Bulgarialaisesta Georgievasta Euroopan ehdokas IMF:n johtoon

Kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä kukaan ehdokkaista ei saanut riittävää enemmistöä taakseen.

IMF
Kristalina Georgieva
Kristalina Goergieva on bulgarialainen taloustieteilijä, joka on toiminut EU-komissaarina ja Maailman Pankin johtotehtävissä.Mikhail Tereshchenko / AOP

Bulgarialainen Kristalina Georgieva valittiin myöhään perjantai-iltana Euroopan ehdokkaaksi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) johtoon.

IMF-ehdokkaaksi oli alunperin esillä viisi henkilöä. Kolme muuta ehdokasta olivat vetäytyneet aiemmin kisasta.

Toinen viimeisissä äänestyksissä mukana ollut kärkiehdokas, hollantilainen Jeroen Dijsselbloem, onnitteli tuoreeltaan Georgievaa.

Georgieva on bulgarialaisella taloustieteilijällä ja poliitikko, joka toimi vuodet 2010 – 2016 EU-komissaarina. Viime vuodet hän on työskennellyt Maailman Pankin johtotehtävissä. Georgieva täyttää tässä kuussa 66 vuotta, vaikka IMF:n sääntöjen mukaan pääjohtajan olisi oltava valittaessa alle 65-vuotias.

Yksi kärkiehdokkaista oli Suomen Pankin pääjohtaja, EU:n talouskomissaarinakin toiminut Olli Rehn, joka kuitenkin vetäytyi ehdokkuudestaan perjantaina iltapäivällä. Ylen tietojen mukaan Rehn oli saanut toiseksi eniten ääniä ensimmäisellä äänestyskierroksella, mutta oli arvioinut, ettei se tule riittämään ehdokkuuteen.

Britannia ei lisäajasta huolimatta ennättänyt asettaa omaa ehdokastaan kisaan.

Virallisesti pääjohtajan nimittää IMF:n johtokunta. Ehdokasasettelu päättyy 6. syyskuuta, ja johtajavalinta on tarkoitus tehdä viimeistään 4. lokakuuta.

Aiheesta aiemmin:

EU:n valtiovarainministerit aloittivat äänestyksen IMF-ehdokkaasta