Torniossa valitaan kirkkoherraa jo neljättä vuotta – uudesta vaalistakin on tehty valitus hallinto-oikeuteen

Valittajat vaativat vaalituloksen hylkäämistä, koska he katsovat osan vaalilautakunnan jäsenistä olleen esteellisiä.

Kirkkoherranvaalit
Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.
Tornion kirkkoherran edellisestäkin vaalista vuonna 2016 valitettiin. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

Tornion uudestakin kirkkoherranvaalista on tehty valitus (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valituksen tehneet kaksi yksityishenkilöä vaativat vaalituloksen hylkäämistä.

Valittajien mielestä kolme vaalilautakunnan jäsentä ja yksi varajäsen ovat olleet esteellisiä vaalitoimituksessa, koska he olivat julkisesti sitoutuneet tukemaan yhtä vaaliehdokasta tämän mainoslehtisessä. Valittajien mielestä tämä on tehnyt kyseenalaiseksi näiden jäsenten puolueettomuuden vaalilautakunnan jäsenenä ja vaalitoimitsijana.

Tornion seurakunnan vaalilautakunta on pyytänyt asianosaisilta selitystä ja lautakunnan on määrä antaa hallinto-oikeudelle lausuntonsa ensi maanantaina.

Toukokuussa pidetyssä tiukassa vaalissa uudeksi kirkkoherraksi valittiin Mirja-Liisa Lindström Rovaniemeltä. Tarkastuslaskennan mukaan ääniero torniolaiseen Tero Saapunkiin oli seitsemän ääntä.

Tornion kirkkoherran edellisestäkin vaalista vuonna 2016 valitettiin. Ehdokasasettelun virheellisyyden vuoksi hallinto-oikeus määräsi toimitettavaksi uuden vaalin.

Lue lisää:

Tornion kirkkoherraksi Mirja-Liisa Lindström – äänestysaktiivisuus yli kaksinkertainen edelliseen vaaliin verrattuna

Torniolaiset pääsevät viimein valitsemaan uuden kirkkoherran

Tornion kirkkoherranvaali uusiksi