo pyytäneensä asianomistajaa jättämään hänet rauhaan useaan otteeseen.
  • Mayers myönsi heittäneensä asianomistajan maahan ja potkaisseensa tämän käsivartta. Hän kuitenkin korosti toimineensa näin sen jälkeen, kun hänen henkivartijansa kimppuun oli hyökätty.
  • Mayers vetoaa siihen, että hän toimi tilanteessa itsepuolustustarkoitukessa. Hän kertoo, ettei ilmoittanut asiasta poliisille, koska ei halunnut julkisuuden henkilönä osakseen huomiota. Mayers myös sanoo, että häntä pelotti tilanteessa.
  • Räppäri kertoi, että kymmenen kuukautta aiemmin tuntemattomat henkilöt olivat puukottaneet häntä kasvoihin.
  • Aluksi oikeuskäsittelyn arvioitiin päättyvän perjantaina. Tuomari Per Lennerbrantin mukaan aikataulu saattaa venyä.

Mayers pidätettiin heinäkuun alussa. Häntä syytetään pahoinpitelystä, joka tapahtui katutappelun aikana kesäkuun lopulla.

Lue lisää: Räppäri Asap Rockyn pidätyksestä tuli maailmanpoliittinen ilmiö – tämän tiedämme tapauksesta nyt

Asiaa käsiteltiin oikeudessa viimeksi tiistaina. Tiistain käsittely tiivistettynä:

  • Syyttäjän mukaan kyse ei ole hätävarjelusta. Todisteena oli kännykkävideo tappelusta.
  • Oikeudessa on keskusteltu, käytettiinkö pahoinpitelyssä lasipulloa. Puolustus kiistää tämän. Lääkärien mukaan uhrilla oli viiltohaavoja, mutta he eivät pysty todistamaan, että kyse on lasipullosta.

Lue lisää tiistaista: Kohuräppäri oikeuden edessä Tukholmassa – ruotsalaismedian mukaan uhri vaatii noin 13 000 euron vahingonkorvauksia

Asap Rocky näyttää voitonmerkkiä.
Asap Rocky saapumassa gaalaan New Yorkissa 13. syyskuuta 2018.Kristin Callahan / Everett Collection / AOP

Rangaistuksena pahoinpitelystä voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta. Lievästä pahoinpitelystä tuomitaan sakkoihin.

Ruotsalaismediat ovat kertoneet, että pahoinpitelyn uhri, 19-vuotias afganistanilaistaustainen mies, vaatii 139 700 kruunua eli noin 13 000 euroa vahingonkorvauksia.

Mayers ja hänen kaksi mukana ollutta kaveriaan kiistävät pahoinpitelyn ja vetoavat hätävarjeluun.

Kuka Asap Rocky? Kohuräppäri Asap Rocky myi kodittomana teininä huumeita, sai miljoonien levytysdiilin ja on usein liitetty väkivaltaisuuksiin

Lähteet: AFP, STT