Vaasan Mansikkasaaressa ja Hietasaaressa ei suositella uimista

Vaasassa ei suositella uimista Mansikkasaaressa eikä Hietasaaressa. Syynä ovat uimavesistä löytyneet noro- ja adenovirukset.

Vaasa
Uimakieltomerkki Mansikkasaaren uimarannalla Vaasassa.
Mansikkasaaren uimakielto ehti olla voimassa pari viikkoa. Nyt kielto loiveni suositukseen olla uimatta. Kyltti vaihdettiin rannalle torstaina. Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasassa Mansikkasaaren ja Hietasaaren uimarannoilla ei toistaiseksi suositella uimista. Syynä ovat uimavesinäytteistä todetut virukset.

Mansikkasaaren uimavesinäytteessä todettiin noro- ja adenovirusta. Hietasaaren uimarannan uimavesinäytteessä todettiin vain norovirusta. Näytteet otettiin tämän viikon maanantaina.

Suositus uimisen välttämiseen annettiin, koska virukset voivat aiheuttaa tauteja, kuten norosta seuraavaa vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Adenoviruksen seuraus voi olla hengitystieinfektio.

– Viruksia esiintyi kuitenkin vähäinen määrä, joten sairastumisriski on erittäin pieni, sanoo Vaasan kaupungin terveysinsinööri Maarit Kantola.

Riskiä vähentää, mikäli päätä ei kastele ja vettä ei joudu suuhun.

Virusten alkusyyksi epäillään heinäkuussa havaittua jätevesivuotoa, koska noroa ja adenoa esiintyy tavallisesti juuri jätevesissä.

Mansikkasaaressa on ollut tähän saakka voimassa uimakielto, eli käytännössä kielto loivenee suositukseksi.

– Viruksilla ei ole toimenpiderajaa kuten bakteereilla, joten tässä halutaan antaa vastuuta uimareille, Kantola sanoo.

Kyltit on torstaina vaihdettu Mansikkasaaressa ja viety myös Hietasaareen. Hietasaaressa kieltoa tai suositustakaan ei ole aiemmin ollut.

Uusintanäytteet vesistä otetaan ensi viikon maanantaina eli 5. elokuuta.