Solar Sound tuo nuoret Seinäjoen keskustaan juhlimaan kesän viimeistä viikonloppua – alueen ulkopuolella partioivat taas poliisit ja vapaaehtoiset

Tänään alkava Solar Sound tuo Seinäjoen katukuvaan nuorten lisäksi runsaasti partioivia aikuisia. Vapaaehtoiset vanhemmat päivystävät festarialueen ulkopuolella toista vuotta peräkkäin.

festivaalit
Seitsemäs Solar Sound -kaupunkifestivaali käynnistyi Seinäjoen keskustassa aurinkoisessa säässä.
Seitsemäs Solar Sound -kaupunkifestivaali käynnistyi Seinäjoen keskustassa aurinkoisessa säässä.Mirva Ekman / Yle

Solar Sound -kaupunkifestivaali järjestetään Seinäjoen keskustassa jo seitsemättä kertaa. Kaksi vuotta sitten kauhistelua ja keskustelua herätti erityisesti tapahtuman ulkopuolella sattunut alaikäisten humalainen häiriökäyttäytyminen, sotkeminen ja muu ilkivalta.

Festivaali houkuttelee erityisesti nuoria juhlijoita muun muassa ajankohtansa vuoksi – moni juhlii kesän viimeistä viikonloppua ennen koulujen alkamista.

Osin kahden vuoden takaisen jälkipyykin ja myös itse kohderyhmän pyynnöstä kymmenet aikuiset partioivat viime kesänä alueen ulkopuolella hyvin kokemuksin.

Vanhemmat konstaapelit Harri Halmesmäki (vas.) ja Pyry Luomala sekä Seinäjoen sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Marjaana Rajasaari-Lahti Solar Soundin tapahtuma-alueella.
Vanhemmat konstaapelit Harri Halmesmäki (vas.) ja Pyry Luomala sekä Seinäjoen sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Marjaana Rajasaari-Lahti Solar Soundin tapahtuma-alueella.Kati Ala-Renko / Yle

– Me onnistuimme rauhoittamaan kovasti aluetta. Nuorilta tuli hyvää palautetta ja he ovat pyytäneet myös itse lisää vanhempia tapahtumaan, kertoo ankkuripoliisi Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista.

Viime vuonna aikuisia partioi alueella lähes sata, mutta tänä vuonna tuosta lukemasta jäädään hieman alemmaksi. Enemmänkin toivottiin alunperin lähtevän mukaan, mutta moni joutui perumaan tulonsa.

– Viime vuonna mukana oli esimerkiksi Vapepa, ja siksikin me saimme mukaan niin paljon vapaaehtoisia. Nyt vanhempia on mukana kymmenkunta, ja he partioivat yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa kolmen tunnin vuoroissa, kertoo vapaaehtoisten aikuisten rekrytoinnista vastaava aluekoordinaattori Miia Hietaniemi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Aikuisten jalkautuminen festivaaleille on osa Festaripakka (siirryt toiseen palveluun) -toimintaa. Tavoitteena on muun muassa pyrkiä ehkäisemään nuorten päihteidenkäyttöä ja ylipäänsä tehdä tapahtumista turvallisempia aikuisten läsnäolon ja kentällä näkymisen kautta.

Seinäjoen kaupungin lisäksi Festaripakassa on mukana muun muassa Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry.

Vanhemmat partioimassa

Ensimmäinen vapaaehtoisten aikuisten partio lähtee liikkeelle perjantaina kello 20. Alueella on alkuillasta melko rauhallista. Oman vuoronsa kello 23 aloittavat Mari Välimaa ja Janne Inkilä odottavat illasta vilkasta.

Mari Välimaa oli mukana partioimassa viime vuonna.

– Hirveän hyvin nuoret ottivat meidät vastaan. Sain itse pelkästään positiivista palautetta toiminnasta nuorilta. Oli hienoa nähdä käytännössä, että minkälaista täällä ulkopuolella todellisuudessa on, Välimaa kuvailee.

Janne Inkilä (vas.) ja Mari Välimaa (oik.) partioivat tänään vapaaehtoisina EHYT ry:n violeteissa liiveissä Solar Soundissa. Keskellä EHYT ry:n aluekoordinaattori Miia Hietaniemi.
Janne Inkilä (vas.) ja Mari Välimaa (oik.) partioivat tänään vapaaehtoisina EHYT ry:n violeteissa liiveissä Solar Soundissa. Keskellä EHYT ry:n aluekoordinaattori Miia Hietaniemi.Mirva Ekman / Yle

Janne Inkilä lähti mukaan ensimmäistä kertaa.

– Jos meno on tänään yhtään sellaista, mitä on kuullut juttuja aikaisemmin, niin aikuisten läsnäoloa tarvitaan, Inkilä painottaa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että vanhemmat voisivat muutenkin lähteä rohkeammin katsomaan paikkoja, joissa nuoret kulkevat tai viettävät aikaa.

Vinkit onnistuneeseen festariin

Pyry Luomalan vinkit turvalliseen festivaaliin ovat napakat.

– Jos sitä alkoholia on ihan pakko ottaa, otetaan sitä tolkun kanssa. Pidetään kavereista huolta ettei kukaan jää yksin. Jos käsi meinaa puristua jossakin kohtaa nyrkkiin, niin laitetaan se käsi sitten taskuun, Luomala luettelee.

Solar Sound Seinäjoen keskustassa.
Solar Sound kerää nuoria juhlimaan Seinäjoen keskustaan.Mirva Ekman / Yle

Myös vanhempia halutaan ohjeistaa.

– Vanhempien pitää tietää, missä nuoret ovat juhlimassa. Jos nuori jää yöksi muualle, yöpaikasta pitää olla tieto. Nuoren kanssa pitää pitää puhelinyhteys ja vaatia vaikka tietyin väliajoin, että viesteihin vastataan. Myös omaan puhelimeen pitää vastata, jos siihen soitetaan oudosta numerosta, muistuttaa Seinäjoen sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Marjaana Rajasaari-Lahti.