1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Kiinan armeija varoittaa Hongkongin mielenosoittajia toiminnantäyteisellä propagandavideolla – "Kaikki seuraukset ovat teidän vastuullanne"

Kiinan asevoimien Hongkongin varuskunnan komentaja kutsui keskiviikkona mielenosoituksia sietämättömiksi.

Hongkong
Kiinan asevoimien julkaisema propagandavideo.
Kuvakaappaus Kiinan asevoimien julkaisemalta propagandavideolta.China's People's Liberation Army (PLA) Hong Kong Garrison / AFP

Kiinan asevoimat on julkaissut sosiaalisen median palvelussa Weibossa propagandavideon, jolla näkyy kuinka aseistetut sotilaat harjoittelevat mielenosoituksen taltuttamista Hongkongissa.

Kolmeminuuttinen video on tulkittu varoitukseksi demokraattisia uudistuksia vaativille Hongkongin mielenosoittajille.

Videolla näkyy tankkeja, helikoptereita, raketinheittimiä ja raskaasti aseistettuja sotilaita harjoittelemassa eri kohteissa.

– Kaikki seuraukset ovat teidän vastuullanne, sotilas huutaa kaiuttimeen Hongkongissa puhuttavalla kantonin murteella eräässä kohtauksessa.

Sen jälkeen ruutuun tulee rivi kilvillä ja pampuilla varustettuja sotilaita, jotka ampuvat kyynelkaasua pakenevan väkijoukon niskaan. Pian ihmisiä talutetaan pois käsiraudoissa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kiinan armeija ei ole toistaiseksi puuttunut huhtikuussa alkaneisiin Hongkongin suuriin mielenosoituksiin. Kaupungin poliisi on tähän asti vastannut protestien hoitamisesta.

Hongkongin varuskunnan komentaja kommentoi protesteja

Kiinan asevoimien Hongkongin varuskunnan komentaja Chen Daoxiang antoi keskiviikkona harvinaisen julkisen kommentin, jossa hän kutsui levottomuuksia sietämättömiksi.

Chen puhui tilaisuudessa, jossa juhlistettiin Kiinan asevoimien 92. vuosipäivää. Hän sanoi, että Hongkongissa on tapahtunut sarja äärimmäisiä väkivaltaisia välikohtauksia, jotka ovat vahingoittaneet vakavasti kaupungin hyvinvointia.

– Suojelemme päättäväisesti Hongkongin kansallista suvereniteettiä, turvallisuutta, vakautta ja menestystä, Chen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hongkongin varuskuntaan on sijoitettu tuhansia sotilaita, mutta heitä nähdään harvoin univormuissa julkisilla paikoilla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Chen vakuutti heinäkuussa Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajalle, että kiinalaiset sotilaat eivät puutu Hongkongin asioihin poliittisesta kuohunnasta huolimatta.

Kymmenille syytteitä mellakoinnista

Keskiviikkona 44 ihmistä sai syytteen mellakoinnista. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hongkongin viranomaiset ovat jakaneet mellakointisyytteitä mielenosoittajille.

Protestit ovat ajaneet Hongkongin pahimpaan poliiittiseen kriisiinsä sitten vuoden 1997, jolloin Britannian entinen siirtomaa luovutettiin takaisin Kiinan hallintaan.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta, joka olisi sallinut rikoksesta epäillyn luovuttamisen tuomiolle Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on luvannut, ettei lakihanke etene. Nyt mielenosoittajat vaativat kuitenkin Lamin eroa, demokraattisia uudistuksia ja hallinnon vastuuvelvollisuutta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi