Hyppää sisältöön

Fedja Kamari luo Etu-Töölöön sipsimuseon: Keräsi yli 2000 euroa joukkorahoitusta ja kokoaa näyttelyn, jonka muoto pidetään edelleen salassa

Sunnuntain kestävä näyttely ei ole sen tekijälle vitsi, vaan taideteos, joka pohtii sipsejä osana populaarikulttuuria.

Fedja Kamari

Sipsi kelpaa poptaiteen raaka-aineeksi tai jopa museoon. Tästä on vakuuttunut ainakin muusikkona paremmin tunnettu Fedja Kamari.

Kamari sai isean kerätä joukkorahoituksella varat laajan sipsikokoelman hankkimiseen. Nyt projekti huipentuu sunnuntaina päivän kestävään näyttelyyn Kansallismuseon pihalla. Kokonaisuus kulkee nimellä Etu-Töölön Sipsimuseo.

Mistä on kyse

– Tässä katsotaan, kuinka pitkälle tuulesta temmatun idean voi viedä, jos ei anna periksi vaan puskee ja puskee eteenpäin, Kamari kertoo hankkeen taustoista.

Vaikkei sipsimuseo lopulta olekaan varsinainen museo, ei hanke Kamarin mukaan ole myöskään vitsi.

– Tämä tulee olemaan löyhän päiväohjelman puitteissa eräänlainen tilataideteos. Kokoelma julkistetaan, mutta mitä se käytännössä on, sitä en vielä paljasta.

Sipsimuseo nousee Kansallismuseon pihapaviljonkiin viikonloppuna, mutta Fedja Kamari ei vielä paljasta näyttelyn yksityiskohtia. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Yllätyksiä voi siis olla yhä luvassa.

Ennen kaikkea hankkeessa on Kamarille kyse populaarikulttuurista ja sen kuvastosta.

– Esimerkiksi juomat ja juomabrändit tuntuvat nousevan tärkeäksi osaksi populaarikulttuuria, miksei sipsikin, Kamari pohtii.

– Sipsi symbolina liittyy toisaalta sosiaaliseen kanssakäymiseen ja toisaalta nimenomaan yksinoloon ja yksin syömiseen. Se on mun mielestä aika modernia ja aika kaupunkilaista symboliikkaa, sipsit on mukana aika monenlaisissa elämäntilanteissa.

Sipsien ja napostelun symboliikka innostaa Kamaria selvästi.

– Toisaalta tämä muistuttaa ruokaan ja elintarvikkeisiin liittyen, ettei kaikki ole niin vakavaa vaan voi ottaa rennosti. Kääntöpuoli on sitten sellainen vaarallisempi “millään ei oo mitään väliä” -nihilismi ja roskaruoan glorifiointi.

Kuka ja mitä

Kamari on muusikko, joka tunnetaan parhaiten Töölön Ketterä -duon toisena osapuolena.

Alkuvuodesta hän totesi, että aikaa ja energiaa voisi olla jonkin sorttiselle sivuprojektille.

– Tuli tämmöinen aika monivaiheinen, moneen ulottuva ja monihaarainen projekti. Olen käyttänyt kaikkea sitä, mitä tiedän somesta ja internetistä, ja koettanut mahdollisimman vakuuttavasti myydä ideaani joka paikkaan, Kamari pohtii.

Kampanjan joukkorahoitusta kertyi yli 2000 euroa ja erilaisten makujen sipsikokoelma karttui mittavaksi.

Fedja Kamari ei pidä mahdottomana, että sipsinäyttely muuttuisi vielä joskus pysyvämmin esillä olevaksi kokoelmaksi. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

– Aluksi meinasin olla niin ikävä, että laitan näyttelyssä kaikki vain lukkojen taakse, mutta lopulta totesin, että kyllä tähän pitää maistamisenkin liittyä.

Samalla hankkeesta alkoi muodostua itseään ruokkiva mediaperformanssi. Ensimmäisen lehtijutun jälkeen hanke alettiin ottaa vakavammin, ja julkisuus lisäsi rahoitusta.

– Välillä tämän aikana tuli kyllä sipsiähky, mutta nyt oon taas löytänyt sipsisuuni.

Tätä et ehkä tiennyt

Kamari uhoaa, ettei sipsimuseon taru suinkaan pääty yhteen näyttelyyn.

– Tämä sunnuntai summaa alkaneen vuoden ja rahoituskampanjan ja muun, mutta sen jälkeen jää aika vapaat kädet. On kiinnostavaa, että mitä sitten tapahtuu.

Tämänkertainen hanke ei vielä tuottanut varsinaista museota tai pysyvämpää näyttelyä, mutta Kamari ei halua sulkea niitäkään pois laskuista tulevaisuudessa.

– Ehkä sunnuntaina jälkeen sipsimuseo muuttuu säätiöksi ja alkaa kinuamaan summia, joilla voi tehdä jotain pysyvää, Kamari nauraa.

– Luulen että siinä vaiheessa taikuri hämmästyisi itsekin tempuistaan.

Fedja Kamaria haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso koko haastattelu klikkaamalla pääkuvaa. Katso myös sarjan aikaisemmat jaksot Yle Areenasta.