Heinäkuu oli yhtä lämmin tai jopa lämpimämpi kuin maapallon kaikkien aikojen kuumin kuukausi

Tänä vuonna jokainen kuukausi on päässyt neljän kuumimman joukkoon, jos niitä vertaillaan aiempiin samoihin kuukausiin.

sää
Ihmiset vilvoittelevat suihkulähteessä New Yorkissa.
Ihmiset vilvoittelevat suihkulähteessä New Yorkissa. Heinäkuu saattaa jäädä historiaan kaikkien aikojen kuumimpana koskaan mitattuna kuukautena.Johannes Eisele / AFP

Heinäkuu oli yhtä lämmin tai ehkä jopa lämpimämpi kuin mitatun historian lämpimin kuukausi, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) (siirryt toiseen palveluun). Tiedot käyvät ilmi WMO:n ja EU:n Copernicuksen ilmastonmuutospalvelun laskelmista, WMO kertoo sivuillaan.

Alustavien laskelmien mukaan heinäkuun 29 ensimmäistä päivää ovat samalla tasolla tai jopa ”marginaalisesti” lämpimämpiä kuin vuoden 2016 heinäkuussa, joka on kaikkien aikojen lämpimin kuukausi.

Uuden ennätyksen vahvistumista saadaan odottaa maanantaille, jolloin valmistuu lopullinen analyysi aiheesta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tiedot ovat merkittäviä, sillä WMO:n mukaan vuoden 2016 lukuihin vaikutti voimakkaasti El Niño -sääilmiö. Tänä vuonna El Niño ei ole vaikuttanut lämpötiloihin yhtä voimakkaasti kuin kolme vuotta sitten, järjestö kertoo.

– Olemme nähneet, kuinka ennätykset ovat rikkoutuneet Intian Delhistä Alaskan Anchorageen. Jos emme tee ilmastonmuutokselle jotain nyt, nämä äärimmäiset sääilmiöt ovat vain jäävuoren huippu. Ja todellakin, tämä jäävuori sulaa nopeasti, sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres WMO:n tiedotteen mukaan tietojen julkaisutilanteessa.

Guterres sanoi tämän tarkoittavan (siirryt toiseen palveluun) myös sitä, että kuluneet viisi vuotta saattavat olla mitatun historian lämpimimmät.

Kulunut vuosi ollut lämmin

Tiedot perustuvat paitsi mittauksiin sääasemilla maan pinnalla myös satelliittien tallentamaan dataan.

Tänä vuonna jokainen kuukausi on päässyt neljän kuumimman joukkoon, jos niitä vertaillaan aiempiin samoihin kuukausiin. BBC kirjoittaa. Useat eri tahot ovat vahvistaneet, että tämän vuoden kesäkuu oli kuumin koskaan mitattu kesäkuu.

Vaikka tutkijat eivät voi suoraan yhdistää korkeita lukuja ilmastonmuutokseen, moni tutkija on sitä mieltä, että ihmisen toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt lisäävät lämpimien ajanjaksojen ja uusien lämpöennätysten todennäköisyyttä, kirjoittaa BBC.

Lue myös:

Lämpöennätykset paukkuivat taas ympäri Eurooppaa – lukemat alkoivat jo nelosella

”Arktinen lämpöaalto” iski maailman pohjoisimpaan vakituisen asutuksen paikkaan

Ovatko superhelteet uusi normaali? Viisi kysymystä ja vastausta yhä kuumemmista helleaalloista