Kuopio sai kaivatun jään Petoselle – "Kokonaisuutena Lippumäen halli on tosi hyvä"

Sisälämpötilaa säätelemällä olosuhteista pyritään tekemään ihanteelliset niin luistelijoille kuin kiekkoilijoillekin.

jäähallit
Tuplajäät Oy:n Kuopion Lippumäen jäähalli.
Lippumäen uudesta jäähallista löytyy kaksi kaukaloa, tiloja valmentajille sekä tilava tanssisali. Antti Karhunen / Yle

Kuopion Petosen Lippumäen uudessa jäähallissa käy kuhina. Hallin toinen kaukalo on täyttynyt nuorista taitoluistelijalupauksista, kun samaan aikaan toisella puolella kiekkoa lyövät jääkiekkoseura KalPan edustusjoukkueen pelaajat.

Jäävuoroille on kova kysyntä kaupungissa, tietää Tuplajäiden toimitusjohtaja Markku Keinänen. Hänen mukaansa niin kutsuttuja prime time -aikoja tuli lisää, sillä kaupungissa on nyt yksi jää enemmän kuin aiemmin.

Jäävuorojen jaossa käytännöllisyys on huomioitu niin, että eteläisen kaupunginosan joukkueet harjoittelevat Lippumäessä ja pohjoispuolen eli Siilinjärven ja pohjoiskuopion lapset Toivalassa.

– Ei tarvitse niin paljon ajella ristiin ja rastiin, pääsee harrastamaan lähellä. Samalla säästetään myös hiilijalanjälkeä, Keinänen toteaa.

Uusi halli on perusrakenteeltaan Siilinjärven Toivalan hallin kaltainen, mutta Keinäsen sanojen mukaan parannettu painos siitä.

– Täällä on liikuntatiloja, 200-neliöinen jumppasali ja valmentajille erityistiloja, hän luettelee.

Myös varustetiloihin on panostettu. Tilavat 24 varustekoppia mahdollistavat sen, ettei urheilutavaroita tarvitse kuljettaa kodin ja hallin välillä.

– Helposti pääsee julkisilla tai pyörällä kulkemaan, kun kassia ei tarvitse kantaa mukana. Ja jos vanhemmat kuljettavat autolla, niin lapsia mahtuu enemmän kyytiin, Keinänen naurahtaa.

KalPan edustusjoukkue ensimmäissä jääharjoituksissa uudessa Tuplajäiden Kuopion hallissa.
KalPan edustusjoukkueella oli tällä viikolla ensimmäiset yhteiset jääharjoitukset.Antti Karhunen / Yle

Mahdollisuus kehittyä valtakunnalliseksi harjoittelukeskukseksi

Sekä Kuopion taitoluistelijat että Kuopion Luisteluseura harjoittelevat uudella jäähallilla.

Aiemmin taitoluistelijat ovat harjoitelleet Lippumäen kallion suojassa olevassa jäähallissa, joka muuntuu nyt sisäpelien käyttöön. Vaikka uusi halli tarjoaa modernit puitteet harjoittelulle, varsinaisia lisäjäävuoroja se ei kaikille tarjoa.

– Kaikki jäävuorot, jotka olivat vanhassa Lippumäen hallissa ovat siirtyneet nyt tänne. Meillä on käytössä samat resurssit kuin aiemminkin. Paikka vaan vaihtuu, Kuopion taitoluistelijoiden hallituksen jäsen Heli Hyvönen kertoo.

Taitoluisteluseuralla on käytössään myös Niiralan jäähalli. Hyvösen mukaan on hyvä, että luistelijat pääsevät treenaamaan useampaan halliin, sillä jään laatu vaikuttaa harjoitteluun.

– Taitoluistelijat tykkäävät pehmeämmästä jäästä kuin kiekkoilijat. Jos saadaan optimaaliset harjoitteluolosuhteet niin näemme, että Lippumäelle olisi mahdollista kehittyä valtakunnallisesti upea harjoittelukeskus, Hyvönen toteaa.

Jatkossa tarkoituksena on, että taitoluistelijat harjoittelevat toisessa kaukalossa ja kiekkoilijat toisessa. Sisälämpötilaa säätelemällä olosuhteista pyritään tekemään optimaaliset kaikille.

Kuopion taitoluistelijoiden nuoria harjoituksissa jumppasalissa.
Kuopion taitoluistelijoiden Aada Palosaaren (vas.), Veera Saartaman, Sini Repon (edessä) ja Inka Raution oheisharjoitteluun kuuluvat muun muassa erilaiset hypyt.Antti Karhunen / Yle

Taitoluistelijoiden näkökulmasta hallista tekee erityisen hyvän sen tuomat puitteet oheisharjoittelulle. Tanssisalissa luistelijat voivat harjoitella niin hyppyjä kuin lihaskuntoa.

–No itse asiassa ihan yhtä hienoa tilaa ei ole ollut aikasemmin, että me ollaan saatu saliin peilit. Kokonaisuutena halli on tosi hyvä, Hyvönen iloitsee.

Hallin kustannusarvio on noin 6 miljoonaa euroa. Tuplajäät-yhtiö sai jäähallille tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Halliin odotetaan noin 10 000–12 000 kävijää kuukaudessa.