Lihava riita purjehdustapahtuman kahvinmyynnistä ajoi pienen pitopalveluyrityksen kuilun reunalle – "Pari vuotta on ollut selviytymistaistelua"

Yrittäjä vaati oikeudessa Turun ja Kotkan kaupungeilta yli 300 000 euron vahingonkorvauksia. Hän teki sopimuksen kahvinmyynnin yksinoikeudesta kolmessa eri tapahtumassa, mutta se ei toteutunut yhdessäkään.

tapahtumat
Satama-alue kuvattuna laivan mastosta
Tall Ships Races -tapahtuma järjestettiin Kotkan Kantasatamassa heinäkuussa 2017.Ville Pisto / Yle

Suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumat houkuttelivat runsaasti kävijöitä Kotkaan ja Turkuun kesällä 2017. Esimerkiksi Turun tapahtuma teki uuden kävijäennätyksen (siirryt toiseen palveluun).

Samaan aikaan purjehdustapahtuman kanssa Kotkassa järjestettiin myös perinteikkäät Meripäivät, joka olikin kävijämäärältään vuoden toiseksi suurin yleisötapahtuma Suomessa yli 350 000 kävijällä.

Ennen ja jälkeen suurtapahtumia sekä Turun että Kotkan kaupungit ovat joutuneet selvittämään kahvin myyntiin liittyvää kiistaa, joka jatkuu seuraavaksi hovioikeudessa.

Kahvinmyynti yhden yrityksen yksinoikeus?

Kiistassa on kyse siitä, kenellä oli oikeus myydä kahvia purjehdustapahtumassa. Molemmat kaupungit solmivat ennen tapahtumaa sopimuksen pienen KW Catering & Consulting -yhtiön kanssa, josta tuli tapahtuman virallinen yhteistyökumppani.

Yrittäjä tulkitsi sopimusta siten, että se antoi hänelle yksinoikeuden myydä valmista kahvia asiakkaille tapahtuma-alueella kymmenessä eri myyntipisteessä. Yritys maksoi yksinoikeudesta kummallekin kaupungille 10 000 euroa.

Lisäksi sovittiin, että muutama yhteistyökumppanin kiinteä kahvila saisi myös myydä kahvia, mutta heidän tuli hankkia kahvinsa KW Cateringilta.

Sopimuksen mukaan kaupungit toimittivat yrittäjälle myyntiteltat ja sähköt. Sopimukseen kuului myös yrityksen näkyminen tapahtumien markkinoinnissa.

Tall Ships Race
Tall Ships Races -tapahtuma järjestettiin Turussa heinäkuussa 2017.Paula Koskinen / Yle

Muita myyjiä ja tapahtumia

Keväällä 2017 yrittäjälle kuitenkin valkeni, että molemmissa kaupungeissa tulee olemaan runsaasti myös muita kahvinmyyjiä. Hänelle tuli myös yllätyksenä, että Kotkassa järjestettäisiin samaan aikaan purjehdustapahtuman kanssa myös Meripäivät ja Suurmarkkinat.

Erimielisyyttä oli myös siitä, millä hinnalla muut kauppiaat saisivat ostaa kahvinsa KW Cateringilta. Aluksi muilla myyjillä oli vaikeuksia saada tietoa kahvin hankkimisesta ja he kääntyivät kaupungin puoleen.

KW Catering ilmoitti kahvin maksavan muille myyjille 56 euroa kilolta, mitä pidettiin kohtuuttomana hintana. Lopulta muut kahvinmyyjät hankkivat omat kahvinsa itse.

Tapahtuman jälkeen yrittäjä valitti molemmille kaupungeille useista epäkohdista. Turussa muita kahvinmyyjiä oli yrittäjän havaintojen mukaan lopulta 14 ja Kotkassa 26.

Myynnin yksinoikeuden rikkomisen lisäksi myyntitelttojen paikat eivät yrittäjän mukaan olleet sopimuksen mukaisia, telttojen purku alkoi sovittua aikaisemmin, sähkön toimituksessa oli puutteita ja yksi myyntiteltta oli kokonaan pois käytöstä päivän ajan.

Yrittäjä päätti haastaa kaupungit oikeuteen sopimusrikkomuksesta. Kotkan kaupungilta KW Catering vaati lähes 167 000 euron ja Turun kaupungilta yli 142 000 euron vahingonkorvauksia sopimusrikkomuksista.

Summat koostuivat yrittäjälle koituneista turhista kuluista ja yksinmyynnin vastaisen kilpailun aiheuttamista tappioista.

Tall Ships Races -tapahtuman lisäksi KW Catering vaati Turun kaupungilta lähes 16 000 euron vahingonkorvauksia sopimusrikkomuksesta vuoden 2017 Europeade -tapahtumaan liittyen.

Europeade on kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma, jossa yrityksellä piti myös olla yksinoikeus kahvinmyynnissä.

Näin ei kuitenkaan ollut, vaan yrittäjän mukaan alueella oli muita myyjiä ja järjestelyissä oli muitakin puutteita. Hän ei esimerkiksi saanut valita itse leipomotuotteiden toimittajaa, ja puutteita oli myyntiteltoissa sekä sähkön ja veden saannissa.

Kansantanssijoita Turun Europeadessa.
Kesällä 2017 Turussa järjestetyn kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Europeaden kahvinmyynnistä kiistellään oikeudessa.Minna Rosvall / Yle

Kotka ja Turku: Kyse sponsoroinnista

Sekä Kotkan että Turun kaupungit kiistivät syyllistyneensä sopimusrikkomukseen. Kaupungit tulkitsevat sopimuksen olleen sponsorisopimus, jolla KW Catering sai näkyvyyttä ja tiettyjä myyntioikeuksia tapahtuma-alueella.

Kaupungit pitivät myös selvänä, että yhden yrityksen myyntipisteet eivät olisi riittäneet niin suurelle yleisömäärälle. Yksinoikeus tarkoitti kaupunkien tulkinnan mukaan sitä, että KW Cateringilla sai myydä kahvijauhetta yksinoikeudella muille myyjille.

Kotkan kaupunki myös kiisti johtaneensa yrittäjää harhaan Meripäiviin liittyen. Tapahtumasta oli maininta jo hyvissä ajoin alueen kartoissa. Yrittäjä ei myöskään ilmaissut tyytymättömyyttään myyntipaikkoihin ennen tapahtumaa suoritetussa katselmuksessa.

Yritys jäähylle kiistan vuoksi

Yrittäjä Kira Weckman kertoo, että hänen ja miehensä pyörittämä pitopalveluyritys päätti kokeilla tapahtumakahvilatoimintaa kesällä 2017, koska he näkivät sen kannattavana liiketoimintana. Kesän 2017 jälkeen yritys on kuitenkin ollut enemmän tai vähemmän telakalla.

Yrityksensä lisäksi Weckman kertoo työskentelevänsä tällä hetkellä kouluttajana ravintola-alalla. Epäonnistuneiden kesätapahtumien myötä he eivät ole pystyneet nostamaan palkkaa yrityksestään, jolla on niskassaan myös suuret velat.

– Haluaisimme pitää perheyrityksen hengissä ja sen puolesta tässä taistelemme. Kesän 2017 jälkeen se on ollut selviytymistaistelua, Weckman sanoo.

Kahvijauheen hulppeaa 56 euron kilohintaa muille myyjille hän perustelee sillä, että se olisi edes vähän korvannut sopimusrikkomuksesta koituneita tappioita. Lisäksi kyse oli maahantuodusta kolumbialaisesta erikoiskahvista.

Weckmanin mukaan he olisivat pystyneet hoitamaan tapahtumien kahvinmyynnin itsenäisesti, ja he myös satsasivat paljon rahaa henkilöstön ja kaluston hankintaan.

Kilpailu näkyi luonnollisesti myynnissä. Tapahtumia varten KW Catering oli varannut suuren määrän kahvia järjestäjiltä etukäteen saatujen tietojen pohjalta eli noin 6 000 kiloa. Lopulta myytiin kuitenkin vain runsaat 1 000 kiloa.

– Yli jääneen kahvin ja kaluston myimme kolmansille osapuolille lähes ilmaiseksi. Kahvin lisäksi meille jäi valtavia määriä muitakin tuotteita käsiin, ja osaa niistä emme pystyneet myymään tapahtuman jälkeen, vaan jouduimme palauttamaan ne valmistajalle ilman palautusmaksua, kertoo Weckman.

Weckmanin mukaan kaupungeilla ei ollut missään vaiheessa moitittavaa heidän toiminnastaan. Tieto alueen muista kahvinmyyjistä alkoi paljastua heille pala palalta. Oikea tilanne paljastui kuitenkin vasta itse tapahtumassa.

– Tarkkoja tietoja meille ei annettu, vaan pikemminkin vähäteltiin muiden myyjien merkitystä.

Turku tuomittiin korvauksiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisunsa heinäkuun alussa. KW Catering vaati korvauksia molemmilta kaupungeilta melko samoilla perusteilla, mutta vain toinen kaupunki tuomiittiin korvauksiin.

Oikeus tuomitsi Turun kaupungin maksamaan 49 500 vahingonkorvaukset korkoineen sekä lähes 10 000 euron edestä oikeudenkäyntikuluja.

Oikeuden mielestä kyse ei ollut sponsorisopimuksesta. Lisäksi markkinointiyhtiön edustaja oli selkeästi ilmoittanut sähköpostitse yrittäjälle, että muita kahvinmyyjiä Turun tapahtumassa ei tulisi olemaan. Näin ollen yrittäjälle oli annettu väärää tietoa.

KW Catering aikoo valittaa tuomiosta ja myös Turun kaupunki on ilmaissut tyytymättömyytensä.

Kansanmusiikkitapahtuma Europeaden osalta käräjäoikeus tuomitsi Turun maksamaan korvauksia lähes 6 500 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 9 500 euroa.

Oikeuden mukaan tässä tapauksessa sopimus oli yksiselitteinen ja yrityksellä oli yksinoikeus myydä kahvia alueella. KW Catering aikoo valittaa ratkaisusta ja myös Turku on ilmoittanut tyytymättömyytensä.

Kotkan kanne nurin

Kotkan kaupungin osalta kanne hylättiin. Oikeuden mielestä sopimus ei yksiselitteisesti todennut, että vain KW Catering olisi saanut myydä valmista kahvia.

Oikeus katsoi myös, että KW Cateringin oli täytynyt tietää sopimusta tehdessään, että tapahtuma-alueella tulee olemaan muitakin kahvinmyyjiä. Tämän puolesta puhui muun muassa markkinointiyhtiön edustajan säköpostiviesti vuosi ennen tapahtumaa, jossa mainitaan muut myyjät.

KW Catering aikoo valittaa myös tästä tuomiosta.

Jutun lähteinä on käytetty Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomioita sekä yrittäjä Kira Weckmanin haastattelua.