Pätevistä ammattikoulun opettajista on tekniikan ja rakentamisen aloilla pula

Opettajia on ollut vaikea löytää Pohjois-Karjalaan ja Savoon.

ammatillinen koulutus
Riverian kiteeläinen opiskelija Emilia Pääkkönen kilpailee taitajakisoissa automaalauksessa.
Riverialla voi opiskella muun muassa automaalausta. Kuvassa Emilia Pääkkönen.Susanna Jonninen

Muodollisesti kelpoisten ammattiopettajien pula on tekniikan ja rakentamisen aloilla kasvava ongelma. Savon koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helveen mukaan opettajia jää eläkkeelle nopeammin kuin uusia kouluttautuu.

– Eläköityminen on voimakasta. Meillä jää eläkkeelle vuositasolla noin 50 henkilöä, eikä koulutettuja henkilöitä tule vastaavaa määrää työmarkkinoille, Helve kertoo.

Yleensä hakijalla on hyvä työelämän kokemus ja siihen liittyvä koulutus, mutta pedagogiset opinnot puuttuvat. Välillä on päädytty palkkaamaan epäpäteviä ja antamaan heille kolme vuotta aikaa pedagogisen pätevyyden hankkimiseen.

Opettajapulaa lisää se, että tekniikan ja rakentamisen osaajille löytyy tällä hetkellä töitä myös opetussektorin ulkopuolelta.

Lisärahoitus avaa uusia opettajan paikkoja

Hallitus on luvannut ammattillisen koulutuksen järjestäjille lisärahaa kaikkiaan 235 miljoonaa euroa. Summa jakautuu viiden vuoden ajalle ja sillä on tarkoitus palkata lisää opettajia.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Esa Karvinen pitää lisärahaa kaikkien leikkausten jälkeen tervetulleena. Rahoituksella aiotaan palkata lisää opettajia.

– Opetus ja ohjaus on meille tärkeintä ja on keskeistä, että siihen saadaan riittävä rahoitus, Karvinen kertoo.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä on toistaiseksi saatu täytettyä kaikki opettajien paikat. Savossa on jouduttu laittamaan paikkoja välillä uudelleen hakuun.

Lue myös:

Iso muutos 10 000 ihmisen työehtoihin: "Kuulin juuri, että palkkani nousee, hieno homma!"