1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen ultrajuoksija Ashprihanal Aalto voitti 5 000 kilometrin juoksukisan yhdeksännen kerran – "Tuntuu tosi mukavalta"

Aallon mukaan kilpailussa taistellaan väsymystä ja tylsistymistä vastaan.

ultrajuoksu
Suomalainen ultrajuoksija Ashprihanal Pekka Aalto.
Ashprihanal Aalto kantoi Suomen lippua ylittäessään 5 000 kilometrin juoksukisan maaliviivan.Reuters-TV

Ultrajuoksija Ashprihanal Pekka Aalto voitti perjantaina 3 100 mailin eli 5 000 kilometrin juoksukilpailun New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Korkeintaan 52 päivää kestävässä kisassa kilpailijoiden pitää juosta keskimäärin ainakin 96,3 kilometriä päivässä, mikä vastaa yli kahta maratonia joka päivä.

Kilpailun verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan osallistujat kiertävät Queensin kaupunginosassa sijaitsevan korttelin yli sata kertaa päivässä.

Ashprihanal Aallon voittoaika oli 47 päivää, 1 tuntia, 39 minuuttia ja 34 sekuntia.

– Tuntuu tosi mukavalta, Aalto sanoi uutistoimisto Reutersille kisan jälkeen.

Aalto kertoi, että kilpailussa taistellaan unta ja väsymystä vastaan. Hänen mukaansa korkeat lämpötilat lisäävät väsymyksen tunnetta.

Aallon mukaan kilpailun aikana myös aika käy pitkäksi, koska kilpailijat juoksevat 17 tuntia päivässä ympäri yhtä ja samaa korttelia. Aalto kuvailee juoksua sisäiseksi matkaksi.

– Ulkoisesti sinä juokset, juokset ja väsyt. Mutta sinulla on myös sisäinen juttu, jota yrität edistää juoksemalla. Jos tarkoituksena olisi vain voittaa tai taittaa maileja, niin en usko, että olisin tehnyt tämän 15 kertaa, Aalto sanoi Reutersille.

Aalto on voittanut 5 000 kilometrin juoksukilpailun kahdeksan kertaa aiemmin. Hänellä on myös hallussaan kisan maailmanennätys vuodelta 2015. Ennätysaika oli 40 päivää ja 9 tuntia.

Helsinkiläinen Aalto on ammatiltaan lehdenjakaja. Reutersin mukaan hän on edesmenneen intialaisen filosofin ja hengellisen opettajan Sri Chinmoyn seuraaja. Gurun opetuksiin kuuluivat muun muassa meditaatio ja fyysisen kunnon ylläpitäminen.

Sri Chinmoy perusti 5 000 kilometrin ultrajuoksukisan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi