Isorannan leirikeskuksen uusi päärakennus tuo lahtelaisnuorille lisää leirielämää

Isorannan leirikeskuksen uusi päärakennus tekee mahdolliseksi alueen käytön ympäri vuoden. Käytön arvioidaan vähintään kolminkertaistuvan nykyisestä.

nuorisotyö
Leirikeskuksen päärakennus järven rannalla Sysmässä.
Lahden kaupungin Isorannan leirikeskus sijaitsee Päijänteen rannalla Sysmässä.Petri Lassheikki / Yle

Lahden kaupungin Isorannan leirikeskuksen uusi päärakennus otettiin käyttöön tänään. Nykyaikainen, noin 600 neliön päärakennus lisää huomattavasti lahtelaisten lasten ja nuorten leiripäiviä luonnon helmassa.

Kaupungin nuorisopalvelujen lisäksi Päijänteen rannalla Sysmässä sijaitsevaa keskusta käyttävät muun muassa lahtelaiset nuorisoyhdistykset, koulut ja päiväkodit.

Nuoria leirikeskuksen pihalla.
Kolmen päivän koiraleirille osallistuu 27 nuorta ja parisenkymmentä koiraa.Petri Lassheikki / Yle

Nuoret tyytyväisiä uusiin tiloihin

Ensimmäisenä uuteen päärakennukseen pääsivät tutustumaan koiraleiriläiset. Tosin koirien kanssa leireille tulleet nuoret joutuvat vielä yöpymään koirineen alueen vanhoissa mökeissä. Se ei kahden japanese chin -rotuisen koiran kanssa leirille tullutta Oona Kulmanlahtea haittaa. Hänelle uusi päärakennus on merkki siitä, että nuoriin satsataan.

Aikaisemmin esimerkiksi yhteiset kokoontumiset ja ruokailut leireillä piti järjestää isossa teltassa. Viidettä kertaa Isorannassa leirillä oleva Kulmalahti kertoo, että telttaruokailu toi vähän enemmän leirifiilistä, mutta silti uusi rakennus vie pidemmän korren.

– Sateella ei tarvitse olla teltassa ja toivoa, ettei se romahda päälle, Kulmalahti nauraa.

Uudessa rakennuksessa on muun muassa oma keittiö, sauna ja majoitus- ja ruokailutilat noin 40 henkilölle. Rakennus maksoi noin 2,5 miljoonaa euroa.

Nuoria ruokailemassa leirikeskuksessa.
Päärakennuksessa on oma keittiö ja isot ruokailutilat. Aiemmin ruoka jouduttiin valmistamaan viiden minuutin matkan päässä Naumissa ja kuljettamaan Isorantaan. Petri Lassheikki / Yle

Pitkään odotettu uusi päärakennus korvaa ison puutteen

Suurin puute leiritoiminnan kehittämiseen on tähän asti ollut ympärivuotisen leiripaikan puute.

Lahden kaupungilla oli aikaisemmin neljä huonokuntoista kesäsiirtolaa ja yksi vuokrattu leiripaikka Lapissa. Kesäsiirtolat myytiin ja Inarin Mallaskämpän vuokrasopimus irtisanottiin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Leiripaikoista luopumisen taustalla oli ajatus keskittyä vain yhden leirialueen kehittämiseen. Nyt useamman hankesuunnitelman jälkeen Isorannassa on viimein tilat, jotka mahdollistavat keskuksen ympärivuotisen käytön

Nuorisotoimenjohtaja Jouni Kivilahti kertoo, että uusi päärakennus tulee vähintään kolminkertaistamaan alueen käytön.

Se mahdollistaa leirikoulujen järjestämisen kaupungin omissa tiloissa ja lisäämään merkittävästi nuorisopalvelujen retki- ja leiritoiminnan määrää.

– Kyllä tämän päivä nuorilla on tarve olla tämän kaltaisissa ympäristöissä ja monilla ei ole siihen muuten mahdollisuutta, Kivilahti perustelee.

Pihaamaata ja koivuja Päijänteen rannalla.
Päärakennus on aivan Päijänteen rannassa.Petri Lassheikki / Yle

Luonto rauhoittaa

Nuorisonohjaaja Pekka Pusa on tehnyt nuorten kanssa töitä 80-luvun alkupuolelta lähtien. Hän on erittäin tyytyväinen uusiin tiloihin. Pusa vetää syksyllä Isorannassa kalastusleirin.

– Koululuokkien kanssa meillä on ryhmäytystoimintaa, jolla pyritään kehittämään luokkien yhteishenkeä ja dynamiikkaa, siten että oppilaat tulevat paremmin toimeen keskenään.

Pusa kertoo, että myös nuorista huomaa, että luonto tekee ihmisille hyvää.

– Ensi alkuun hirveä hässäkkä, huuto ja meuhke. Jo yhden leiriyön jälkeen meno kummasti rauhoittuu.