1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Myanmar ratsaa viidakkolaboratorioita metamfetamiinin tuotantoalueella – huumejengit tulittavat tykistöllä

Poliisi ja armeija takavarikoivat yli 750 kiloa metamfetamiinia suuresta laboratoriosta, joka oli rakennettu syvälle viidakkoon.

huumeet
Myanmar
Myanmarin armeija julkaisi harvinaisen kuvan Shanin osavaltiossa ratsatusta viidakkolaboratoriosta, jossa valmistettiin metamfetamiinia.AFP / Lehtikuva

Myanmarin huumepoliisi kertoi torstaina, että metamfetamiinia valmistavat asejoukot ovat tulittaneet viidakkolaboratorioita ratsaavia viranomaisia raskaalla tykistöllä Kultaisen kolmion alueella sijaitsevassa Shanin osavaltiossa.

Naapurimaat painostavat Myanmaria sulkemaan Shanin huumetehtaat. Alueella tuotetaan suuri osa maailman metamfetamiinista.

Myanmarin armeija aloitti heinäkuussa suuren huumeiden vastaisen operaation Kutkaissa, joka sijaitsee Shanin osavaltion pohjoisosassa. Rikollisorganisaatioista, kapinallisryhmistä ja korruptoituneista turvallisuusjoukoista koostuva verkosto pyörittää alueella miljardien dollarien arvoista huumebisnestä.

Tähän mennessä armeija on takavarikoinut syvälle viidakkoon rakennetuista huumelaboratorioista valtavan määrän kemikaaleja sekä miljoonien dollarien arvosta valmista kristallimuotoista metamfetamiinia.

Viidakosta löytyi lähes sadan majan huumetehdas

Nimettömänä esiintyvä Myanmarin armeijan edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että armeija ja huumepoliisi aloittivat ratsiat 21. heinäkuuta. Viranomaiset joutuivat kuitenkin perääntymään, kun huumejengit tulittivat heitä raskaalla tykistöllä.

Muutaman päivän kuluttua viranomaiset tekivät uuden ratsian ja saivat vallattua valtavan tuotantolaitoksen, joka koostui lähes sadasta majasta. Huumetehdas oli varustettu sähkögeneraattoreilla.

Armeijan mukaan operaatiossa takavarikoitiin 750 kiloa metamfetamiinia sekä 9 000 kofeiinilla jatkettua metamfetamiinipilleriä, joita kutsutaan Kaakkois-Aasiassa nimellä yaba.

Kultaiseksi kolmioksi kutsutaan laeista piittaamatonta aluetta Kiinan, Myanmarin, Thaimaan ja Laosin rajaseudulla. Perinteisesti alueella on tuotettu oopiumia ja heroiinia, mutta nykyisin siellä valmistetaan myös valtavia määriä metamfetamiinia.

Myanmarin arvellaan olevan maailman suurin metamfetamiinin tuottaja. Huumeet virtaavat maasta eri puolille Kaakkois-Aasiaa, josta aineita salakuljetetaan eteenpäin. Myanmarilaista metamfetamiinia myydään ainakin Australiassa saakka.

Metamfetamiini on voimakas piriste, jota pidetään erittäin vaarallisena huumausaineena. Se on vahvempaa kuin tavallinen amfetamiini ja aiheuttaa riippuvuutta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi