Lintilä IMF-valintasaagasta: ”Pohjoismaista talousosaamista arvostetaan, mutta henkilövalinnoissa se aina kummasti unohtuu”

EU valitsi myöhään illalla bulgarialaisen Kristalina Georgievan omaksi ehdokkaakseen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon.

IMF
Valtiovarainministeri Mika Lintilä.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä.Matti Myller / Yle

Suomi jäi jälleen nuolemaan näppejään, kun EU valitsi ehdokastaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan paikalle. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti perjantai-iltapäivällä vetäytyvänsä kisasta, koska äänestystuloksia läpikäytäessä kävi ilmi, ettei hän suurella todennäköisyydellä saa enemmistöä taakseen. Näin siitäkin huolimatta, että Rehn oli ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen toisena.

Lopulta myöhään illalla EU:n ehdokkaaksi valittiin bulgarialainen taloustieteilijä ja poliitikko, Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva.

Suomi koki lyhyessä ajassa jo toisen karvaan pettymyksen EU:n huippunimityksissä, sillä vain kuukausi takaperin ansioituneina ehdokkaina pidetyt Rehn ja Erkki Liikanen putosivat Euroopan keskuspankin pääjohtajakisasta.

Valtiovarainministeri Mika Lintilää (kesk.) tilanne harmittaa. Hän katsoo, että nimenomaan Pohjoismaat ja Baltia näyttäisivät jäävän merkittävien EU-nimitysten ulkopuolelle.

– Kyllä pienet ja keskisuuret maat kokevat jäävänsä syrjään. Tästä olen kollegojeni kanssa käynyt lukuisia keskusteluja. Jatkuvasti puhutaan pohjoismaisesta ja pohjoiseurooppalaisesta mallista ja korostetaan talouden hyvää hoitoa. Sitten varsinaisissa henkilövalinnoissa tämä aina kummasti unohtuu, harmittelee Lintilä.

"Ikäpykäläsääntöä olisi pitänyt noudattaa"

Lintilä pettyi myös IMF:n valintaprosessissa siihen, ettei ikäpykälää koskevaa sääntöä noudatettu. IMF:n sääntöjen mukaan valittavan pääjohtajan tulee olla alle 65-vuotias. Nyt ehdokkaaksi valittu Georgieva täyttää 66 vuotta tässä kuussa.

– Itselleni tästä jäi aika huono maku suuhun, että kesken prosessin ryhdytään muuttamaan ikäpykälää. Tämä on asia, joka vaikutti äänestämiskäyttäytymiseen ja koko asetelmaan. Mielestäni olisi ollut hyvä, että kaikki tämä olisi selvitetty etukäteen ja menty voimassa olevien sääntöjen mukaan, sanoo ministeri.

Georgievan valinta tarkoittaa nyt käytännössä sitä, että IMF:ssä joudutaan muuttamaan kyseistä ikäpykäläsäännöstä.

– Se on vielä nähtävä, että kuinka tämä tulee tapahtumaan. Käsittääkseni tarvitaan 95 maan hyväksyntä sille, että ikäpykälä voidaan muuttaa, Lintilä toteaa.

Valtiovarainministeri arvelee, että Georgievan valintaan vaikuttivat useat eri tekijät.

– Hänellä on tietenkin pitkä kokemus ja hän on työskennellyt Maailmanpankissa ja ollut myös komissaarina. Kyllä tässä tietenkin oli myös varmasti EU:n taholta tietynlaista blokkiajattelua mukana. Lisäksi Ranska ajoi hyvin voimakkaasti Georgievaa tehtävään ja Ranskalla oli hyvin merkittävä rooli tässä prosessissa, pohtii Lintilä.

Lintilä itse olisi toivonut, että Euroopan ehdokas IMF:ään olisi tullut euroalueelta.

– Se ei nyt tässä toteudu, mutta tietysti tämä on yhdessä tehty päätös ja tulemme Georgievaa tukemaan.

Lisää aiheesta:

Bulgarialaisesta Georgievasta Euroopan ehdokas IMF:n johtoon

Olli Rehn vetäytyy ehdokkuudesta IMF:n johtoon

Maratonkokous tuotti kompromissin: saksalainen Ursula von der Leyen EU-komission puheenjohtajaksi – Suomi ei saanutkaan EKP:n johtajuutta