1. yle.fi
  2. Uutiset

Airiston Helmen saarien myymisestä ei tule helppoa, uskoo yhtiön edustaja: "Tyypillisesti mökinomistaja ei tarvitse näin tukevia laitureita"

Keskusrikospoliisi kertoo, että kohuyhtiön kiinteistöt ovat vapaasti myytävissä.

Airiston Helmi
Airiston helmi
Airiston Helmen kiinteistöjä tulee hallituksen puheenjohtajan mukaan pian myyntiin. Yle

Turun saaristosta tulee pian myyntiin järeillä laitureilla varustettuja rantakiinteistöjä ja saaria. Viime syksynä näyttävän poliisioperaation kohteena ollut Airiston Helmi on edelleen poliisin tutkittavana.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin yrityksen vaikeuksista avata pankkitiliä ja päätymisestä selvitystilaan. Airiston Helmen hallituksen puheenjohtaja ja selvitysmies Dan Högström kommentoi Ylelle yrityksen kohtaamia vaikeuksia.

– On turha ylläpitää yritystä, joka ei pysty harjoittamaan liiketoimintaa. Pankit kieltäytyvät avaamasta pankkitiliä, ei saada vakuutuksia paikallisesta vakuutusyhtiöstä, Högström toteaa.

Airiston Helmen hallituksen jäsen Dan Högström.
Dan Högström muun muassa huolehtii Airiston Helmen kiinteistöjen kunnosta.Jesper Alm / Yle

Högströmin mukaan jopa kansainvälisen pörssiyrityksen pyörittämä, suuri majoituksia välittävä verkkopalvelu on päättänyt, että toiminnassa on jotain hämärää, eikä ole ottanut Airiston Helmeä palveluunsa.

Högström kertoo olevansa yksin Airiston Helmen hallituksessa. Hänen roolinsa on selvitystilan myötä toimia selvitysmiehenä.

Tutkinta jatkuu ja miljoonat pysyvät takavarikossa

Nyt selvitystilassa olevan Airiston Helmen kiinteistöjä ryhdytään myymään. Högströmin mukaan kiinteistöjä myydään yksittäin kaikille, ketkä ovat kiinnostuneet kiinteistöistä Turun saaristossa. Useissa niistä on muun muassa järeät laiturit.

– Tyypillisesti suomalainen mökinomistaja ei tarvitse näin tukevia laitureita, hyvän hinnan saaminen hyvistä laitureista ei tule olemaan helppoa kun mökkeilijät usein pärjäävät pienemmillä laitureilla, Högström toteaa.

Hänen mukaansa Airiston Helmellä ei ole sen omistavan venäläismiljonääri Pavel Melnikovin ohella muita velkojia. Kokonaisuus on Melnikovin omistuksessa.

Högströmin mukaan kukaan viranomainen ei ole pitänyt kiinteistöjen hankintaa ongelmana kansalliselle turvallisuudelle, vaan tulkinta on tehty mediassa.

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Antti Perälä Keskusrikospoliisista kertoi perjantaina Ylelle, että tutkinta on samassa vaiheessa kuin aiemminkin.

Läpikäytävää materiaalia on paljon ja takavarikoitu omaisuus pysyy edelleen poliisin hallussa. Poliisi takavarikoi viime syksynä muun muassa 3,5 miljoonaa euroa.

– Kiinteistöt ovat ihan vapaasti myytävissä, niihin ei kohdistu poliisin toimesta mitään pakkokeinoja, Perälä toteaa.

Melnikov on pääepäiltynä Airiston Helmeen liitetyissä talousrikosepäilyissä. Raskain rikosepäily vyyhdissä on törkeä rahanpesu.

Valtiolle järeämmät välineet puuttua kiinteistökauppoihin

Valtion mahdollisuudet valvoa kiinteistökauppoja Puolustusvoimien suoja-alueiden tuntumassa selkenevät ja tehostuvat ensi vuonna, kun valtiolle tulee parempi etuosto-oikeus.

Samalla Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta tuleville kiinteistöjen ostaminen tulee luvanvaraiseksi. ETA-maihin kuuluvat EU-maiden ohella Islanti, Liechtenstein ja Norja.

Valtiolle tulee etuosto-oikeus tiettyjen strategisten kohteiden lähellä tapahtuvissa kiinteistökaupoissa. ETA-alueen ulkopuolisen valtion kansalainen tai yhteisö tarvitsee luvan kiinteistön hankintaan Suomessa. Lakiesitys annettiin viime marraskuussa.

Puolustusministeriön ympäristöneuvos Matias Warsta kommentoi Ylelle, että Airiston Helmen tapaus ei liity suoraan lakihankkeeseen, joka oli vireillä jo aiemmin.

Warsta ei lähde spekuloimaan, edistikö Airiston Helmen saama julkisuus lakihankkeen läpimenoa viime syksynä.

– Laki koskee laaja-alaisesti kaikkia ETA-alueen ulkopuolisia maita. Ei voida ennustaa, mistä riskit tulevaisuudessa voivat tulla, Warsta toteaa.

Matias Warsta
Matias WarstaPekka Koli / Yle

– Yleinen turvallisuustilanne kehittynyt siihen suuntaan, että on jouduttu laaja-alaisesti miettimään, miten vastata turvallisuusuhkiin. Kiinteistöt on tunnistettu yhdeksi osa-alueeksi, johon voisi kohdistua vaikuttamista, vaikkapa osto-ohjelma. Jos tällaisia tilanteita tulisi, niihin pyritään vastaamaan ennalta, Warsta kertoo.

Lue myös

Airiston Helmi selvitystilassa, kiinteistöt pian myyntiin –Talouselämä: Mikään pankki ei avaa yritykselle tiliä

Airiston Helmen ratsioissa kiinniotettu venäläismies vapautettiin tutkintavankeudesta

Airiston Helmen suuretsintä ei ollut laiton – käräjäoikeus hylkäsi venäläisen liikemiehen vaatimuksen ja jätti kohuyhtiön vaateet tutkimatta

Airiston Helmeä pyörittävät nyt uudet miehet: Hallituksessa istuvat suomalainen eläkeläinen ja latvialainen jääkiekkoilija – ja lakiasioita hoitaa Kari Uoti

Ylen lähteet: Airiston Helmen rahanpesututkinnassa ei ole noussut esiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana

Lue seuraavaksi