Yle seurasi: Syyttäjä vaatii Asap Rockylle kuuden kuukauden vankilatuomiota pahoinpitelystä – kohuräppäri ja seurue päästetään vapaaksi odottamaan tuomiota

Räppäri on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja vetoaa hätävarjeluun.

pahoinpitely
 Slobodan Jovicic saapumassa oikeudenkäyntiin Tukholmassa.
Rakim Mayersin puolustusasianajaja Slobodan Jovicic saapui oikeudenkäyntiin Tukholmassa perjantaina.Fredrik Persson / AFP

Suurta kansainvälistä huomiota herättänyt yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn, eli Rakim Mayersin oikeudenkäynti on jatkunut tänään perjantaina Tukholmassa kolmatta päivää.

Oikeus päätti, että Asap Rocky ja hänen seurueensa päästetään vapaaksi odottamaan Tukholman käräjäoikeuden tuomiota. Se annetaan 14. elokuuta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kirjoitti Twitterissä, että Asap Rocky vapautettiin vankilasta ja on matkalla kotiin Yhdysvaltoihin. Ruotsalaislehtien mukaan räppäri poistui maasta yksityiskoneella pari tuntia sen jälkeen, kun hän pääsi vapaalle jalalle.

Oikeudenkäynnissä on aloitettu loppulausuntojen esittäminen. Syyttäjä esitti loppulausunnossaan, että Mayers olisi tuomittava kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen pahoinpitelystä.

Kahdelle muulle syytetylle hän vaatii lievempää tuomiota pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan kolmikko pahoinpiteli yhteistuumin heitä kadulla Tukholmassa lähestyneen miehen kesäkuun lopussa.

Tuomio annetaan arviolta parin viikon kuluttua.

Oikeuskäsittelyn on etukäteen arvioitu päättyvän tänään, mutta tuomari Per Lennerbrantin mukaan aikataulu saattaa vielä venyä.

Yle seuraa oikeudenkäynnin tapahtumia. Lähteinä ovat Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun), SVT:n (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) hetki hetkeltä -seurannat.

Piirroskuva Asap Rockysta ja puolustusasianajajasta.
Perjantaina oikeudenkäynnistä julkaistu piirros. Keskellä kuvaa Asap Rocky. Hänen oikealla puolellaan puolustusasianajaja Slobodan Jovicic.Anna Harvard / EPA

Silminnäkijä: Henkivartija pyysi apua

Oikeus kuulee silminnäkijöinä olleiden kahden nuoren naisen todistukset videoyhteyden välityksellä, sillä nämä eivät uskalla tulla henkilökohtaisesti paikalle tapauksen saaman suuren huomion vuoksi.

Ensimmäisenä videoyhteyden välityksellä kuultava silminnäkijä on nuori nainen, joka kertoo huomanneensa Asap Rockyn hampurilaisravintolan edessä. Lähestyessään räppäriä hän huomasin "parin kundin" keskustelevan räppärin seurueen kanssa.

– Silloin henkivartija huusi meille pyytäen, että sanoisimme kundeille, että nämä jättäisivät heidät rauhaan, nainen muistelee.

– Näimme, että vartijan kädestä valui verta.

Nainen sanoo kuulleensa rikkoutuvan lasin äänen ja nähneensä lasin jonkun kädessä. Hän ei kuitenkaan ole varma kenen kädessä se oli.

Nainen kertoo nähneensä Asap Rockyn tarttuneen asianomistajan ja heittäneen tämän maahan.

– Sitten tuli lyömistä ja potkuja, nainen sanoo osaamatta täsmentää kuinka monesta lyönnistä tai potkusta oli kyse.

Nainen kertoo poistuneensa hetkeksi paikalta. Kun hän palasi, oli pahoinpidelty mies tajuton ja valui verta.

Oikeudessa kiinnitetään huomiota siihen, että naisen nyt kertomat tiedot poikkeavat jonkin verran hänen poliisikuulustelustaan kirjatuista tiedoista. Nyt nainen ei enää sano nähneensä, että miestä lyötiin lasilla.

Toinen silminnäkijä: Mies kyseli koko ajan kuulokkeistaan

Toinen videoyhteyden avulla kuultava nuori nainen kertoo asianomistajan kyselleen koko ajan kuulokkeidensa perään. Räppäri ja tämän henkivartijat pyysivät naisen mukaan heitä tulkkaamaan ja pyytämään asianomistajaa ja tämän ystävää poistumaan.

Nainen sanoo, ettei ainakaan muista nähneensä asianomistajan tai tämän ystävän käyttäneen väkivaltaa ennen kuin Asap Rocky tarttui mieheen ja heitti tämän maahan.

Naisen mukaan räppärin henkivartijan käsissä oli kaksi pulloa.

– En tiedä heittikö hän pullot vai ei, nainen sanoo ja kertoo nähneensä maassa sirpaleita yhteenoton jälkeen.

Nainen kertoo kuvanneensa kännykällään kuinka Asap Rocky heitti miehen maahan.

– Sitten Asap Rockyn ystävät tulivat ja potkivat.

Naisen mukaan henkivartija yritti keskeyttää pahoinpitelyn. Silminnäkijän mukaan räppäri kielsi paikalla olleita naisia kertomasta asianomistajalle kuka hän on.

Oikeudessa kiinnitetään huomiota siihen, että nainen kertoi kuulustelussa asianomistajan sanoneen pullon osuneen häneen, mutta nyt hän kiistää tämän.

Asianomistajan ystävä: He kävivät kimppuumme lasipullot käsissään

Joukkotappelun tapahtumapaikalla ollut asianomistajan ystävä kertoo tilanteen kärjistyneen, kun hänen ystävänsä sanoi räppärin seurueineen ottaneen hänen kuulokkeensa.

– Sitten Asap Rocky ja hänen henkivartijansa poimivat pulloja ja kävivät kimppuumme, mies muistelee.

Todistajan mukaan Asap Rocky tarttui hänen ystäväänsä ja heitti tämän maahan lyhyen keskustelun jälkeen. Hän arvioi tämän tapahtuneen siksi, että he seurasivat räppärin seuruetta.

Hän kertoo lähteneensä ensin karkuun, mutta palanneensa nähtyään ystävänsä joutuneen pahoinpidellyksi.

– En voinut tehdä mitään. He pahoinpitelivät asianomistajaa paljon. En tiennyt mitä voisin tehdä.

Hän muistelee sekä räppärin että tämän henkivartijoiden lyöneen asianomistajaa lasipulloilla. Mies sanoo räppärin ystävien potkineen ja lyöneen myös häntä.

Todistaja kertoo poistuneensa paikalta poliisien saapuessa, sillä hänellä on "hieman ongelmia". Hän myöntää olleensa tapahtumahetkellä bentsodiatsepiini-lääkkeen vaikutuksen alaisena.

Oikeudessa nousee esille, ettei tulkkia oikeudessa käyttävällä todistajalla ollut tulkkia apunaan, kun poliisi kuulusteli häntä.

Terapeutti pahoinpidellystä miehestä: Hän on peloissaan

Seuraavaksi todistajana kuullaan asianomistajan terapeuttia, joka kuvailee tämän vointia pahoinpitelyn jälkeen.

– Hän on jatkuvasti peloissaan ja nukkuu huonosti.

Terapeutin mukaan traumaattista kokemusta hoidetaan kriisiterapialla ja psykologin avulla. Hän arvioi tämän saaneen tapahtuneen vuoksi elinikäiset henkiset vammat.

Terapeutin mukaan samassa asumisyksikössä asuvat ihmiset ovat pahoinpitelyn jälkeen yöpyneet samassa huoneessa asianomistajan kanssa, sillä tämä ei ole uskaltanut nukkua yksin.

Todistajan mukaan pahoinpidelty mies pelkää jonkun tulevan huoneeseen vahingoittamaan häntä.

Henkivartija ja joukko muita ihmisiä.
Asap Rockyn nimeämätön henkivartija saapumassa Tukholman käräjäoikeuteen perjantaina.Fredrik Persson / TT / EPA

Henkivartija: Hänen katseensa oli tyhjä, hän halusi tapella

Lounastauon jälkeen oikeuden kuultavaksi saapunut Asap Rockyn henkivartija kuvailee tapahtumien saaneen alkunsa, kun Tukholman keskustan arkkitehtuuria ihailleen räppärin seurueen luo tuli mies, joka yritti puhua jotakin.

– En ymmärtänyt mitä hän sanoi, ja pyysin häntä poistumaan. Kun hän palasi minuutin tai puolen minuutin kuluttua, enkä tiennyt mitkä hänen aikeensa ovat, ajattelin hänen olevan vähän outo.

– Näin, että hänen katseensa oli tyhjä. Näin, että hän haluaa tapella, itsekin tutkinnan alkuvaiheessa epäiltynä ollut henkivartija kertoo.

Henkivartija sanoo, että Yhdysvalloissa ihmisellä on oikeus puolustaa itseään, jos häiriköijä palaa takaisin. Hän kertoo tönäisseensä asianomistajaa vasta, kun tämä ei suostunut poistumaan paikalta.

Henkivartijan mukaan mies heitti häntä kuulokkeillaan niin, että hänen päästään alkoi valua verta.

– Hän alkoi käyttäytyä kuin hullu, sanoo henkivartija ja arvioi miehen olleen jonkin aineen vaikutuksen alaisena.

Todistaja sanoo Asap Rockyn tarttuneen mieheen ja heittäneen tämän maahan, koska henkivartija näki asianomistajan kädessä jotakin. Tässä vaiheessa todistajalta kysytään, onko hän Asap Rockyn henkivartija vai toisinpäin. Vartijan mukaan he suojelevat toisiaan.

Henkivartija sanoo ottaneensa asianomistajaa niskasta kiinni, muttei muista ottaneensa tästä kuristusotetta.

Kaikki jutun todistajat on nyt kuultu.

Syyttäjä: Rikos tehtiin yhteisymmärryksessä

Oikeudenkäynnin päätteeksi syyttäjä, asianomistajan asianajaja ja puolustusasianajajat esittävät loppulausuntonsa.

Ensimmäisenä puhuu syyttäjä Daniel Suneson.

Sunesonin mukaan Asap Rocky eli Rakim Mayers ja kaksi muuta syytettyä ovat tehneet rikoksen yhteisymmärryksessä. Hänen mukaansa tutkinnassa ei ole pystytty osoittamaan kuka syytetyistä teki mitä ja kuinka monta lyöntiä tai potkua kukin heistä maassa makaavalle asianomistajalle antoi.

Syyttäjä painottaa asianomistajan katuun heittäneen Asap Rockyn teon vaarallisuutta. Syyttäjä pitää kiistattomana sitä, että pahoinpitelyn uhri on saannut haavat käsiinsä lasipullosta.

Syyttäjän mukaan haavat ovat syntyneet sen jälkeen, kun todisteena oikeudessa käytettyjen videoiden kuvaaminen on päättynyt. Tämän puolesta puhuu hänen mukaansa, ettei videoilla näy haavoja miehen käsissä ennen kuin hänet heitetään maahan.

Sunessonin mukaan joku syytetyistä tai kaikki kolme ovat käyttäneet lasipulloa lyömäaseena. Syyttäjän mukaan kyse ei ollut hätävarjelutilanteesta, sillä syytetyillä oli mahdollisuus ratkaista tilanne ilman nyt käytettyä väkivaltaa.

Syyttäjä Daniel Suneson vaatii kolmelle syytetylle tuomiota pahoinpitelystä. Asap Rockylle syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta kuin kahdelle muulle syytetylle.

Hänen mukaansa sopiva rangaistus olisi kuuden kuukauden vankeustuomio. Hän haluaa, että Asap Rocky pidetään edelleen vangittuna pakenemisvaaran vuoksi.

Aftonbladet kertoo, että jos Mayers saa kuuden kuukauden tuomion, niin hänen tutkintavankeudessa istumansa noin kuukausi vähennetään tuomiosta.

Perjantain oikeudenkäynti:

 • Tänään pidettävässä kolmannessa istunnossa oikeus kuulee viittä todistajaa. Todistajista yksi on epäillyn pahoinpitelyn uhrin ystävä, yksi tämän terapeutti, kaksi silminnäkijöitä ja yksi Asap Rockyn henkivartija.
 • Oikeudessa yritetään selvittää, syyllistyivätkö räppäri ja tämän kaksi ystävää pahoinpitelyyn vai puolustivatko he oikeutetusti itseään kesäkuun lopulla käydyssä katutappelussa.
 • Tämän päivän istunnossa aamupäivä on varattu todistajien kuulemiselle ja iltapäivä syyttäjän, asianomistajan asianajajan ja kolmen puolustusasianajajan loppulausunnoille.
 • Oikeuden odotetaan antavan tuomion kahden tai kolmen viikon kuluttua. Räppäriä voi odottaa kaksi vuotta vankeutta, jos lakia tulkitaan ankarimman kautta. Ruotsalaiset oikeusoppineet ennustavat Mayersin saavan ehdollisen tuomion ja ehkä sakkoja.
 • Tänään perjantaina mielenkiintokohdistuu varsinkin siihen, päästääkö oikeus heinäkuun alussa pidätetyn Mayersin vapaalle jalalle odottamaan tuomiota.

Torstaina kuultu Mayers kertoi olleensa peloissaan

Mayers kertoi torstaina oikeudessa olleensa peloissaan. Hänen mukaansa asianomistaja käyttäytyi pelottomasti ja vaikutti siltä, että Mayersin henkivartija ei voinut kontrolloida tätä, mikä pelotti räppäriä ja hänen ystäviään.

Asap Rocky
Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky kiistää syyllistyneensä pahoinpitelyyn Tukholmassa.Angela Weiss / AFP

Mayers kiisti aiemmin viikolla asianajajansa välityksellä syyllistyneensä rikokseen ja vetosi hätävarjeluun.

–Hän myöntää, että heitti asianomaisen maahan, astui tämän käden päälle ja löi tai tönäisi tätä olkapäähän, Mayersin puolustusasianajaja Slobodan Jovicic kertoi aikaisemmin oikeussalissa ja painotti Mayersin toiminnan olleen hätävarjelua.

Syyttäjä: Kyse ei ollut hätävarjelusta

Syyttäjä Daniel Sunesonin mukaan Mayers ei ollut hätävarjelutilanteessa. Kantaansa hän perusteli muun muassa esittelemällä kännykkävideoita, joissa Mayers paiskaa 19-vuotiaan asianomistajan katuun ja pahoinpitelee tätä ystäviensä kanssa.

Uhrin käsistä otetuissa kuvissa oli haavoja, ja syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin todennäköisesti myös lasipulloa.

Oikeudelle on myös näytetty artistin sosiaalisen median kanaviin ladattuja videoita, jotka edeltävät mahdollista pahoinpitelyä. Videoilla Mayers kehottaa miestä ja hänen toveriaan jättämään seurueensa rauhaan.

Syyttäjäpuoli katsoo räppärin videoiden olevan voimakkaasti editoituja.

Tässä tähänastisen oikeudenkäynnin pääkohdat:

Tiistai:

 • Syyttäjän mukaan kyse ei olllut hätävarjelusta. Todisteena oli kännykkävideo tappelusta.
 • Oikeudessa keskusteltiin siitä, käytettiinkö pahoinpitelyssä lasipulloa. Puolustus kiisti tämän. Lääkärien mukaan uhrilla oli viiltohaavoja, mutta he eivät pysty todistamaan, että kyse oli lasipullosta.
 • 19-vuotias asianomistaja sanoi, ettei tunnistanut räppäriä ja kysyi tämän seurueelta vain ystävänsä olinpaikkaa.

Lue lisää tiistain oikeudenkäynnistä:

Kohuräppäri oikeuden edessä Tukholmassa – ruotsalaismedian mukaan uhri vaatii noin 13 000 euron vahingonkorvauksia

Torstai:

 • Epäillyn pahoinpitelyn uhrin kuulemista jatkettiin. Hän hermostui huumeidenkäyttöään koskevista kysymyksistä.
 • Mayers sanoi pahoinpidellyn miehen häirinneen häntä ja kieltäytyneen poistumasta. Räppäri myönsi heittäneensä miehen maahan ja potkaiseensa tätä käteen. Hänen mielestään kyse oli itsepuolustuksesta. Räppäri epäili miehen olleen huumeiden vaikutuksen alainen.
 • Oikeudessa keskusteltiin tappelun jälkeen lähetetyn tekstiviestin "Harlem tuli eteenpäin, otti tyhjän lasipullon ja iski sillä tyyppiä" merkityksestä. Mayers on sanonut aiemmin, että häntä on kutsuttu Harlem-lempinimellä.

Lue lisää torstain oikeudenkäynnistä:

Yle seuraa: Asap Rocky kuultavana oikeudessa Tukholmassa – "Pyysimme miehiä jättämään meidät rauhaan, mutta he seurasivat meitä"

Kuka on Asap Rocky?

Kohuräppäri Asap Rocky myi kodittomana teininä huumeita, sai miljoonien levytysdiilin ja on usein liitetty väkivaltaisuuksiin