Vain Kalevan kisojen tosifani tietää, miten kisoista saa kaiken irti – täytyy ostaa liput kolmeen eri katsomoon

Nurmijärveläinen Ilkka Hemmilä on tuttu näky yleisurheilukatsomossa. Hän on seurannut Kalevan kisoja paikan päällä jo vuodesta 1973 lähtien .

Kalevan kisat
Ilkka Hemmilä Kalevan kisoissa
Ilkka Hemmilä uskoo, että tunnelma nousee viikonloppuna Kimpisellä korkeaksi.Kalle Purhonen / Yle

Nurmijärveläinen Ilkka Hemmilä istuu Kalevan kisojen katsomossa, kun kilpailupäivä käynnistyy. Näin on ollut jo vuosien ajan – eikä muutosta ole näköpiirissä.

Nyt miehellä on vyöllä yli 40 paikan päällä seurattua Kalevan kisa -tapahtumaa. Ensimmäisiä kisoja Hemmilä oli seuraamassa Hyvinkäällä vuonna 1973.

– Niistä kisoista jäi mieleen kestävyysjuoksija Pekka Päivärinta. Hän menestyi 10 000 metrillä ja 5 000 metrillä loistavasti. Hänen kestävyytensä teki minuun vaikutuksen.

Ilkka Hemmilä ottamassa valokuvia Kalevan kisoissa
Ilkka Hemmilä taltioi Kalevan kisa -muistoja omalla kamerallaan.Kalle Purhonen / Yle

Lappeenrannan Kimpisen urheilustadionilla Hemmilällä on kisaviikonloppuna pääsyliput kolmeen eri katsomoon. Yksi lippu maalisuoran eteen pääkatsomoon, toinen kaarteeseen ja kolmas takasuoralle.

– Pääsuoralla pääsee seuraamaan pikamatkoja hyvältä paikalta. Kaarteesta voi tarkkailla seiväs- ja korkeushyppypaikkoja. Takasuoran katsomosta näen pituus- ja kolmiloikkakilpailun, Hemmilä kertoo.

Enemmän nuoria katsomooon

73-vuotias Ilkka Hemmilä luonnehtii itseään urheiluhulluksi. Ennen kisoja hän ei enää juurikaan tee muistiinpanoja, koska kaikki tarvittava on jo muistissa. Nopeissa tilanteissa urheilijoiden kärkitulokset ja seurat tarkistetaan puhelimesta.

Ilkka Hemmilä Kalevan kisoissa Lappeenrannassa
Ilkka Hemmilä odottaa eniten miesten 200 metrin loppukilpailua, joka käydään sunnuntaina.Kalle Purhonen / Yle

Yleisurheilukatsomoon Hemmilän houkuttelee yhteisöllisyys.

– Täällä tapaa urheilijoiden lisäksi näitä yleisurheiluihmisiä, jotka ovat täällä vuodesta vuoteen paikalla. Täällä on välitön tunnelma, ja näillä maakuntapaikoilla on mielestäni esteettömämpi pääsy suorituspaikoille kuin esimerkiksi Helsingin olympiastadionilla, Hemmilä sanoo.

Yleisurheilukannattajia Hemmilä pitää asiantuntevina. Hänen mielestään katsomoväki arvostaa jokaista kentällä nähtyä urheilusuoritusta.

– Katsomossa ollaan reippaalla mielellä ja täysin ilman alkoholia, Hemmilä naurahtaa.

Kalevan kisojen katsomosta Hemmilän silmään pistää yksi kehityskohde.

Ilkka Hemmilä ystäviensä kanssa Kalevan kisoissa
Ilkka Hemmilän mukaan Kalevan kisoissa näkee vanhoja tuttuja joka vuosi. Yhteisöllinen tunnelma saa lähtemään katsomoon aina uudestaan.Kalle Purhonen / Yle

– Valitettavasti katsomossa on turhan vanhaa porukkaa. Toivotaan lisää nuoria yleisurheilukatsomoon. Nyt esimerkiksi naisten pika-aidoissa on niin kiinnostavia urheilijoita ja mielenkiintoinen asetelma, että uskon sen herättävän kiinnostusta myös nuoremmassa väessä, Hemmilä sanoo.

Naisten 100 metrin aitojen loppukilpailu käydään tänään perjantaina kello 19.45.

Kalevan kisat jatkuvat Lappeenrannan Kimpisellä sunnuntaihin 4.8. asti. Seuraa kisojen tapahtumia Ylen kanavilla TV 2:ssa ja Yle Puheessa sekä Yle Urheilun nettisivuilla.