Mikkelissä Päämajatalo remontoidaan Sodan ja rauhan keskus Muistin tarpeisiin kolmella miljoonalla eurolla

Taloon rakennetaan muun muassa 120-paikkainen auditorio, joka varustetaan modernilla esitystekniikalla.

tiedekeskukset
Havainnekuva Päämajatalosta remontin jälkeen.
Havainnekuva Päämajatalosta remontin jälkeen.Sodan ja rauhan keskus Muisti

Mikkelissä Päämajatalo saa uuden ilmeen, kun sen tiloihin avataan keväällä 2021 sodan ja rauhan keskus Muisti.

Päämajatalon tilat muokataan tulevan tiedekeskuksen tarpeisiin. Muutoksia tehdään sekä rakennuksen ulko- että sisäpuolelle.

Rakennuksen sisätiloissa vanhan juhlasalin paikalle rakennetaan 120-paikkainen auditorio, joka varustetaan modernilla esitystekniikalla ja nousevalla katsomolla.

Joitakin sisätiloja myös puretaan tilojen avartamiseksi, mutta esimerkiksi rakennuksen historiaan kuuluvia luokkatiloja säilytetään pitkän käytävän varrella.

Sodan ja rauhan keskus Muistille tulee näyttelypinta-alaa noin 700 neliötä. Näyttelykierto yhdistyy Päämajamuseoon niin, että kierros alkaa ja päättyy Muistin näyttelytiloihin. Puolessa välissä ovat Päämajamuseon näyttelyt.

Remontissa Päämajatalon pihaan rakennetaan uusi moderni katos korostamaan sisäänkäyntiä. Lisäksi museokokonaisuuden ravintola-kahvilan edustalle rakennetaan terassi.

Päämajatalon Savilahdenkadun puoleiseen päätyyn tehdään pysäköintitilaa pyörille ja autoille.

Erillisenä hankkeena tehdään samalla Päämajatalon vesikaton uusinta, joka oli suunnitelmissa jo aiemmin.

Muutostöiden kustannukset ovat noin 3 miljoonaa euroa. Muutokset rakennuttaa Mikkelin kaupunki, joka myös omistaa kiinteistön. Muutostöiden ja näyttelyarkkitehtuurin suunnittelusta vastaa lahtelainen arkkitehtitoimisto Arkviiri.

Urakkakilpailutus avataan elokuussa, ja työt on tarkoitus aloittaa marras–joulukuussa. Tavoitteena on saada tilat valmiiksi 2020–2021 vuodenvaihteessa.

Päämajatalo on valmistunut 1900-luvun alussa kouluksi, ja rakennus toimi puolustusvoimien ylipäällikön Mannerheimin johdossa puolustusvoimien päämajana talvi- ja jatkosodissa.