Uudenmaan erillinen sote-ratkaisu herättää närää – Turun Arve: "Tuntuu ehkä haastavalta ajatella, että ainoastaan pääkaupunkiseudulla asioita huomioidaan"

Hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että pääkaupunkiseudun oma erillinen sote-tilanne selvitetään.

sote-uudistus
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Hallitus linjaa hallitusohjelmassaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään tulevaisuudessa pois kuntien vastuulta laajemmille alueille.Karoliina Simoinen / Yle

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) kyseenalaistaa pääkaupunkiseudulle suunnitellun oman erillisen sote-ratkaisun.

Uudenmaan päättäjä- ja virkamiesjohto keskustelee sosiaali- ja terveysministeriön kanssa erillisratkaisun mahdollisuuksista elokuun puolivälissä. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteena on selvittää Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun erillisratkaisun mahdollisuudet vuoden loppuun mennessä.

Tuoreessa kuntalehdessä (siirryt toiseen palveluun) Tampereen kaupunginjohtaja Lauri Lyly (sd.) alleviivaa, että Uudenmaan sote-ratkaisu pitäisi olla myös muiden suurien kaupunkien käytettävissä. Lylyn mukaan muita isoja kaupunkeja ei saa sulkea erillisen sote-ratkaisun ulkopuolelle. Lehden mukaan myös Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on kiinnostunut pääkaupunkiseudun erillisratkaisusta

Arve nostaa esiin mahdolliset perustuslailliset ongelmat

Arven mukaan Turun, Tampereen ja Oulun näkökanta ei ole matkan varrella muuttunut. Kolmikko kuuluu Suomen kuuden suurimman kaupungin muodostamaan yhteistyöverkostoon, jossa mukana on myös Helsinki, Espoo ja Vantaa. Kaupungit ovat lukuisissa kannanotoissa vaatineet kaupunkivetoista sote-ratkaisua. Lisäksi kaupungit kuuluvat Suomen 21 suurimman kaupungin yhteistyöverkostoon nimeltä C21.

– Olemme todenneet, että pääkaupunkiseudun problematiikat liittyy myös meidän isoihin kaupunkiseutuihin ja sillä tavoin tuntuu ehkä haastavalta ajatella, että ainoastaan pääkaupunkiseudulla näitä asioita, erillisongelmia, huomioidaan. Tämä tuo omat perustuslailliset ongelmat keskusteluun mukaan, Arve sanoo Ylelle.

Hallitus linjaa hallitusohjelmassaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään tulevaisuudessa pois kuntien vastuulta laajemmille alueille, joita on 18.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Ministeriö käynnistämässä erillisselvityksen – "Kompasteluista opittava, että on tehtävä yhteistyötä"