Tuhansien ravivoittojen Jorma Kontio oli kerran puoli tuntia Postissa töissä, muuten hän on omistanut elämänsä hevosille

Oulun Heinäpää oli vuosisatojen ajan vahvaa hevosaluetta. Sieltä on tullut useampi menestynyt raviohjastaja ja valmentaja.

Oulu
Jorma Kontio.
Jorma Kontio.AOP

Oululaislähtöinen Jorma Kontio on yksi maailman menestyneimmistä raviohjastajista lähes 11 000 ravivoitollaan. Heinäpäästä kotoisin oleva Kontio on ollut ihan pikkupojasta lähtien hevosten kanssa tekemisissä.

Hänen isäsä Mikko Kontio ehti välittää tuhansia hevosia 1950-60 -luvuilla pohjoisen metsätyömaille.

– Hevoset vaihtuivat heidän tallissaan ja Jorma tottui nopeasti ottamaan erilaisia hevosia "haltuun". Se on raviohjastajalle tärkeä ominaisuus, että pääsee nopeasti hevosen luonteesta ja ominaisuuksista kärryille, kertoo oululalainen toimittaja ja tietokirjailija Erkki Hujanen.

Pekka Korpi valmensi vähän yli 10-vuotiaana isänsä Allan ”Aku” Korven ohjeiden mukaan Oulussa merenrannalla Puhemiestä, joka voitti ravikuninkuuden 1965. Pieni poika ei irrottanut ohjaksista silloinkaan, kun kärry oli kaatua kiveen ja Pekka putosi mereen.

Kontio, Korpi sekä muut Oulun Heinäpäästä lähtöisin olevat raviohjastajat ja valmentajat ovat näkyvästi esillä Lahden kuninkuusraveissa.

Heinäpää on selkeästi ollut hevosaluetta vuosisatojen ajan aina 1970-luvun alkuun saakka. Erkki Hujanen on koonnut Heinäpään ravisankarit -teoksen, joka keskittyy Oulussa varttuneiden Jorma Kontion ja Antti Teivaisen sekä Korven veljesten vaiheisiin.

– Kyllä se ihan maailmanlaajuisestikin harvinaista, että niitä on niin monta yhdestä niin pieneltä asuinalueelta. Kirjassa ei edes ole kaikkia. Sieltä on tullut muitakin ravi- ja hevosmiehiä, Hujanen valaisee.

Jorma Kontio ja Pekka Korpi päättivät jo nuorina kaksikymppisinä lähteä alalle, eivätkä ole muita töitä tehneet. Hujasen kertoman mukaan Kontio oli nuorena poikana puoli tuntia Postilla töissä.

He ovat myös kansaivälisesti menestyneitä. Jorma Kontio on 20 vuotta ajanut pääsääntöisesti Ruotsissa ja hän on yksi pohjoismaiden menestyksekkäimmistä ohjastajista.

Lauri Kontio Eri-Poika -hevosensa kanssa Oulun Heinäpäässä.
Lauri Kontio Eri-Poika -hevosensa kanssa Oulun Heinäpäässä. Kotion perhealbumi/ Erkki Hujanen

Ravitähdet ovat jo kuusikymppisiä tai vähän yli, mutta he jaksavat edelleen ajaa. Lisäksi miehet pärjäävät yhtälailla kuin nuoret uudet tulokkaat ravimaailmassa.

– Se on elämäntapa ja lääkärin lausunnolla sitä on mahdollista jatkaa, Hujanen sanoo.

Viimeksi Pekka Korpi löysi varsahuutokaupasta HIFK:lle poikkeuslahjakkaan liigahevosen ”Massin” eli Mascate Matchin.

Kaikilla näillä ravisankareilla on ollut tuhansia hevosia.

– Heillä on silmää nähdä hevosen rakenteesta, liikkeestä ja luonteesta, mikä on hyvä hevonen, Hujanen kertoo havainnostaan.

Heinäpään ravisankareita yhdistää intohimo löytää hyvä hevonen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)