1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Välimeri

Humanitääriset järjestöt lähettävät Välimerelle uuden etsintä– ja pelastusaluksen – "On riski, että joudumme jälleen poliittisen pelin kiistakapulaksi"

Tänä vuonna 426 ihmistä on hukkunut yrittäessään Välimeren ylitystä.

Ocean Viking -alus. Kuva: SOS Mediterranee

Humanitääriset järjestöt Lääkärit ilman rajoja ja SOS Mediterranee lähettävät Välimerelle uuden etsintä- ja pelastusaluksen Ocean Vikingin.

Tarkoituksena on pelastaa merihätään joutuneita siirtolaisia. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Välimerellä on tänä vuonna kuollut ainakin 426 ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan riski siirtolaisten joutumisesta haaksirikkoon Välimerellä on suurempi kuin koskaan.

Järjestö syyttää EU-maita toimettomuudesta asian suhteen.

– Kuolemat ja kärsimys voitaisiin estää, mutta niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan, meidän on toimittava. Siksi palaamme Välimerelle, toiminnanjohtaja Linda Konate sanoo.

Lääkärit ilman rajoja vastustaa siirtolaisten palauttamista Libyaan sen turvattomien ja epäinhimillisten olojen takia. Tällä hetkellä Libyan rannikkovartiosto palauttaa Välimeren ylitystä yrittävät siirtolaiset takaisin Libyaan EU-maiden tuella.

Järjestöjen edellinen pelastusalus Aquarius joutui vetäytymään Välimereltä joulukuussa 2018. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

"On riski, että joudumme jälleen poliittisen pelin kiistakapulaksi"

Järjestöjen edellinen pelastusalus Aquarius joutui vetäytymään Välimereltä sen jälkeen, kun se joutui viranomaisten silmätikuksi.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tämä johtui Italian hallituksen mustamaalauskampanjasta.

Italian ja Maltan hallitusten tiukka maahanmuuttopolitiikka on vähentänyt pelastusoperaatioita, joiden on arvosteltu houkuttelevan siirtolaisia merimatkalle.

Italian populistihallitus on luonnehtinut kansalaisjärjestöjen pelastusaluksia "meritakseiksi" ja syyttänyt heitä yhteistyöstä ihmissalakuljettajien kanssa.

– Tietysti tässä on riski, että joudumme jälleen poliittisen pelin kiistakapulaksi, Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta kertoo Yleisradiolle.

Väkiparran mukaan Ocean Viking tulee toimimaan Libyan aluevesien ulkopuolella, eli noin 44–74 kilometrin kilometrin päässä maan rannikosta.

Ocean Viking pyrkii kuljettamaan pelastamansa siirtolaiset lähimpään turvalliseen satamaan.

– Me emme päätä, mihin satamaan alus lopulta päätyy, vaan viranomaiset ohjaavat aluksen sopivimmaksi katsomaansa satamaan. Italia tuskin tulee kyseeseen maan poliittisen tilanteen takia, Väkiparta arvioi viitateen maan sisäministerin Matteo Salvinin tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan.

Salvini on kieltänyt pelastusaluksia sakon uhalla tuomasta siirtolaisia Italiaan.