Hyppää sisältöön

Venäjä aloitti suuren merivoimien sotaharjoituksen Itämerellä – suomalaisasiantuntija: Iso, mutta ei yllättävä harjoitus

"Valtamerikilpi 2019" -harjoitus on Venäjän vuosittainen harjoitus. Harjoitukseen osallistuu 69 alusta ja 10 000 sotilasta.

Venäjän laivasto piti paraatin Pietarissa Laivaston päivänä viime sunnuntaina. Kuva: Alexei Nikolsky / Sputnik / EPA

Venäjä on aloittanut Itämerellä suuren sotaharjoituksen. Harjoitus alkoi torstaina ja jatkuu ensi viikon perjantaihin asti.

Harjoituksen nimi on Okeanskij Štšit eli Valtamerikilpi 2019. Venäjän mediatietojen mukaan harjoitukseen osallistuu 49 sota-alusta (laivoja ja taisteluveneitä), 20 huoltoalusta, 58 lentoalusta ja yli 10 000 sotilasta.

Perusosa aluksista saapuu harjoituksiin Pietarissa 28. heinäkuuta Laivaston päivänä pidetystä laivastoparaatista. Harjoitusta johtaa Venäjän laivaston komentaja, amiraali Nikolai Jevmenov.

Harjoitus on osa Venäjän vuotuista harjoitusohjelmaa.

Ensimmäistä kertaa tällä nimellä pidettiin harjoitukset Välimerellä 1.–8. syyskuuta 2018. Niihin osallistui 26 alusta mukaan lukien kaksi sukellusvenettä ja 34 lentokonetta, mukaan lukien kaksi strategista TU-160-yliäänipommikonetta.

Tuolloin puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti, että vastaavat harjoitukset pidetään jatkossa vuosittain. Nyt Valtamerikilpi-harjoitukset järjestetään siis toista kertaa, tällä kertaa Itämerellä 1.–9 elokuuta.

Venäjälle tärkeä alue

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Jyri Raitasalo ei pidä Venäjän merisotaharjoitusta mitenkään yllättävänä, vaan pikemminkin luontevana jatkona viime sunnuntaiselle Venäjän Laivaston päivälle, jota vietettiin Pietarissa.

– Viimeisen kuukauden aikana on kerätty Pietarin aluelle merivoimien aluksia ja joukkoja pohjoisesta laivastosta, Itämeren laivastosta, Mustanmeren laivastosta ja jopa Tyynenmeren alueelta merivoimien paraatia varten. Harjoitus on ikäänkuin jatkumona. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä järjestää laivaston vuosipäivän jälkeen Itämerellä harjoituksen.

– Onhan se varsin mittava harjoitus. Puhutaan kymmenistä aluksista, niitä tukevista merellisten ilmavoimien toiminnoista ja kymmenestätuhannesta sotilaasta. Se on ihan isohko harjoitus, mutta ei suinkaan yllättävä, Raitasalo sanoo.

Raitasalo pitää harjoitusta myös osoituksena Itämeren strategisesta merkityksestä Venäjälle.

– Venäjä on jo useita vuosia sijoittanut kohtuullisen määrän varoja merivoimiensa uudistamiseen ja Itämeren alue on Venäjälle elintärkeä – Venäjän länsiyhteydet kulkevat Itämeren kautta.

.
.