1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. triathlon

Joensuulainen Iina Lumiaho kilpailee Extreme Triathlonin maailmanmestaruuskilpailuissa

Kilpailut järjestetään viikonloppuna Norjassa.

Iina Lumiaho viimeisteli uimakuntonsa Joensuussa Honkaniemen uimarannalla. Kuva: Henrietta Nyberg / Yle

Joensuulainen Iina Lumiaho kilpailee viikonloppuna Extreme Triathlonin maailmanmestaruuskilpailuissa. Kilpailut järjestetään Norjassa Eidfjordin kunnassa.

MM-kilpailut ovat osa Norseman Xtreme Triathlon -kilpailua, johon osallistuvat on valittu arvalla tuhansien halukkaiden joukosta. Lumiaho kilpailee eliittiluokassa ja samalla oman sarjansa maailmanmestaruudesta.

Poikkeukselliset olosuhteet erottavat kilpailun tavallisesta triathlonista.

– Uinti on yleensä tyypillisesti aika kylmässä vedessä, sellainen 13 asteen lämpötila on aika tavallinen. Se aloitetaan hyppäämällä laivan kannelta noin neljästä metristä mereen ja sieltä uidaan sitten rantaan, vuonoon, Lumiaho kertoo.

Norsemanin sanotaan olevan yksi maailman rankimmista urheilukilpailuista. Kilpailijat urakoivat päivän aikana 3,8 kilometrin uintimatkan, 180 kilometrin pyöräilyn ja 42,2 kilometrin eli maraton-mittaisen juoksuosuuden norjalaisessa vuoristossa.

– Viimeinen vitonen on sitten sellaista ihan kunnon rakkakivinousua, jossa edetään aika jyrkkään mäkeen. Se päättyy sinne noin 1800 metriin vuoren huipulle ja siellä on maali, Lumiaho sanoo.

Lumiahon oma ennätys on Tallinnan triathlonilta vuosi sitten. Siellä hän pääsi maaliin ajassa 9.53.44. Norjassa Lumiahon tavoitteena on ylittää maaliviiva alle kolmessatoista tunnissa.

Iina Lumiaho edustaa entisen kotikaupunkinsa Kuopion triathlon-seura TT Aqua Terraa.