Ministeriö tylynä Vapaavuorelle: Suurta sote-palaveria ei siirretä Helsingin johdon kiireiden takia – "Keskitytty pääministerin kalenteriin"

Hallitus kutsui kunnat neuvottelemaan Uudenmaan sote-ratkaisusta Helsingin juhlaviikkojen avajaispäivänä.

sote-uudistus
Pääministeri Antti Rinne ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Pääministeri Antti Rinne ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maan hallituksen ja Uudenmaan kuntien yhteistyö näyttää takkuavan jo ennen ensimmäistäkään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta koskevaa tapaamista. Uudellemaalle on tarkoitus valmistella muusta maasta poikkeava erillinen sote-ratkaisu.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut Uudenmaan 26 kunnan ja kaupungin virka- ja luottamusmiesjohtoa keskustelutilaisuuteen, jolla Uuttamaata koskevan erillisratkaisun selvittäminen on tarkoitus saada liikkeelle.

Kunnille osoitettu keskustelutilaisuus pidetään sosiaali- jaterveysministeriön kutsusta 16. elokuuta. Samana päivänä on myös Helsingin juhlaviikkojen avajaistapahtuma.

Sote-palaverin päivämäärä ei sovi pormestarille

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (Kok.) arvostelee Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ankarasti palaverin ajankohtaa, koska samana päivänä torvet soivat Helsingin juhlaviikkojen kunniaksi ja suuriin noin tuhat henkilöä kokoaviin juhlaviikkojen avajaisiin, osallistuu koko Helsingin kaupungin johto.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei innostuta Vapaavuoren ajatuksesta siirtää tilaisuus toiseen ajankohtaan Helsingin johdon kiireiden vuoksi.

Ministeriön ylijohtajan Kirsi Varhilan mukaan tilaisuutta järjestettäessä on keskitytty valtioneuvoston ja erityisesti pääministerin kalenteriin.

– Meillä ei ole mahdollisuutta siirtää tuota ajankohtaa johtuen siitä, että sitä on sovitettu pääministerin ja muiden ministerien kalentereihin eli ajankohtaa on soviteltu täällä valtioneuvoston päässä, Varhila sanoo.

Ministeriö: Helsingin kokoisesta organisaatiosta pitäisi löytyä edustaja juhlista huolimatta

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila totetaa, että Helsingin kokoisesta organisaatiosta pitäisi löytyä edustaja kyseiseen iltapäivätilaisuuteen siitä huolimatta, että samalle päivälle osuu nyt myös juhlaviikon avajaistapahtuma.

Varhila kertoo, että muista mukaan kutsutuista tahoista ei ole moitittu kyseistä ajankohtaa.

– Muista kunnista tai kutsutuista tahoista ei ole tullut tietoa, että ajankohta olisi huono, Varhila sanoo.

Hallitusohjelman mukaan Uudenmaan erillisratkaisua haetaan hyvässä yhteistyössä kuntien kanssa.

Vapaavuori luonnehti Helsingin Sanomissa Uudenmaan erillisratkaisun valmistelun lähteneen nyt huonosti liikkeelle.

– En nyt lähtisi tuohon luonnehdintaan mukaan, Varhila naurahtaa.

"Tilaisuuden luonnetta liioitellaan, jos tämä vie pohjan yhteistyöltä"

Varhilan mielestä kuun puolivälissä pidettävän tilaisuuden luonnetta liioitellaan, jos päivämäärästä syntynyt kärhämä on viemässä pohjaa kuntien, virkamiesjohdon ja maan hallituksen hyvältä yhtyeistyöltä erillisratkaisun valmistelussa.

Ministeriön mukaan kyseessä on informatiivinen tilaisuus, jossa ei tehdä mitään päätöksiä. Varhila korostaa, että Helsingillä on varmasti useita tilaisuuksia esittää omia näkemyksiään.

– Ei tämä ole ainut tilaisuus, jossa näitä asioita käsitellään. Tämä ei nyt ole mitenkään ainutlaatuinen tilaisuus, Varhila sanoo.

Varhilan mukaan tahtotila on, että erillisselvityksessä edetään hyvässä yhteistyössä.

– Muiltakaan kunnilta ei kysytty kuulemistilaisuuden päivämäärän sopivuudesta, Varhila selventää.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Ministeriö käynnistämässä erillisselvityksen – "Kompasteluista opittava, että on tehtävä yhteistyötä"