Riskirakenteita sisältävät rakennukset listattiin kaksi vuotta sitten – osa odottaa yhä korjausta Etelä-Karjalassa

Osa Etelä-Karjalassa sijaitsevista, riskirakenteita sisältävistä halleista on korjattu. Osa halleista on tarkkailun kohteena.

rakennukset
Läheltä
Yle

Eteläkarjalaiset yritykset ja yhteisöt ovat kahden vuoden aikana korjanneet riskialttiita rakennuksiaan ja harrastushallejaan. Esimerkiksi lappeenrantalaisen Hubertusseuran ratsastusmaneesin katto on korjattu tämän kesän aikana.

Ympäristöministeriö ja Tukes kehottivat kaksi vuotta sitten varmistamaan Etelä-Karjalassa yhteensä 16 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden.

Yle kokosi kaikista riskirakennuksista listan, josta voi hakea ja tarkastella eri puolilla Suomea sijaitsevia rakennuksia.

Kaikkiaan Suomessa turvallisuus ontui 400 riskirakenteisessa hallissa. Listalla ratsastusmaneeseja, varastohalleja ja jäähalleja eri puolilla maata.

Hallien riskirakenteisiin on havahduttu vuosien varrella useaan otteeseen. Osa onnettomuuksista on ollut vakavia, ja johtanut kuolemaan.

.

Maneesin romahtanut katto.
Laukassa maneesin katto romahti helmikuussa 2013, ja onnettomuudessa kuoli 10-vuotias tyttö.Yle

Tilannetta tarkkaillaan

Osa Etelä-Karjalassa sijaitsevista rakennuksista on tarkkailun alla. Esimerkiksi sementtiyritys Finnsementiltä kerrotaan, että Lappeenrannassa sijaitsevan rakennuksen katolta pudotettiin lumia viime talvena aiempaa useammin. Näin varmistetaan rakennuksen kestävyys.

Vaadittavat korjaukset Finnsementti aikoo tehdä ensi kesänä.

Joidenkin listauksessa mainittujen Etelä-Karjalassakin toimivien yritysten, kuten Metsä Groupin ja Vankkapuun mukaan heidän rakennuksissaan ei ole riskirakenteita.

Vankkapuun toimitusjohtaja Mikko Vanhatalo ihmettelee, miten yritys edes joutui listalle kaksi vuotta sitten. Yrityksen halli on liimapuurunkoinen eikä teräsrunkoinen.

– Vaikka Nordic Hall on ollut hallin rakentaja, on liimapuurakenteiden mitoituksen tehnyt niihin erikoistunut suunnittelija. Myöskään rakennusvalvonta ei ole ollut meihin missään vaiheessa yhteydessä asian tiimoilta, Vanhatalo sanoo.

Nordic Hall/Korato oli toinen kaksi vuotta sitten mainituista yrityksistä, joiden toimittamissa halleissa saattaa olla turvallisuusriski. Toinen oli Muotopeite Oy.

Hän kertoo, ettei hallin rakenteisiin ole tehty korjauksia, koska niihin ei ole tarvetta.

– Liimapuukehien taipumaa on seurattu. Muun muassa viime talvena taipuma oli korkeimmillaan alle puolet sallitusta, vaikka lunta oli poikkeuksellisen paljon, Vanhatalo kertoo.

Kaikki yhteisöt tai yritykset eivät vastanneet Yle Lappeenrannan tiedusteluun rakennusten nykykunnosta.