Ilmarinen kaapi markkinoilta 6 prosentin sijoitustuotot alkuvuonna – toimitusjohtaja Jouko Pölönen: Erittäin vahva kaikilla mittareilla

Parhaiten tuottivat listatut osakkeet.

Ilmarinen
 Jouko Pölönen
Toimitusjohtaja Jouko Pölönen esitteli eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen puolivuotistuloksen Helsingissä torstaina.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitukset tuottivat tammi-kesäkuussa 6,0 prosenttia, kun vuosi sitten sijoitustuotot jäivät 1,1 prosenttiin.

– Ensimmäinen puoli vuotta oli erittäin vahva kaikilla mittareilla, arvioi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Erityisen hyvin tuottivat listatut osakkeet. Yhtiön mukaan taustalla on se, että keskuspankit ovat keventämässä merkittävästi rahapolitiikkaansa, mikä tukee osakemarkkinoita.

Myös korko- ja kiinteistösijoitukset tuottivat mallikkaasti. Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula kuvaa alkuvuotta siten, että "sinisen taivaan skenaario toteutui oikein hyvin".

Hänen mukaansa viime vuoden lopulla odotettiin, että keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaansa. Vuoden vaihteessa tuli täydellinen suunnanmuutos.

– Keskuspankkiretoriikka muuttui rajusti, Mursula kertoo.

Viime päivinä keskuspankit ovat ryhtyneet sanoista tekoihin. Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi ohjauskorkoaan prosenttiyksikön neljäsosalla 2–2,25 prosentin vaihteluväliin. Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti viime viikolla olevansa valmis alentamaan ohjauskorkojaan ja aloittamaan uuden arvopapereiden osto-ohjelman.

Mursula arvioi, että markkinoilla odotettiin Fediltä suurempaa koronlaskua, ja että tarvittaessa koronlaskuja tulee enemmän.

Kokonaistulos nousi 1,4 miljardia euroa

Ilmarisen kokonaistulos nousi tammi-maaliskuussa 931 miljoonaa euroon. Vuosi sitten tappiota tuli 502 miljoonaa euroa. Tulos parani siten juhlavat 1,4 miljardia euroa.

Sijoitusomaisuuden arvo paisui 47,8 miljardiin euroon vuoden takaisesta 46,3 miljardista eurosta.

Maksetut eläkkeet ovat nousussa. Yhtiö maksoi alkuvuonna eläkkeitä yli 3 miljardia euroa, kun vuosi sitten summa oli 2,8 miljardia euroa. Vakuutusmaksutulo kohosi kuitenkin edelleen 2,9 miljardiin euroon.