Päästä yhteenkasvaneet tytöt erotettiin toisistaan 30-tuntisessa leikkauksessa Bangladeshissa

Kolmivuotiaiden tyttöjen tila on lääkärien mukaan vakaa.

siamilaiset kaksoset
Siamilaiset kaksoset Rabeya ja Rukaya äitinsä Taslima Khatunin kanssa sairaalassa Dhakassa 28. heinäkuuta 2017.
Siamilaiset kaksoset Rabeya ja Rukaya äitinsä Taslima Khatunin kanssa sairaalassa Dhakassa 28. heinäkuuta 2017.Abir Abdullah / EPA

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa lääkärit ovat onnistuneet leikkauksessa erottamaan päästä yhteenkasvaneet kaksoset toisistaan.

Unkarilaiset lääkärit erottivat 30-tuntisessa leikkauksessa myös tyttöjen kallot ja aivot.

Kaksoset Rabeya ja Rukaya täyttivät kolme vuotta viime kuussa. Tytöt kärsivät harvinaisesta sairaudesta, joka ilmenee arviolta joka 5–6 miljoonassa synnytyksessä, kertoo AFP.

Neurokirurgi Andras Csokayn mukaan tytöt ovat "vakaassa tilassa" erotusoperaation jälkeen. Csokay työskentelee leikkauksen tehneessä lääketieteellisessä hyväntekeväisyysjärjestössä ADPF:ssa (Action for Defenceless People Foundation).

– Mutta meidän tulee olla hyvin varovaisia leikkauksen jälkeen, kertoo 35-jäsenistä tiimiä johtanut Csokay AFP:lle.

Ennen leikkausta lääkärit arvioivat, että on olemassa vain 50 prosentin mahdollisuus, että molemmat kaksosista jäävät henkiin.

Hyväntekeväisyysjärjestön mukaan vain pieni määrä päästä yhteenkasvaneita kaksosia erottaneista leikkauksista on onnistunut.

Kaksosten vanhemmat pyysivät ADPF:n apua vuonna 2017.

Valmistelut aloitettiin jo vuosi sitten

Leikkauksen valmistelu aloitettiin viime vuonna, jolloin kaksosten jakamat verisuonet aivoissa erotettiin 14-tuntisessa leikkauksessa.

Tammikuussa kaksoset muuttivat Budapestiin Unkariin, jossa heidän päihinsä asetettiin implantteja, jotka venyttivät kalloa ja pään pehmytkudosta.

Neuro- ja plastiikkakirurgien tiimi hyödynsi erotusleikkauksessa 3D-mallinnettua kuvaa kaksosten aivoista.

– Tämä on yksi suurimmista ja haastavimmista epämuodostumista, mitä olen koskaan nähnyt, kertoi hyväntekevääisyysjärjestön toinen perustaja, plastiikkakirurgi Gergely Pataki AFP:lle viime kuussa.

Kaksoset ja unkarilaislääkärit palasivat Bangladeshiin heinäkuun lopussa.

Lähteet: AFP