"Alkuun keitettiin vesi, mutta nyt on juotu hanavettä eikä ole sairastuttu" – Poikkeuksellisen pitkään jatkuneet vesiongelmat turhauttavat Halsualla

Halsuan Ylikylässä juomaveden keittosuositus jatkuu jo kuudetta viikkoa.

vesihuolto
Pariskunta kyläkaupassa.
Juomavesi on ollut korjaamon vakiopuheenaihe viime viikkoina. Kuvassa Esa ja Ruth Ruuska.Kalle Niskala / Yle

Halsuan Ylikylässä on taisteltu viikkoja poikkeuksellisen juomavesiongelman kanssa. Terveysviranomaiset ovat kehottaneet yli 150 kotitaloutta keittämään juomavetensä nyt jo kuudetta viikkoa. Syynä on se, että vesijohtoverkostosta on löytynyt bakteereja. Ongelman alkuperää ei ole pystytty paikallistamaan.

Alueen asukkaat ovat ottaneet vedenkeittokehotuksen ristiriitaisesti vastaan: osa edelleen keittää juomaveden, osa tuo sen muualta ja jotkut juovat suoraan kraanasta.

Ruth Ruuska kyllästyi veden keittämiseen, kun teräskattila alkoi tummua.

– Kun keittokehotus tuli, pantiin aina 10 litran kattila hellalle ja keitettiin vettä. Alkuun juotiin vain keitettyä vettä, mutta nyt on juotu hanavettä eikä ole sairastuttu, Ruuska toteaa.

Viikkokausia jatkuvat ongelmat harvinaisia

Terveysviranomaisten mukaan näin pitkään jatkunut tilanne on harvinainen. Vaikka Halsuan Ylikylässä on tapahtunut pientä edistystä, vesiongelmat ratkeavat yleensä nopeammin. Torstaina valmistuneissa vesinäytteissä oli edelleen maaperästä peräisin olevia bakteereja, mutta enää ei löytynyt herkemmin vatsatautia aiheuttavia suolistoperäisiä bakteereja.

Ylikylän vesiosuuskunnan puheenjohtaja Jouni Karvonen näkee jo uniakin bakteereista.

– Tässä on saatu tutkia ja tuumailla, mitä tehdään ja missä on ollut vikaa. Välillä ongelma löytyy yhdestä ja sitten taas eri paikasta vesijohtoverkostoa. Nyt bakteereja on yhdessä kolmesta haarasta.

Bakteerien päätyminen vesijohtoveteen johtuu yleensä rankkasateesta tai sitten jätevettä on päässyt pintavesiin tai vesijohtoverkostoon. Syynä voi olla myös se, että eläin on kuollut kaivoon tai putkissa on iso vuoto. Halsualla syy on edelleen epäselvä.

– Kaivoja on nyt puhdistettu ja kloorattu. Rengaskaivot on otettu kokonaan pois käytöstä ja siirrytty pelkästään siiviläputkikaivon käyttöön. On etsitty putkivuotoja, mutta niitä ei ole löytynyt. On juoksutettu kolme päivää vettä vesijohtoverkoston puhdistamiseksi, mutta sekään ei tunnu auttavan, Karvonen luettelee.

Kaivo.
Tästä kaivosta ongelmat alkoivat.Kalle Niskala / Yle

Tulevana viikonloppuna vesijohtoverkostoa huuhdellaan jälleen, ja maanantaina otetaan uudet näytteet. Viimeinen vaihtoehto on koko vesijohtoverkon klooraus.

Suositus juomaveden keittämisestä jatkuu toistaiseksi, kunnes näytteet ovat puhtaat.

Halsuan Ylikylässä ongelma ratkennee viimeistään syksyllä, kun kyläläiset saavat uuden, modernin kaivon.

– Se on betonin sijasta muovia, joten siitä ei liukene veteen mitään. Se myös mahdollistaa paremman seurannan. Siihen saa hälytykset, jos vesimäärä esimerkiksi ylittää tietyn rajan. Vesijohtoverkostoon voi myös laittaa ultraviolettivalosuojauksen, joka tappaa mahdolliset pöpöt välittömästi. Automatisoitua kaivoa voi käyttää etänä mobiililaitteella, Karvonen kuvailee.

Mies katsoo kameraan.
Halsuan Ylikylälle rakennetaan syksyllä uusi kauko-ohjattava kaivo. Kuvassa vesiosuuskunnan puheenjohtaja Jouni Karvonen Kalle Niskala / Yle

Halsuan Ylikylän huoltamolla puhe vedestä jatkuu. Kyläläiset suhtautuvat vesikriisiin myös huumorilla ja jalat tukevasti maanpinnalla.

– Olen haastatellut varmasti sataa ylikyläläistä, mutta kukaan ei ole puhunut vatsataudista mitään. Kahdella vieraspaikkakuntalaisella sen sijaan on ollut vatsavaivoja, toinen tuli Kittilästä ja toinen Halsuan kirkolta. En tiedä, johtuiko ne vedestä vai mistä, mutta ei meidän omista kyläläisistä kukaan ole saanut oireita, Esa Ruuska naurahtaa.

Ruth Ruuska pohtii, löytyykö syy vastustuskyvystä.

– Ennen vanhaan, kun oltiin marjassa, purosta otettiin kädellä vettä ja juotiin, kun tuli hiki. Eikä sittenkään sairastuttu, en ainakaan minä, hän muistelee.

Lue lisää:

Halsuan ylikyläläisten poikkeustila jatkuu: vettä keitetään osassa kylää jo pian kuudetta viikkoa, bakteeri voi muhia vielä vesiverkostossa