Janette Isomäki päätti jo lapsena, että poika pyörätuolissa on hänen – tanssilattialla se on silti mies joka vie, kun pari kisaa mitaleista

Tampereella kisataan viikonloppuna kansainvälisistä mitaleista. Kaupunkiin saapuu pyörätuolitanssijoita 13 maasta.

vammaisurheilu
Rami ja Janette Isomäki tanssivat
Tanssipari on myös aviopari, mikä näkyy parketillakin. Kotona vaikka halatessa keksitty liike tai asento saattaa toisinaan päätyä koreografiaankin.Jani Aarnio / Yle

Tamperelaisen tanssisalin kaiuttimista kajahtaa musiikki.

– Saanko luvan vai tanssitaanko ensin, vitsailee Rami Isomäki ja käy pokkaamassa vaimonsa Janeten tanssiin.

Tätä tangoa ei taivutella perinteisessä käsiotteessa. Tanssijat liukuvat musiikin tahdissa vierekkäin, sillä heidän lisäkseen parketilla on kaksi pyörätuolia.

Pariskunnasta kumpikin on käyttänyt pyörätuolia lapsesta saakka. Tanssi tapahtuu istuma-asennon ehdoilla.

– Eri tanssilajien aksentit tehdään käsillä, vartalolla ja pyörätuolin liikkeellä. Tango on tuolissakin tanssittuna terävämpää ja esimerkiksi rumban liikkeet pehmeämpiä, Rami Isomäki kuvaa.

– Tanssi ei saa näyttää siltä, että vain istumme pyörätuolissa. Sen pitää näyttää siltä, että pyörätuoli lentää, Janette Isomäki lisää.

Pitää näyttää siltä, että pyörätuoli lentää.

Janette Isomäki

Sähköpyörätuoli tekee hitaammat piruetit

Isomäet ovat Suomen ainoa pyörätuolitanssipari, joista toisella on manuaalinen ja toisella sähköpyörätuoli. Välineiden eroavaisuudet otetaan huomioon koreografioissa.

– Rami pyörii tuplasti ympäri kun minä pyörähdän vain kerran. Sähkäri on hitaampi, Janette Isomäki kertoo.

Vaikka vaimon tuoli on dominoivampi, eivät paritanssin perinteiset säännöt muutu.

– Tässäkin mies vie aina, Rami Isomäki sanoo.

– Mutta suoralla minä painelen ohi, vaimo nauraa.

Isomäet vauhdikkaan tanssin pyörteissä
Sähköpyörätuoli on hitaampi kuin manuaalinen. Kavaljeeri pyörähtelee siis tuplasti kun daami tekee vain yhden piruetin.Jani Aarnio / Yle

Murhapallosta parketille

Jos mies pääseekin tanssilattialla viemään, on daami kuitenkin hoitanut suhteen tärkeimmät ohjailut.

– Sanoin jo 8-vuotiaana, että tuo jätkä on minun, Janette Isomäki paljastaa.

Rami ehti antaa pakit pariin kertaan, mutta kolmannella yrittämällä hänelle annettiin avaimet käteen – kirjaimellisesti.

– Janette sanoi, että siinä on ja jos et tiedä mitä niillä tehdään, anna takaisin. En ole vielä antanut, aviomies pudistelee naureskellen päätään.

Janette sai minut tanssisalille, vaikka olin vannonut valmentajalle, että minähän en tuon kynnyksen yli tule.

Rami Isomäki

Myös yhteinen tanssiharrastus on alun perin vaimon idea.

– Janette sai minut tanssisalille, vaikka olin vannonut valmentajalle, että minähän en tuon kynnyksen yli tule. Aiemmin pelasin pyörätuolikoripalloa ja pyörätuolirugbya, joka tunnetaan myös nimellä murder ball, murhapallo, Rami Isomäki hekottaa.

Vaimon päätöksestä ei kuitenkaan voinut valittaa, ja nyt tanssisalilla viihdytään tasaveroisesti. Välillä valmentajan on täytynyt komentaa pariskunta harjoituslattialta kotiin keskittymään kisoihin mielikuvaharjoitteiden avulla.

Rami ja Janette Isomäkeä naurattaa tanssiparketilla
Tärkeintä on, että on hauskaa. "Meillä on yleensä aina hyvä meininki, vaikka kuviot olisivatkin välillä hukassa. Valmentaja on sanonut, että pitäkää toi", Rami Isomäki nauraa.Jani Aarnio / Yle

Tähtäimessä kansainvälinen kulta

Pyörätuolitanssi on vammaisliikuntalaji, jota harrastetaan niin kuntoilu- kuin kilpailumielessä. Isomäet ovat parketilla sekä huvin että tavoitteiden vuoksi. Kolme vuotta tanssinut pari on keräillyt SM-kisoista kirkkaimmillaan hopeamitaleja, ja nyt tähtäimessä ovat kansainväliset mitalit – mieluusti kultaiset.

Tampereella järjestetään viikonloppuna ensimmäistä kertaa kansainvälisen paralympiakomitean alainen pyörätuolitanssikilpailu (siirryt toiseen palveluun). Osallistujia Hervantaan matkustaa Suomen lisäksi yhteensä 12 eri maasta, ja parketilla pyörähtää viikonlopun aikana lähes 80 tanssijaa tuoleineen.

Kilpailusäännökset ovat vasta menneet uusiksi, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että parit tanssivat valssin, tangon ja samban lisäksi myös cha chan.

– Se on meille uusi tanssi, mutta sopii hyvin, kertoo Janette.

Suomi on Rami Isomäen mukaan kovatasoinen tanssimaa, mutta kansainvälisten kisaajien joukossa on kovia vastuksia.

Kovat ovat Isomäkien tavoitteetkin.

– Kultaa haetaan, sanoo Janette, eikä miehellä ole vastaansanomista tähänkään.